Horvátország lenyűgöző látnivalói mellett érdemes elmerülni az ország kulináris kínálatában is, amely hemzseg az egészségesebbnél egészségesebb mediterrán specialitásoktól. Íme, a 3 kedvenc ételünk, amelyeket otthon is könnyen elkészíthetsz!

A tenger frissen halászott gyümölcsei, a zamatos olívabogyók és zöldségek mellett a házilag, sovány zsírból készült sajtok, valamint a bárányhús is fontos összetevője a horvát kulináris különlegességeknek.

Az ország régiói közül különösen Dalmácia ismert egészséges konyhájáról: alapját a halból készült ételek képezik, amelyek számtalan variációban készülnek el. Ezen a vidéken gyakran hallani, hogy a hal háromszor iszik: egyszer a sós tengerből, amelyből kihalásszák, másszor az olajból, amelyben megsütik, harmadszor pedig, mikor leöblítik egy pohár zamatos dalmát borral. Ami pedig a desszerteket illeti, leginkább a friss, mediterrán gyümölcsökből, így például a fügéből készült specialitásokat szeretik.

Íme, a 3 kedvenc receptünk, amelyeket te is könnyedén elkészítheted – persze az itthon fellelhető összetevők korántsem olyan zamatosak, mint azok, amelyeket a mediterrán nap érlelt, vagy a sós tenger pácolt...

A kép illusztrációForrás: Thinkstock
Cukkinisaláta – horvát módra

Hozzávalók:

70 dkg cukkini, 0,5 dl olaj, 0,5 dl ecet, 2 dkg só, 3 g bors

Így készítsd el!

Mosd meg a cukkinit, majd sós vízben főzd körülbelül 15 percig. Miután lehűlt, vékonyan szeleteld fel, rendezd egy tálra, és locsold meg az olajból, ecetből és borsból készült salátalével.

Dalmát hal fehérborban párolva

Hozzávalók:

tengeri halfilé, száraz fehérbor, olívaolaj, citrom, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyem, só, bors, babérlevél.

Így készítsd el!

Ha a lábosba helyezted a halfiléket, öntsd le őket fehérborral – éppen annyival, hogy ellepje a halat. Ehhez add hozzá a megtisztított hagymát és fokhagymát, egy kevés apróra vágott petrezselymet, babérlevelet, a sót és borsot, illetve a citrom levét is. Ezután fedő alatt kis lángon párold puhára. Még forrón tálald, és locsold meg olívaolajjal, szórd meg a maradék petrezselyemmel, és adj hozzá néhány citromkarikát is.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock
Smokvenjak – fügéből készült édesség

Hozzávalók:

1 kg száraz füge, 250 g közepes nagyságú dió vagy pirított mandula, 200 ml pálinka, 1 szál édeskömény

Így készítsd el!

Tisztítsd meg a fügét, és pépesítsd össze botmixerrel. Zúzd össze a diót vagy a mandulát, majd add hozzá a pépesített fügéhez. Ehhez önts annyi pálinkát, hogy golyókká tudd formálni majd a masszát. Ezt követően helyezd a kis golyócskákat az előmelegített sütőbe, majd lassú tűzön süsd 40 percig. Ha kihűlt, édesköménnyel díszítheted.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock
Life.hu tipp
Igazán mediterrán hangulatba kerülhetsz, ha főzés közben dalmát népdalokat hallgatsz, itt van az egyik legismertebb. Jó étvágyat!