Ahogy idősebbek leszünk, egyre nehezebb leadnunk a felesleges kilókat, és oda kell figyelnünk a koleszterinszintre is. Vagyis 50 felé igenis el kell indulni egy kímélőbb életmód felé. Eláruljuk, mire érdemes különösen odafigyelni!

Sanyarú diéta?

A legtöbben persze visszahőkölnek a különböző betegségek miatt előírt vagy a súlyfelesleg leadásához szükséges szigorú diétáktól, pedig új ételcsoportokkal és konyhai megoldásokkal változatos, ízletes és egészséges ételeket készíthetünk.

Forrás: Thinkstock

Fel kell ismerni, hogy bizony az idősödés új táplálkozási szokásokat kell, hogy magával hozzon. A magas koleszterinszint, a csontritkulás és a memóriazavar kezelése is kardinális kérdés, mindezekre pedig az életmódváltás, az időskorra való felkészülés során találunk megoldásokat. Fontos a megfelelő étkezési ritmus kialakítása, a természetes vitamin- és ásványianyag-pótlás, a rostokban, gabonafélékben és tejtermékekben gazdag táplálkozás.

Ami nem hiányozhat az étrendedből 50 felett
Korábbi összeállításunkból kiderül, melyik az az öt étel, melyeket ötven felett sem szabad mellőzni. Íme, a legegészségesebb kedvenceink.

Lemondással jár?

"A tévhitekkel ellentétben az egészséges táplálkozás egyetlen étel teljes tilalmát sem jelenti, bár bizonyos diéták esetén vannak olyan élelmiszerek, amelyekből csak keveset vagy ritkán szabad fogyasztani" – tartja Fekete Krisztina dietetikus, aki a Life.hu korábbi cikkében az időskori változatos étrend összeállításáról beszélt.

Írásunkból kiderült, hogy 65 év felett körülbelül 25%-kal kisebb az energiaigényünk, mint 25 évesen, így nincs is szükség zsírokban gazdag ételek fogyasztására. A sütés-főzés során érdemes inkább növényi zsiradékot használni, és abból is csak kisebb mennyiségeket. A cukor és a só fogyasztását sem árt mérsékelni, vagyis amellett, hogy heti egy-két alkalommal ajánlott csak édességet enni, nem szabad túlsózni sem az ételeinket.

Forrás: Thinkstock
Tudtad?
Ha problémát jelentenek a fogazat hiánya miatt kialakuló rágási, illetve nyelési nehézségek, protézis esetén is érdemes használni a meglévő fogakat, és az ételeket különböző konyhatechnikai módszerekkel, például párolással, pürésítéssel könnyebben rághatóvá tenni.

Az elnagyolt rágás miatt ugyanis nagyobb darabokban jutnak el a falatok a gyomorba, ami így nem lesz képes megfelelően előkészíteni az emésztést. Ezáltal viszont lényegesen kevesebb vitamin és ásványi anyag szabadul fel, mint ha jó alaposan megrágtuk volna az ételt.

Fontos továbbá, hogy az étkezés nyugodt körülmények között történjen. Naponta legalább háromszor együnk, és mindig hasonló időpontban. Szánjunk rá elegendő időt, és alaposan rágjunk meg minden falatot.

Fontos a folyadékbevitel!

"A folyadékfogyasztásra az agyi szomjúságkeltő központ lassulása miatt különösen oda kell figyelni, de a napi kétliternyi folyadékot nemcsak vízzel, hanem teával, gyümölcslével, tejjel, joghurttal, levesekkel is pótolhatjuk" – állítja a szakértő, aki szerint a napi étkezéshez természetesen a tejtermékek és a sovány húsok is hozzátartoznak. Ezekből nyugodtan ehetünk naponta, fehérje- és telítetlenzsírsav-tartalma miatt pedig hetente legalább kétszeri tengeri hal fogyasztás is ajánlott. A dietetikus szerint tojásból heti három-négy, májból havi két-három alkalommal együnk, zöldségekből, gyümölcsökből viszont naponta többször is érdemes fogyasztani.

Forrás: Thinkstock
Tudtad?
A székrekedés elkerülése érdekében megfelelő mennyiségű rostra van szüksége a szervezetnek, ezért mindennap fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, melyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékot jelentenek.

Vitaminokra is szükség van

Ahogy idősebbek leszünk, szervezetünk felépítő folyamatai lezárulnak, helyettük a lebontók kerülnek előtérbe. Minél sebesebb ez a folyamat, annál gyorsabb maga az öregedés is. Ezt pedig kizárólag vitaminpótlással tudjuk egyensúlyozni.

A C- és az E-vitaminok mellett különösen fontos a szelén is. Ezek ugyanis immunerősítő hatásúak, gátolják a tumoros folyamatok kialakulását, nem utolsósorban pedig védik a bőrt az öregedéstől. Ezen korosztály képviselőinek tehát leginkább az antioxidáns hatású vitaminok és ásványi anyagok rendszeres fogyasztására kell különösen figyelni.

Forrás: Thinkstock

Problémát jelenthetnek az ízületi porcok kopásai is. Ezeknek a felépítésében fontos szerepet tölt be a glükózamin, vagyis újraépítéséhez erre a tápanyagra is szükség van. Sokan szednek a már kialakult ízületi fájdalomra glükózamin tartalmú gyógyszert, gyógyhatású készítményt – porcerőt, cápaporcot vagy kagylóport. Azzal azonban nem mindenki van tisztában, hogy már jóval a fájdalom előtt érdemes elkezdeni – mert megelőzni egyszerűbb a bajt, mint gyógyítani. Hogy ez miképpen érhető el, kiderül a Life.hu korábbi cikkéből.

A zabot ajánljuk
Kiváló energiaforrás, rengeteg fehérjét rejt, bőséges B1-vitamin-tartalma miatt antidepresszáns, emellett pedig foszfor, kalcium, kálium, magnézium és vas is található benne. Rákmegelőző hatású, élénkíti az emésztést és az idegrendszert, gyulladáscsökkentő, jó hatással van a gyomorra, és lúgosít is. Rostjai által hamarabb tapasztalhatunk teltségérzetet, csökkenti a koleszterinszintet, és elősegíti a szív- és érrendszer védelmét.

A nap első étkezésének – amellett, hogy fel kell töltenie energiával – tartalmaznia kell vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat is. Korábbi cikkünkben hat okot gyűjtöttünk össze, amiért még érdemes zabkását enned, és amiért érdemes ezzel indítanod a reggelt.