Sokkal édesebb lehet a verejtékezés, miután a tudósok szükség esetén ható, testszagot elnyelő parfümöt fejlesztettek ki. Jól hangzik, nem igaz?

Az észak-írországi Queen's Egyetem munkatársainak közleménye szerint az új kence „nedvességgel érintkezve több illatanyagot bocsát ki". A termék vivőanyaga nem más, mint szagtalan ionizált folyadék, tehát tulajdonképpen cseppfolyósított só.

IllusztrációForrás: Thinkstock

„Az illatanyaggal ellátott ionizált folyadékból akkor szabadul fel az aroma, amikor vízzel érintkezik, így eleve a felhasználó bőrén fejti ki hatását" – tette közzé az intézmény laboratóriuma. A tudományos kozmetikum legnagyobb előnye, hogy a kellemetlen szagokat is elnyeli. „Az ionizált folyadék vonzza a verejték testszagért felelős összetevőit, így utóbbiak elveszítik az erejüket" – magyarázták a szakemberek.

A Queen's Egyetem munkatársai máris együttműködésbe fogtak egy parfümgyártó céggel a gyakorlati hasznosítás kedvéért. Nimal Gunaratne projektvezető szerint ebben az ötletben „rendkívüli kereskedelmi potenciál" rejtőzik, hiszen más tudományos célokra is fel lehet használni, ahol lassúbb hatóanyag-kibocsátásra van szükség. A kísérleti eredmények a Chemical Communications című szakfolyóiratban jelentek meg.