Ha a nők között szóba kerülnek a súlyzós edzések, a többség általában nagyon ellenük van, amiatt, hogy a súlyzózástól vastagabbak lesznek az izmok. Ez előfordulhat, ám ha odafigyelsz az étkezésre és a megfelelő edzésre, a súlyzózástól szebb, tónusosabb leszel, mint gondolnád. De nem mindegy, hogyan csinálod!

A Life.hu-n hétről hétre olvashatsz interjúkat magyar fitneszmodellekkel, akik mindannyian a súlyzós edzésekre esküsznek. Erre azt mondhatnánk, hogy nekik könnyű, hiszen látványos izmokat szeretnének építeni, erősíteni akarnak, így nekik tényleg erre van szükségük. Pedig ahogy ez a módszer nekik beválik, úgy mi, hétköznapi nők is bátran beiktathatnánk az edzéstervünkbe a súlyzózást. Mert nemcsak alakformálásra, de fogyásra is alkalmas ez az edzésmódszer, ami mostanában – a jóga, a pilates és a többi wellness-edzésfoma elterjedésével – több hideget kap, mint meleget.

Forrás: Thinkstock

Súlyzós edzés = tónusos test?

Nagy Amarilla aerobikoktató, gerinctréner, emellett személyi edzőként nagyon sok vendége van. A Life.hu szakértője egyáltalán nem ódzkodik a súlyoktól, sőt, szerinte ha egy nő fogyni szeretne, nem csak kardióra, de erősítésre is szükség van ahhoz, hogy tónusosak legyenek az izmok. Felesleges félni a súlyzózástól, egyszerűen csak tudni kell, mi a cél,  és annak függvényében kell dolgozni. A kezdőknek azt javaslom, az alapos bemelegítés után kis súlyokkal dolgozzanak, hogy még véletlenül se terheljék túl az ízületeket. Később már lehet játszani a súlyokkal: én sokszor nagy súllyal kezdem az edzést, majd hirtelen váltok könnyebbre, ezáltal ugyanis beindul az izomégés. A tejsav felszaporodással pedig próbáljuk a tejsavküszöböt kitolni, az izmot szépen fejleszteni. A hét folyamán általában variálom a súlyzós edzéseket: van, hogy kis súlyokkal dolgozom nagy ismétlésszámon, egy másik nap pedig nagy súllyal edzek, kevés ismétlésszámmal. Fontos észben tartani, hogy az izom hamar hozzászokik az egyoldalú terheléshez, ezért váltogatni kell a terheléseket" – vallja Amarilla.

A zabkásakirálynő is a súlyzókra esküszik

Gökler Kriszti is rengeteget edz, heti edzéstervéből a súlyzók sem hiányozhatnak. "Kezdetben bennem is megvolt a félelem, hogy a súlyzós edzések és a fehérjeturmixok majd jól megvastagítanak, de nálam végül éppen ez volt az, ami segített abban, hogy olyan formát alakítsak ki, amivel elégedett vagyok. Mikor fogyni szerettem volna, én is sokat kardióztam, mert az is remek a zsírégetéshez, a fittség és az állóképesség növeléséhez, de hiába lettem vékony, inkább lapos és formátlan voltam. A súlyzós gyakorlatok viszont remekül formálják a különböző testrészeimet, soha sem unalmasak, és most már elég sokat ehetek anélkül, hogy felszaladnának a plusz kilók, mert ez az edzésforma teljesen felgyorsította az anyagcserémet, és nem csak az edzések alatt, de még órákkal utána is égeti a szervezetem a kalóriákat. Bárki kér tőlem tanácsot, én mindenkinek azt javaslom, hogy építse be a súlyzózást is az edzésprogramjába!"

Vastagít, vagy sem?

Persze a genetikai adottságok is rengeteget számítanak edzéskor, de előfordulhat az is, hogy azért érzed magad "vastagabbnak" a súlyzózástól, mert valamit rosszul csinálsz. „Érdemes a súlyzós edzések mellett meghagyni a kardiózást: a futást, a biciklizést, az úszást, a táncot. Ahhoz azonban súlyzók kellenek, hogy az izmok feszesek, tónusosak legyenek. A személyi edzéseken például szeretek mindent variálni: kardiót a súlyokkal, a saját testsúlyos edzésekkel akár labdával, gumikötéllel – az izmoknak is jobb a változatosság. Én magam is így állítom össze az edzéstervemet: nagyon sokat futok, sokszor olyan távokat is, amikor már izomból égetek, ezért mellette kell a súlyzós edzés, hogy például a popsi és a váll kerek maradjon.

Forrás: Thinkstock

 

A másik hiba, ami miatt esetleg nem látványos a fejlődés, az az étkezés. Fontos, hogy aki izmodosni, szálkásodni szeretne, az figyeljen a fehérjebevitelre, és 

az energiát ne szénhidrátból, hanem fehérjéből nyerje. Ezzel gyorsabb és pozitívabb hatást érhetünk el."

Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere

"Sok lány szereti a súlyzóval végzett gyakorlatokat, mert – súlytól függően – látszólag látványosabb, nagyobb izomzatra tehetnek szert, mint a saját testsúlyos edzésekkel. Én inkább ez utóbbi híve vagyok, jobban preferálom és esztétikusabbnak tartom, ha egy nőnek nem hatalmas, dagadó, hanem szálkás az izomzata. Én is súlyzóztam egy időben, de számomra nagyon monoton és unalmas lett az, hogy számolni kell. Ráadásul, ha épp senki nem tudott kijavítani, akkor a sérülést is kockáztattam egy-egy esetleg rosszul végzett mozdulat miatt."

Felsőtestre súlyzózz!

Amarilla elmondta azt is, hogy a nőknek a felsőtest edzésére kifejezetten alkalmasak a súlyzós gyakorlatok. „A felsőtestet nyugodtan lehet terhelni súlyokkal: a vállnak szép, kerek lesz a formája, a tricepsz, a deltaizom pedig problémás zónák, ezek is nagyon tudnak változni a súlyzókzól."

Life.hu tipp

Ne félj a súlyzóktól, dolgoztasd meg a karokat, combokat 30 perc alatt – ITT mutattunk is szuper gyakorlatokat!

Kinek mi válik be?

Megkérdeztünk néhány "hétköznapi" nőt is, akik az edzést a napi 8-10 órás irodai munka mellé próbálják beiktatni, ők hogyan vélekednek a súlyzós edzésről: 

Anita (45)

„Szeretem, mert szálkásít, izmosít, szépen formál. Fogyni nem fogytam tőle, inkább átalakul a test, keményebb lesz. A hájam is maradt a hasamon, de a karom, a vállam, a vádlim formás és szép."

Forrás: Thinkstock

 

Anikó (23)

„Fiús alkat vagyok, nehezen hízom, és mivel rendszeresen futok is, nem sokat javult a helyzet formálódás terén. Egy ideje már tudatosan odafigyelek arra, hogy kiegészítsem a futóedzéseket valami alakformálóval is, ezért is kezdtem el súlyzózni. Azóta van fenekem, elvétve egy-két kockám, csípőm, és még a derekam is látszik valamennyire. Lehet, hogy híztam egy keveset, de nem hinném, hogy csak ettől. Az már inkább a pasim és a nagy közös evések miatt lehet...."

Fruzsi (20)

„Négy-öt hónapig nagyon masszívan súlyzóztam, akkoriban 54 kiló voltam. Nagyon szép izmaim lettek, de közben lement rólam minden zsír. Amikor sokkal többet kardióztam, akkor csak 50 kiló voltam, de csoffadtabban néztem ki, inkább a víz ment le, és az izomból is sok... Löttyedt volt a fenekem, amikor viszont súlyzós edzéseket csináltam, akkor lement a legrosszabb helyekről is a zsír, DE CSAK nagy súlyos edzésekkel – nekem pár kilókkal nem változott semmi. Nagyon fáj és elég szörnyű, de megéri nagy súlyokkal dolgozni! És dehogy vastagít, csak akkor, ha edzés után megeszel fél kiló marhahúst meg egy rakat fehér kenyeret :-)"

Barbi (30)

„20 évesen nyáron egy fitneszteremben dolgoztam, és rákattantam a súlyzózásra. Persze edzettem mellette mást is, és ha jól emlékszem, ettem is elég sokat, aminek az lett az eredménye, hogy nyár végére alig jöttek fel rám a ruháim, és a mérleg is olyat mutatott, mint előtte soha. Akkor kiborultam, de nagyon, a súlyzók pedig jó időre elvágták magukat nálam. A felsőtestem a jógától lett látványosan szálkás, alul azonban semmi sem segít. Viszont most újra kacérkodom a súlyzózás gondolatával, álmaimban ugyanis – ahol tengernyi időm van edzeni – heti 1-2 súlyzós nap szerepel az edzéstervemben. Szeptembertől ez az új célom – újra meg akarok ismerkedni a súlyzókkal!"