Alig hiszed el? Pedig bizony az 5. hétre már a legtöbb terhességi teszt is megerősít benne: a szíved alatt egy aprócska új élet vág bele az ismeretlenbe. Lássuk hát, mi történik ez idő alatt a pocakodban.

Csöpp babád az 5. héten már majdnem 2 milliméteres, testének alakja azonban még inkább egy aprócska ebihalra emlékeztet, semhogy egy kisemberre. Az ultrahangos vizsgálat során már látni lehet egy sötét foltot a méhen belül - ez a petezsák, benne pedig a magzat. A babának szépen lassan elkezdenek kialakulni a végtagocskái, ám ezek ekkor még csak apró dudoroknak látszanak.

Forrás: Thinkstock

Ezen a héten kezd fejlődésbe a baba gerince is a gerincvelővel együtt, sőt az agya, a törékeny csontocskái és a kezdetleges izmai is. Bár a szíve még nem dobog, elkezd kialakulni a teljes érrendszere, és az 5. hét végére már saját vérsejtjei is lehetnek. 

A te életed is így kezdődött
Bár a szervezetedben már az első négy hétben is hatalmas változások zajlanak, mindebből te valószínűleg semmit sem érzékelsz. Ez zajlik a pocakodban a sikeres fogantatást követő hetekben.

Az orvos ekkor már pontosan meg tudja mondani, hogy a méh falán hol tapadt meg a kicsi, és ki tudja számolni a szülés várható időpontját is.

Eközben te...
Farkaséhség és émelygés - szokj hozzá! A nem túl kellemes kombó akár napi rendszerességgel is válthatja egymást. A legendás reggeli rosszullét ekkor már a nap bármelyik szakában magával ragadhat. Melleid kifejezetten érzékennyé válnak, mivel a tejtermelésért felelős mirigyek száma megsokszorozódik. 
Mostantól fokozottan vigyázz magadra, hiszen felelős vagy egy másik életért is!