Pegán diéta, a fogyókúrázók új kedvence

Forrás: Thinkstock -
diéta paleolit étrend pegán étrend egészséges életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pegán, azaz a paleo-vegán diéta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Hívei esznek húst és gabonát is, ám elkerülik a tejtermékeket és a glutént. De miről is szól pontosan ez az étkezés? 

Az étrendet dr. Mark Hyman, az egyesült államokbeli Cleveland Orvosi Központ munkatársa nevezte el. A paleolit étrend a tavalyi év egyik legnépszerűbb és legvitatottabb táplálkozási őrülete, a szigorú „ősemberdiéta" azonban lassan átadja a helyet egy újabb, kiegyensúlyozottabb megközelítésnek.

Forrás: Thinkstock

A közösségi médiában egyre több szó esik az úgynevezett pegán diétáról, ami a paleolit és a vegán étrend társításával jött létre, és mindkét tábor tagjai egészséges kompromisszumnak tartják. „A pegán diéta a paleolit alapszabályokba több rostot és némi gabonát vegyít, amitől az egész étrend rostban gazdagabbá válik" – fogalmazott Susie Burrell sydney-i dietetikus az ausztrál Daily Mail hasábjain.

Ami a pegán diéta „őseit" illeti, a paleolit étrend a vadászó-gyűjtögető őseink életmódját kívánja utánozni, mégpedig sok hús, hal, tojás, magvak, csonthéjasok, zöldségek, gyümölcsök és jótékony zsírok felhasználásával, a vegánok pedig csak növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, tehát gabonaféléket, zöldséget, gyümölcsöt, csonthéjasokat és magvakat.

Félreértésen alapszik a paleolit étrend?

A vitatott paleolit étrend, azaz a „paleó diéta” az evolúcióval kapcsolatos tévhiteken alapszik, és alaptalan feltételezéseken az ősemberek táplálkozásáról – állítja Marlene Zuk professzor, a Minnesotai Egyetem szakértője.

A pegán étrend ezekkel szemben fehérjében és rostban egyaránt gazdag alternatívát kínál, ám a tejtermékek, a glutén és a cukor kiiktatásával. „A paleolit étrend hátránya, hogy több mint 200 gramm hús elfogyasztása, főleg vörös húsé, növeli a bélrák kockázatát. A pegán diéta pedig azért lehet veszélyes, mert a szükségesnél kevesebb kalcium szívódhat fel, ami hátrányosan hat a csontok egészségére" – magyarázta Burrell.

Dr. Hyman azonban hozzátette, hogy a pegán étrenddel fogyás, koleszterinszint-csökkentés, illetve a cukorbetegség kockázatának visszaszorítása érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.