Kerüld el a szerelőt! Tisztítsd ki mosógépedet vegyszermentesen, néhány egyszerű trükkel!

Forrás: Thinkstock -
takarítás mosógép környezetbarát házi praktika tisztítás ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Folytonos szélmalomharcot vívsz a vízkővel, a kellemetlen szagokkal és a penésszel? A mosógép tisztítását sokan félvállról veszik, pedig a halogatásnak komolyabb következményei is lehetnek. 

Egy új mosógép vásárlása nem a legolcsóbb mulatság, éppen ezért érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy masinád hosszú évekig szolgálhassa a háztartásod.

Forrás: Thinkstock

Lehetsz akármennyire is elővigyázatos, a szennyeződések, a vízkő és a ruhák szálai a dobon, a mosóüstön a gumi alkatrészeken és a fűtőszálon szépen lassan vastagodó réteget képezhetnek, amely nemcsak a mosás hatékonyságát ronthatja, de idővel akár dugulást is okozhat. Az alábbiakban olyan praktikákat mutatunk, amelyekkel egyszerűen, olcsón és környezetbarát módon óvhatod meg masinádat a szennyeződésektől.

  • Nincs mosnivalód? Nyisd ki a masina ajtaját! Az alapos kiszellőzés érdekében a mosógéped ajtaját használaton kívül ajánlatos nyitva tartani, ezzel elkerülheted a penész megtelepedését.
  • A penész az adagolótartályokat is megtámadhatja! Érdemes hát őket havonta egyszer ecetes vízben áttörölgetni, és eltávolítani belőlük az esetleg beleragadt mosószert.
  • Bár a mosógép szűrőjét a tervezők jótékonyan elrejtik a szemed elől, nem szabad megfeledkezned róla! Ha nem is havonta, de rendszeres időközönként ezt is ajánlott elöblíteni, és kiszedni belőle a felgyülemlett koszt.

Te is utálod a mikrótakarítást? Íme, egy nagyszerű trükk

Valószínűleg neked sem a kedvenc programod a mikrohullámú sütő takarítása. Mutatunk azonban egy szuper trükköt, amivel könnyedén és gyorsan végezhetsz ezzel a nem túl népszerű tevékenységgel.

  • Mosás ruhák nélkül? Igen! Mosógéped hálás lesz érte. Havonta egyszer önts a dobba egy liter ecetet, majd indíts el egy 90 fokos programot üresen, ruhák nélkül.
  • Bár elsőre furcsának hangzik, de sokan esküsznek az ecetre, mint öblítőre. A drága és nem utolsósorban nem túl környezetbarát öblítők helyett használj kis adag ecetet, amit illóolajokkal ízlésed szerint illatosíthatsz. Ezzel a megoldással egyrészt pénzt spórolhatsz meg, másrészt megakadályozhatod a vízkövesedést, de jó baktériumok és penész ellen is. Ne aggódj, az ecet szaga nem fog a ruhákon érződni!

Varázsold csillogóvá a kopott bútoraidat, karcmentesen!

Megkopott, fakó bútoraidról sem kell lemondanod: néhány pillanat alatt gyönyörűen fényes, újszerű darabokat varázsolhatsz belőlük. Mutatjuk, hogyan csináld – vegyszerek nélkül!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.