Azt mondják, a stressz a legjobb fogamzásgátló, és ez sok esetben igaz is. Előfordulhatnak azonban olyan eshetőségek is, amikor valami más baj van. Szervi, szervezeti, nála vagy nálam. Vagy csak nem klappolunk össze. Mikor jön el az a pont, amikor külső segítség kell? És ha eljött, hová fordulhatunk? A Life.hu most ennek járt utána.

Nincs meddő nő, csak terméketlen pár

Meddőségről csak akkor beszélünk, amikor egy párnál két év (pesszimistábbaknál egy év) védekezés nélküli szexuális élet mellett sem fogan meg a gyermek. Ugyanakkor előfordul, hogy már pár hónap próbálkozás után is elönti a nőket a kétségbeesés, és azt gondolják, hogy valami nagy gond van.

Forrás: Thinkstock

Sokszor csupán idő kérdése a baba megfoganása, de sajnos megtörténik, hogy egyéb (fizikai és lelki eredetű) problémák állnak a háttérben. Vagyis mielőtt orvosi segítséget veszünk igénybe, érdemes végigvenni ezeket a hátráltató tényezőket. Korábbi cikkünkkel, melyben felsoroltuk a leggyakoribb fizikai és lelki okokat, tesztelheted, nálad fennáll-e valamelyik.

Gyerekakarás - Stresszeltem és beleőrültem:
Amit görcsösen akarunk, ahhoz jutunk hozzá a legkésőbb: maga a túlzott akarás okozta feszültség teremt egy olyan állapotot, melyben nem vagyunk képesek megfoganni. A jó hír viszont az, hogy ha a stresszt kezeljük, a várva várt baba is megérkezhet. Történetek a babaakarásról, és az esetek megoldásai itt érhetők el.

Ne hibáztasd se magad, se őt!

A statisztikák szerint folyamatosan nő azoknak a száma, akik hiába próbálkoznak és várnak a babára akár évekig is, a sikeres fogantatás mégsem akar összejönni. A párok nagyjából 15-20 százalékát érinti ez a nehézség, számos esetben pedig nem is a nőn múlik az anyává válás. A meddőségi problémák közel harmadának hátterében a férfiak állnak – írtuk korábban azon cikkünkben, melyből kiderül, hogyan érhetik el a férfiak, hogy spermájuk csúcsminőségű legyen. A férfimeddőség hátterében ugyanis gyakran banális okok húzódhatnak meg.

Vigyázz a párkapcsolatodra:
Deáki Tímea párterapeuta korábban a Life.hu-nak elmondta, hogy sokszor a kapcsolat rovására mehet, ha a pár túlzottan elszánt, és minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy mihamarabb eredmény legyen. "Jóllehet, ilyenkor a dolgok nagy része a nőt terheli, de egy támogató férfiúi jelenlét óriási erőt tud adni. A vizsgálatok, a negatív leletek sora, ami csak részben megnyugtató ilyenkor, a végeláthatatlan procedúrák, amik végül nem járnak eredménnyel, komolyan felemésztik egy pár életét. Ha nincs meg a kellő tisztelet és szeretet, az akár a kapcsolat végét is jelentheti" – figyelmeztetett korábban a szakértő.

Irány a doki!

Dr. Fülöp István meddőségi specialista egy korábbi videóban elmondta, mi történik, amikor egy pár realizálja magában, hogy bizony külső segítség nélkül nem fog menni a teherbeesés. Ha már legalább 12 hónap sikertelenség áll a hátuk mögött, érdemes nőgyógyászhoz fordulni, aki a szükséges vizsgálatok elvégzése után elküldheti a párt egy meddőségi centrumba.

Forrás: Thinkstock

Női oldalról itt fizikai ellenőrzésekkel, laborvizsgálatokkal, képalkotó eljárásokkal, szükség esetén pedig sebészeti technikákkal történik a terméketlenség okának kiderítése. A pár férfi tagjánál az első és legfontosabb lépés az ondó minőségi és mennyiségi vizsgálata, ezt szükség esetén egyéb andrológiai vizsgálatok, például hormonszint-meghatározás követhetik. Ezek ismeretében kezdődhet csak meg a megfelelő mesterséges megtermékenyítési eljárás kiválasztása.

Mesterséges megtermékenyítés: méhen belül

Inszeminácó: Ez a megoldás akkor jelent segítséget, ha a férfi spermiumhiányban szenved, vagy csak nagyon alacsony a spermiumok mozgásképessége. Persze feltétel, hogy mindezeken felül legyen elegendő egészséges spermium, tehát a férfi termékeny legyen. A méhen belüli megtermékenyítés során az előkészített spermiumokat vezetik fel a méhüregbe (minimális hormonális petefészek-stimuláció mellett), ahol azok természetes úton találkoznak a petesejttel, onnantól pedig már spontán következik be a megtermékenyülés. (Idetartozik a donorinszemináció is, amikor egyedülálló, gyermeket akaró nő, aki a törvényi szabályozásnak megfelel, az eljáráshoz szükséges donorspermaanyag beszerzése miatt spermabankhoz fordul.)

ICSI – intracitoplazmatikus spermiuminjektálás: Ennek a módszernek az alkalmazására is akkor kerül sor, ha a probléma a pár férfi tagjánál van. (Vagyis gyenge minőségű spermakép esetén.) Az ICSI eljárás során a spermiumokat közvetlenül a petesejtbe juttatják. (Tehát abban különbözik az inszeminációtól, hogy nem várnak a spontán megtermékenyülésre.) A petesejtet az egyik oldalon rögzítik, majd a másik oldalról egy vékony tűvel juttatják be a spermiumot, így történik meg a fogantatás.

Forrás: Thinkstock

 Mesterséges megtermékenyítés: méhen kívül

IVF (in vitro fertilizáció), avagy a lombikbébiprogram: A méhen kívüli megtermékenyítéskor a petesejt és a spermiumok a női testen kívül, speciális körülmények között találkoznak. A megtermékenyülés után az embrió osztódása elindul (ez mikroszkóp alatt jól követhető), majd visszaültetik az anyaméhbe, így a további fejlődés már természetes körülmények között zajlik tovább. Vagyis ez a technika azon pároknak jelent megoldást, akiknél a petesejtek és a spermiumok találkozása valamilyen oknál fogva nem lehetséges. (Például, ha nincs elegendő számú és minőségű spermium, vagy a petefészkek, illetve a petevezetők valamilyen sérülése áll fenn.)

A speciális lehetőségekről és a megfelelő megoldás kiválasztásáról természetesen folyamatosan konzultálni kell a kezelőorvossal, és elkerülhetetlen, hogy őszintén felfedjük kórtörténetünket, és betartsuk az előírt utasításokat, hogy ha már nem adja könnyen az élet, külső beavatkozással mégis létrejöhessen az áhított családalapítás.

Amikor 17 elsiratott élet után történik meg a csoda:
A Life.hu-n nemrég mutattuk be Móni és férje történetét, akik szinte még ma is alig tudják elhinni, hogy 17 meg nem született baba után megérkezett az életükbe a kislányuk, Szofi. A pár elmesélte, min mentek keresztül, és a büszke anyuka végül a kislányát is megmutatta.