A kamillatea lehet a hosszú élet titka

tea kamilla kamillatea
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kamillatea híveinél 29 százalékkal alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás kockázata – derül ki egy friss kutatásból. Ezek szerint ez lenne a hossz élet egyik titka?

Az eredmények alapján azok a 65 éven felüli nők, akik rendszeresen fogyasztanak a gyógynövényből készült italból, csaknem harmadával szorítják vissza a korai halálozás esélyét. A férfiaknál viszont nem lehetett ilyen összefüggést megfigyelni. A szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy a kamillatea miként hosszabbítja meg a hölgyek életét, illetve az sem, hogy miért csak az egyik nemre hat így.

Forrás: Thinkstock

A kamilla az egyik legrégebb óta használt, legelterjedtebb gyógynövény. Rengeteg egészségi probléma ellen használják világszerte. Jelen kutatás során amerikai szakértők 1677 latin származású férfit és nőt kísértek figyelemmel 7 éven át, és megfigyelték, hogyan befolyásolja a kamillatea fogyasztása a halálozást. A Hispanic Established Populations for Epidemiologic Study of the Elderly című felmérés keretein belül nyert adatok 65 éven felüli emberekre vonatkoztak az Egyesült Államok öt délnyugati államából, beleértve például Texast is.

A résztvevők 14 százaléka ivott kamillateát, akik közül a nőknél 29 százalékkal volt alacsonyabb a korai halálozási veszély. Az összefüggés még a demográfiai jellemzők, az egészségi állapot és az életmód figyelembe vételével is fennállt. „Az eredmények mögött meghúzódó okot egyelőre nem ismerjük, és azt sem, hogy mi a nemek közötti különbség oka, ám tény, hogy a nők gyakrabban isznak kamillateát, mint a férfiak. Az eltérés talán a hagyományos nemi szerepeknek tudható be, mivel a nők általában nagyobb figyelmet fordítanak a hagyományos gyógymódokra" – magyarázta dr. Bret Howrey, a Texasi Egyetem munkatársa.

A kamilla, az emésztés megmentője

Ha gyógytea, akkor a kamilla jut szinte először eszünkbe, és nem véletlenül: borogatásként és teaként fogyasztva is rengeteg gyógyhatása van. Tudtad, hogy még a méregtelenítésben is segíthet?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.