A Kulcsár családban két héten belül két új élet is érkezett: a férj újjászületett egy szervtranszplantációnak hála, a feleség pedig egy egészséges kisfiúnak adott életet. Történetüket a Jön a baba első évadjában láthatták.

Kulcsár Bernadettnek és Antalnak már volt egy óvodás korú kislánya, Csenge, mikor eldöntötték, hogy újra babát szeretnének. A családfő akkor már hosszú évek óta vesebeteg volt, hetente többször járt dialízisre, és reménykedve várták, hogy egyszer majd új szervet kap. Bernadett nyolc hónapos terhes volt, amikor egyszer csak jött a telefonhívás: Antalnak megfelelő vesét találtak, már aznap éjjel beültethetik neki az új vesét.

Fotó: Nánási Pál

Az asszony egyszerre érzett hatalmas örömöt és aggodalmat is: alig egy hónapja volt hátra a szülésig, és realizálódott benne az a tény, hogy ennek az utolsó hónapnak anélkül kell eltelnie, hogy a férje segíteni tudna neki, hiszen a párja egy komoly, többórás műtét után fog lábadozni. A transzplantáció sikeres volt, a beültetett vese pedig azóta is tökéletesen végzi a dolgát. Néhány héttel később ismét kórházba kellett rohanni, Bernadettnél ugyanis - a vártnál hamarabb - elindult a szülés. Antal az arcán maszkkal, a folyosón aggódva, kezét a műtéti hegre szorítva izgulta végig az éjszakát. Hat lóval sem lehetett volna elvontatni, pedig még szigorú fekvésre volt szüksége.

Érte megérte!
Ilyen még nem volt Magyarországon: a Jön a baba Hadas Krisztával című, LifeNetwork csatornán futó dokumentumsorozat anyukái most megmutatják, milyen is egy valódi női test egy, kettő, három, vagy akár négy gyermek után, épp csak húszon vagy akár jóval negyvenen túl. Az első és második évad néhány édesanyája úgy döntött egy közös fotón bevállalják a terhességi csíkjaikat, az itt-ott kidudorodó párnákat, a néhol megereszkedett bőrt, a főszerkesztő-műsorvezető Hadas Kriszta pedig közéjük állt. Miért? Mert érte megérte!

Bernadett egy tündéri kisfiúnak, Zsombornak adott életet. A történetnek azonban itt még korántsem volt vége. A szülés utáni két hétben a Kulcsár család élete harmonikusan telt: Zsombor hízott rendesen, Csenge imádta az öccsét, Antal pedig szépen gyógyult a vesetranszplantáció után. Aztán egyik napról a másikra a kisfiú ijesztő tüneteket kezdett produkálni: nem maradt meg benne az anyatej és a tápszer sem, folyamatosan kihányt mindent, és dekáról dekára veszítette el a súlyát. A napok összefolytak, Bernadett, Antal ülve aludt, a testükön altatták Zsombort, de semmi nem használt: kezdett kiszáradni, összeesni, elsorvadni a gyönyörű kisfiú.

Fotó: Nánási Pál
Jön a baba Hadas Krisztával 2.
10 édesanya, 11 gyermek - Jön a baba Hadas Krisztával! A LifeNetwork csatornán 2. évadát kezdi az a 10 részes sorozat, mely igazi családi mozi lesz: nem idealizált, hanem valódi családokkal mutatjuk meg, milyen a babavárás, a szülés és a gyermekágyas időszak. Jön a baba Hadas Krisztával, 2. évad május 3-tól minden vasárnap 15.00-kor a LifeNetworkön.

A Heim Pál Gyermekkórházba rohantak vele, ahol az ultrahangos vizsgálat kiderítette, hogy nagyon nagy a baj, életmentő műtétre van szükség, mégpedig azonnal. Az evési képtelenség oka ugyanis az volt, hogy a gyomorból a patkóbélbe való átmenet, a gyomorkimenet izmos fala hegesen átalakult, megvastagodott. Így beszűkítette és szinte átjárhatatlan csatornává alakította ezt a szakaszt, amin a táplálék már nem tudott továbbjutni, így Zsombor orrán-száján spriccelt visszafelé. A bajt szerencsére még idejében felfedezték, a műtétnek köszönhetően Zsombor makkegészségesen térhetett haza családjához. Bernadett így emlékezett vissza a történtekre: „Ma már egészséges és fejlett kisbaba Zsombor. Egészségi állapota kifogástalan, erős és boldog kisfiú. Mindennap emlékszem a megpróbáltatásokra, amiket átéltünk, és hálát adok, hogy megmentették a kisfiúnk életét. A mosoly, amit kapunk tőle... felbecsülhetetlen."
A kórházi osztályt az édesanya Astellas-díjra jelölte, és megosztva meg is kapták a De Châtel Rudolf-emlékdíjat.