Zsírégetés? Erős immunrendszer? Ezeket a távol-keleti fűszereket iktasd be az étrendedbe!

Forrás: Thinkstock -
gyömbér kelet kurkuma curry fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nem vagy a keleti fűszerek nagy rajongója, azért biztosan találsz olyat a palettán, amit néha-néha szívesen fogyasztasz. Tudtad például, hogy a kurkuma csodát tesz a bőrrel is? Ismerd meg három nagy kedvencünket, érdemes őket beiktatnod a tavaszi méregtelenítésbe is!
Forrás: Thinkstock

Kurkuma

Indiai sáfrányként is emlegetik, és az "élet fűszereként" tartják számon a kurkumát. Több ezer éve alkalmazzák az indiai gyógyászatban: a benne található kurkumin kiváló antioxidáns, emellett gyulladáscsökkentő, immunerősítő, keringésjavító, méregtelenítő, vírusölő hatása is van. Epeproblémák esetén különösen érdemes fogyasztani, mivel a kurkumin növeli az epe oldhatóságát, így az epekő kialakulásának az esélye is kisebb. Vízhajtóként és koleszterincsökkentőként is nagyszerű, de a fogyókúrázók inkább azért fogyasztják, mert segíti a zsíranyagcserét. Ha pedig túl sok zsíros ételt fogyasztottál, akkor se feledkezz meg róla, a kurkuma ugyanis serkenti az emésztést.

A kurkuma a rák elleni harcban is alkalmazható, nemrég ITT írtunk arról, hogy a szakemberek milyen forradalmian új felfedezést tettek.

Kurkuma Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A kurkumát a szépségápolásban is előszeretettel használják, mert ragyogóvá teszi a bőrt, és fiatalító hatása is van. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan készül a kurkumás arcpakolás, kattints IDE!

Kardamom

A szív fűszereként is emlegetik, nem véletlenül: bár főképp édes süteményekhez, mézeskalácshoz, csokoládékhoz használjuk, a kardamom hihetetlenül egészséges fűszer. Főként a szívizmokra hat jótékonyan: serkenti a működésüket, javítja az emésztést, de akkor is tökéletes, ha fel vagy fújódva. Köhögés és fejfájás ellen is igazi csodaszer, sőt, ha rágcsálunk belőle egy keveset, a leheletnek, illetve a fogaknak is jót tesz.

Life.hu tipp

Nemcsak karácsonykor, de az év bármely időszakában készíthetsz kardamomos édességet – ITT mutattunk is korábban egy remek receptet.

Koriander

Bár a Földközi-tenger vidékéről származik, a koriander nagyon népszerű fűszer az ázsiai konyhában. Termése segít megszüntetni a felfúvódást, emellett szélhajtó, emésztést javító hatású. Illóolaja élelmiszer-ipari és kozmetikai alapanyag. Kiváló méregtelenítő, és segít távozni a méreganyagoknak a szervezetből. A korianderből készült tea tökéletes ellenszer húgyúti fertőzések esetén, emellett remek gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, és a koleszterinszintre is kedvezően hat. Hányinger esetén is érdemes fogyasztani. A koriander illóolajának bedörzsölése a reumás panaszok ellen kitűnő.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Bár számos konyha alapvető fűszerként használja a koriandert, nagyon sokan képtelenek megbarátkozni vele. De honnan származik, mihez használják, és tényleg jó-e szalmonella ellen? Korábban az Origo gasztrorovata, a Táfelspicc mutatta be a koriandert.

Rákóczi Feri is örömmel használja az ázsiai ízeket a főzéskor – ha kíváncsi vagy az ő trükkjeire, nézd meg szombaton 14.25-kor a LifeNetwork műsorán az Ez Zsír! életmódmagazint!

Topformában szülés után - erre esküsznek a legszebb celebmamikhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150408-szules-utan-remek-formaban-ezeket-a-szepsegtrukkoket-probald-ki.htmlSzülés után kétségkívül megváltozik a női test: még ha pár hónap alatt le is mennek a terhesség alatt felszedett kilók, a bőr, a haj, az izmok állapota egészen más lesz. Egészen biztosan az április végén szülő Katalin hercegnőnek is vannak tuti tippjei, hiszen nagyon gyorsan visszanyerte csúcsformáját a kis György születése után - lássuk, milyen trükköket tudna még ellesni a legszebb sztármamiktól. Ez Zsír!AFPHúsvéti lakoma hús nélkül? Miért ne? Íme, három vegán finomság, amit imádni fogsz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150331-vegan-husveti-receptek-stohr-greta-vegan-szakacsno-kedvencei.htmlEl tudod képzelni a húsvétot sonka és tojás nélkül? Ha idén valami másra, egészségesre, húsmentesre vágysz, a következő három receptért rajongani fogsz az év többi napján is!Ez Zsír!--A fogyás elhanyagolt kulcsa: csodadiéták helyett serkentsd az emésztésed!http://www.life.hu/ez-zsir/20150324-hasznos-tippek-az-emesztorendszerunk-helyreallitasaert.htmlMegfelelő emésztés nélkül nincs sikeres fogyókúra, ezt pedig nem árt észben tartani. Keveset eszel, de mégsem tudod ledobni a pluszkilókat? Gondold át újra, hol lehet a hiba - törekedj arra, hogy az emésztésed megfelelő legyen. Íme néhány hasznos tipp, amik segíthetnek!Ez Zsír!--Fogyókúra egy életen át vagy genetikai lottóötös - mi a természetesen vékony emberek titka?http://www.life.hu/ez-zsir/20150326-fogyokura-egy-eleten-at-vagy-genetikai-lottootos-mi-a-termeszetesen-vekony-emberek-titka.htmlValahol a lelke mélyén a legtöbb ember arra vágyik, hogy szép, egészségesen vékony legyen, ám az állandó diétázás és a megerőltető sport a kezdeti lelkesedés után sokaknak kedvét szegi. Miért van az, hogy egyeseknek látszólag semmi gondot nem okoz megőrizni az alakjukat, míg mások bárhogy próbálkoznak, kudarcot vallanak?Ez Zsír!--A jóga kortalan - így tart fiatalon 50 felett is! http://www.life.hu/ez-zsir/20150310-a-joga-kortalan-igy-tart-fiatalon-50-felett-is.html„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel!" - csendült fel az ismerős dallam, a TV torna főcímdala a '70-es, '80-as években minden este, amelynek igazsága még ma sem évült el. Azóta levették a műsorról, pedig az már mindenki számára evidens, hogy az öregedés folyamatai lelassíthatók és a test egészségesen tartható, ha az életünkbe beépítjük a mindennapi mozgást.Ez Zsír!ThinkstockSzülés után ismét remek formában van Kovács Katalinhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150326-szules-utan-ismet-remek-formaban-van-kovacs-kati-olimpiai-bajnok-kajakos.htmlA háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin tavaly nyáron adott életet kislányának, mostanra pedig már majdnem visszanyerte a versenysúlyát. Hogy mi a titka? Nekünk elmesélte!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.