Nincs lehangolóbb a nyári, nyitott cipellők szezonjában, mint egy ápolatlan láb. Ha a sminkedre és a frizurádra is odafigyelsz, nem árt, ha a lábadat sem hanyagolod el. Bátran ápolhatod otthon is – most adunk is néhány tippet, hogy mire figyelj, ha nem a pedikűrösre bízod a műveletet. 

A körmök ápolása

"Ha otthon vágnál bele a pedikűrözésbe, legfőbb tanácsom, hogy ne vágj bele, inkább csak reszeld" – kezdi Orgován Laura pedikűrös. "Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ollóval esnek neki lábkörmüknek, illetve a bőrkeményedéses részeknek. Ezt semmiképp nem szabad! A kisollót arra találták ki, hogy az elhalt bőrt vágd vele, ne a körmöket. Egyenetlen, csúnya lesz az eredmény – használj inkább csipeszt, reszelőt."

Forrás: Thinkstock

Óvatosan a reszelővel!

Azonban arra is fontos odafigyelni, hogy a csipesszel milyen hosszú részt vágsz le. Sokan abba a hibába esnek, hogy rögtön egy nagy darabot akarnak lecsípni. Ez könnyen ahhoz vezethet, hogy visszavágod a tövéig a körmöt. Inkább vágj le egy kisebb darabot, és ha még rövidíteni szeretnél, reszelővel tedd. Ám a reszelőt se húzogasd eszeveszett módon: egy irányba, finoman húzd végig a körmeiden. Sőt, többen esnek abba a hibába, hogy lekerekítik a lábkörmeiket. Fontos, hogy mindig hagyd meg az egyenes alakjukat, így biztosan nem fognak benőni. A benövést pedig gyakran csak sebész tudja kezelni, jobb ezt elkerülni!

Áztatni kötelező

Fontos, hogy mielőtt nekiállsz körmöt reszelni, vágni, előtte áztasd be a lábadat pár percre, és adj a közepesen meleg vízhez némi szappant. Miután végeztél a körmök reszelésével, jöhet a lakkozás, de természetesen csakis alaplakkal! Mielőtt felviszed a színt, alapozd le átlátszó lakkal a körmeidet, így elkerülheted, hogy sárgára színeződjenek. Amikor megszáradt, vegyél egy újabb lábfürdőt 1-2 percig, de szappan helyett ápoló olajokat adj a vízhez (például kókuszolaj, argánolaj), ezekkel kényeztesd a lábad, majd krémezd be!

Forrás: Thinkstock

Távolítsd el a bőrkeményedést!

Soha ne szúrj, vágj ollóval a bőrkeményedésekbe, a sérülés ugyanis a fertőzések melegágya. Különösen figyelj arra, ha száraz a bőröd, hogy csak nagyon óvatosan reszeld az elhalt bőrt, bőrkeményedéseket, mert a száraz bőr sokkal sérülékenyebb, mint a hidratált. A reszelést sose kezdd el anélkül, hogy néhány percig szappanos vízben áztatnád a lábadat.

Miután végeztél a művelettel, alaposan töröld át a lábaidat, hiszen a nedves bőrfelületeket könnyen megtámadhatják a gombák, fertőzések. Főleg az ujjak között fontos, hogy ne maradjon nyirkos a lábad – erre mindig különösen figyelj!

Forrás: Thinkstock

Egy jó masszázst a lábak is megérdemelnek

Szerencsére a lábaid masszírozása nem rejt semmilyen veszélyt. "Jó dolog az önmasszázs, segít felfrissülni" – mondja Benke Rita reflexológus, a Life.hu szakértője. "Ha magadat masszírozod, érzed, hol jó érzés, ha nyomod. Nem tudsz olyat okozni magadnak a masszírozással, ami rossz lenne, így nyugodtan kényeztesd lábaidat egy frissítő masszázzsal! Fontos hozzá, hogy el tudd engedni magad, így lesz igazán pihentető."