Balkonkertészet felsőfokon - ezzel az 5 növénnyel garantált a siker!

Forrás: Thinkstock -
otthon zöldség balkon gyümölcs fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Friss zöldség, gyümölcs vagy fűszer egy karnyújtásnyira tőled? Jó hírünk van, lehetséges! Mindennapi betevődet akár a balkonon is megtermelheted. Mutatjuk, mivel érdemes próbálkoznod.

Földieper

Ha balkonkertészetről van szó, a legtöbb embernek elsőre zöldellő fűszernövények és zöldségek jutnak az eszébe, pedig – lehet, nem is gondolnád – a balkonodon bizony mézédes gyümölcsök is megteremhetnek! A csüngő földieper például kimondottan alkalmas erre, teraszon vagy erkélyen virágcserépben is könnyű termeszteni. A földieper-palántákat március közepétől augusztus közepéig bármikor elültetheted, használj jó minőségű virágföldet. Mivel szereti a tápanyagban dús talajt, keverhetsz a földbe marhatrágyát vagy humuszt, illetve a növényre közvetlenül permetezhetsz lombtrágyát is. Túlzásba azonban ne vidd! A túladagolás ugyanúgy káros a növénynek, mint a hiány.

Forrás: Thinkstock

Paradicsom

Igazi balkonzöldség, meg fogja hálálni a befektetett energiát! A paradicsomok között számtalan fajta van, amely alkalmas balkonládában való termesztésre, ilyen például a balkonparadicsom, a bokros paradicsom, a karós vagy cseresznyeparadicsom. Ha magról szeretnéd a növényt szaporítani, már március végén, április elején érdemes a magokat melegágyba ültetni, így májusban már ki is ültetheted a palántákat a szabadba. Ültetéshez használhatsz cserepet vagy balkonládát, a sima virágföldet keverd be komposzttal vagy marhatrágyával, hogy növényed tápdús talajban növekedhessen.

Forrás: Thinkstock

Rukola

A rukola nem csak az egyik legistenibb, hanem az egyik legigénytelenebb saláta is, amely nagyon jól érzi magát cserépben az erkélyen. A magokat vesd el májusban, nyáron a nagy melegben pedig öntözd bőven a földjét, és kéthetente egyszer adj neki zöldségtápoldatot. Ha a levelek elérik az 5-6 centimétert, szedheted kívülről befelé haladva.

Forrás: Thinkstock

Így hozz létre vegyszermentes kiskertet a balkonodon!

Minimális energia-befektetés és zöldellő balkon! Vegyszermentes kertészkedés a nagyvárosban: mutatjuk, hogy csináld!

Kakukkfű

Egy kis kakukkfűvel te is könnyedén teremthetsz mediterrán hangulatot a balkonodon! Ez a csodás illatú fűszernövény nemcsak nagyon mutatós lehet, a mediterrán ételek ízét is kiemeli. Mivel mediterrán fűszernövényről van szó, ültesd napos, meleg helyre, homokos, laza talajba. Nagyon jól tűri a szárazságot, de a növekedési időszakban még érdemes rendszeresen öntöznöd. Erős aromája gyorsan elűzi a kártevőket, így segítségével megvédheted a zöldségeidet is.

Forrás: Thinkstock

Levendula

Levendulamező a balkonodon? Lehetséges! A levendula ugyanis az egyik legigénytelenebb fűszer- és gyógynövény. Homokos, meszes, száraz talajba ültesd, növekedés ilyen körülmények között lesz a legszebb. Virágját kinyílott állapotban szedd, amit csokorba kötve megszáríthatsz majd. A levendula virágjából főzött tea enyhíti a fejfájást, és nyugtatóan hat az idegekre is.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.