Ha saját lakásod van – felnéznek rád. Ha nincs – sajnálnak. Legalábbis idehaza ez az általános vélekedés. A magyarok nagy többsége a saját lakás mellett teszi le a voksát, külföldön viszont ennyire nem egyértelmű a helyzet. Franciaországban, Németországban vagy épp Japánban például az emberek mindössze felének van saját tulajdonú otthona.

Meggyőzni senkit nem szeretnék, hiszen mindenki maga tudja eldönteni, hogy saját élethelyzetének a lakásbérlés vagy a saját tulajdonú otthon a megfelelőbb. Csupán 5 olyan érvre szeretnénk minden sajátlakás-párti figyelmét felhívni, amin érdemes elgondolkodni a beruházás előtt.

Forrás: Thinkstock

Mobilitás, rugalmasság

A leggyakrabban felhozott érv a lakásbérlés mellett, hogy nem "köti röghöz" a lakókat, így könnyebben mozdulnak rá például egy olyan álláslehetőségre, amely esetleg az ország másik részében van. De nem csak könnyen tudnak mozgolódni a lakásbérlők, otthonukat rugalmasabban tudják új élethelyzetükhöz igazítani. Hiszen egészen más otthont képzelhet el magának egy fiatal pár, mint egy többgyermekes família - bérléssel könnyebben, gyorsabban találhatnak aktuális helyzetüknek megfelelő ingatlant. 

Fix költség

Ha egy bérlő jó szerződést tud kötni, akár évekre előre is megtervezheti a kiadásait. Egy több évre kötött szerződéssel például fixálni lehet a havi díjat, így évről évre csökkenhetnek a reálköltségek. 

A tulajdonos a felelős

Az esetlegesen felmerülő mindennapi gondok esetében is jobban jöhetnek ki a lakásbérlők. A felújítási, garanciális, javítási problémák vagy például a mérőórák cseréje is a tulajdonost terhelik. A lakóknak nem kell váratlan kiadásoktól rettegniük, hacsak nem ők maguk okoztak kárt.

Forrás: Thinkstock

Adómentes

Mivel a lakás nem a bérlő tulajdona, mentesül a lakást terhelő adók és illetékek kifizetése alól. Ilyen például a vásárlás után fizetendő visszterhes vagyonátruházási illeték, eladott ingatlan után fizetendő szja, sok településen az építményadó. 

Próbabérlés

A lakásbérlés akár egy alacsony kockázatú próbát is jelenthet a vásárlás előtt. Amíg mások néhány látogatás után döntenek életük egyik legfontosabb beruházásáról, az ingatlanvételről, addig a bérlők megfontolt döntést hozhatnak. Mérlegelhetik az adott környéken vagy lakásban élés előnyeit és hátrányait, így olyan részletek is kiderülnek, hogy milyen a környék közbiztonsága vagy hogyan viselkednek a lakók.