"Fiam, csak fel ne csinálj egy lányt se" – Van, amikor a meddőség mögött lelki bajok húzódnak

Forrás: Thinkstock -
meddőségi kezelés meddőség gyermekvárás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyermekáldás egy olyan csoda, amelyet biológiai értelemben egy egyszerű egyenlettel is le tudunk írni: a fogantatás akkor történik meg, amikor a hímivarsejt sikeresen behatol a petesejtbe, majd a megtermékenyített petesejt útra kel, hogy a petevezetéken áthaladva a méh üregébe jusson, és beágyazódjon. Azt azonban, hogy ez az egyszerűnek tűnő csoda néha milyen nehézség árán valósul meg, igazán csak az érzi, akinek többszöri próbálkozás ellenére sem születik gyermeke.

"Anyának születtem? Szeretnék vagy akarok kisbabát? Akarom, de nem szeretném, vagy szeretném, de nem akarom? Vajon mi áll a fogamzás elmaradásának hátterében?" Kérdések, amelyekkel sok gyermekre váró pár egészen addig nem tud vagy nem mer szembenézni, amíg részt nem vesz a Lux-babaprogram foglalkozásain. A program Dr. Lux Elvira neves szexuálpszichológus, adjunktus több évtizedes sikeres klinikai gyakorlatának, az azt támogató elméletnek és több, a termékenységet fokozó terápiás formának az ötvözete. A program célja, hogy azoknak a leendő szülőknek nyújtsanak segítséget, akik készek a meddőséget, a terméketlenséget okozó lelki problémákkal szembenézni, és azokra megoldást keresni.

Forrás: Thinkstock

A programot alapítványi formában Dr. Lux Elvira tanítványai fogják össze, ők segítik a gyermekre vágyó párokat előadásokkal és csoportos foglalkozásokkal, amelyek keretében relaxációs módszerekkel, a test és lélek egyensúlyát visszaállító terápiás eszközökkel dolgoznak. A funkcionális meddőségek hátteréről, a program nyújtotta lehetőségekről és a valóban csodás történetekről Soponyai-Nagy Krisztina pszichológussal, a program egyik vezetőjével beszélgettünk.

Amikor nem tudjuk az okokat...

Orvosi értelemben akkor beszélünk meddőségről, ha rendszeres, fogamzásgátlás nélküli szexuális élet mellett egy év alatt nem következik be várandósság. A meddőségnek lehetnek szervi okai is, az esetek 20 százalékában azonban a teherbeesés annak ellenére sem jön létre, hogy az orvosok nem találnak a meddőséget indokló, diagnosztizálható problémát. Ha pedig a fogamzás elmaradásának nincs orvosi magyarázata, azt funkcionális meddőségnek nevezzük.

Ha valakinél szervi elváltozás okozza a terméketlenséget, annak talán egy fokkal egyszerűbb dolga van, hiszen megvan az oka a meddőségének. Sokkal bizonytalanabb és kétségbeejtőbb lehet egy párnak, ha semmilyen szervi probléma nem áll a sterilitás hátterében. Az ilyen rejtélyes esetekben fordulhatnak önökhöz a gyermekre vágyó párok?

Igen. Amikor nincsenek szervi okok a háttérben, úgynevezett funkcionális meddőségről van szó, ilyenkor pszichés okokat lehet feltételezni. Dr. Lux Elvira könyvében úgy jelenik meg ez a a kérdés, hogy a pár vajon "Akar-e vagy szeretne-e gyereket?” Ebben a szembeállításban az "akarni" egy tudatos dolog, a "szeretni" meg érzelmi szintű. Nagyon sokszor a párok nagyon akarnak babát, mindent megtesznek érte, rengeteg áldozatot hoznak, de az elakadás érzelmi szinten, gyakran tudattalanul jelentkezik. Volt például olyan eset, amikor a foglalkozások alatt az egyik résztvevőnél egy addig elnyomott fiatalkori emléke jött fel, mikor is a számára érzelmi szempontból meghatározó személy gyakran arra figyelmeztette, hogy "Fiam, csak fel ne csinálj egy lányt se!” Egy ilyen mondat észrevétlenül is erősen bevésődik. Vagy ha például valaki azt hallja a felmenőitől, hogy "Ha még egyszer kezdeném, nem szülnék”, vagy "Anyának lenni nagyon nehéz”. Ezek a beidegződések mind-mind tudattalan hárítást idézhetnek elő, ami megakadályozhatja a sikeres fogantatást. De az is idetartozhat, ha valakinek nagyon idealizált az édesanyja, és úgy érzi, hogy ő nem lehet olyan jó, mint ő volt.

Ezek a tudattalan hárítások ennyire kihatnak a fizikai létünkre?

Igen, sokszor a félelem a legnagyobb gát. Amiből táplálkozik a félelem, sokfajta lehet, de az biztos, hogy erősebbé válhat, mint az, hogy egy pár szeretne gyermeket. Mikor elkezdenek a párok a gyerekkérdéssel foglalkozni, rengeteg görcs hozzáépül a már meglévő félelmekhez, a "gyerekakarás" egy projektté változik: ovulációt néznek, hőmérőznek, orvosokhoz járnak, hormonokat kapnak, és ez a görcs, ez a "nagyon akarás" beszűkíti a fókuszt - már nincs szexuális élet, csak akkor szeretkeznek, ha éppen itt az ideje és ez nemhogy könnyítené, de inkább nagyon megnehezíti a dolgot. Igazából el kell engedni a félelmeket, el kell engedni a görcsöt, és akkor a teherbeesés spontán megtörténik sok esetben.

Forrás: Thinkstock

Zsófia

"Lux Elvirához két, ovulációindukcióval elősegített, de sajnos sikertelenül végződött várandósság után kerültem, kétévi babavágyás után, igen elkeseredett lelki állapotban. A nem egészen egy évig tartó terápia természetes úton(!) nem csupán a babához, hanem mélyebb önismerethez, valamint nagyobb önbizalomhoz is juttatott. Eddigi életem egyik legjelentősebb, pozitív irányú fordulatát jelenti számomra ez a közös munka. A pszichoterápia mellett párhuzamosan éltem a cérnabeültetéses akupunktúra lehetőségével is a fogantatás érdekében, így meggyőződésemmé vált, hogy a lélekre ható Lux-módszer és egy testre ható hatékony alternatív gyógymód együttes alkalmazása igen gyors eredményre vezethet."

Könnyű erről beszélni, de a félelmeket tényleg el lehet engedni?

A meddőség az egyik legnagyobb tabu. Nagyon nehéz róla beszélni, ugyanakkor ez feltétele annak, hogy a félelmek oldódhassanak. Az, hogy milyen mértékben valósul meg mindez, egyénileg változhat, és persze ez egy hosszú folyamat eredménye lehet. Maga a Lux-babaprogram négy hónapig tartó tanfolyam, amely során minden hónapban egy-egy hétvégén, szombat-vasárnap reggeltől délutánig együtt dolgozunk. De tulajdonképpen a tanfolyam folyamat jellegű, mert a résztvevők kapnak otthonra is feladatokat, a két találkozás között is kell dolgozni. Tehát a Lux-babaprogram négy ilyen intenzív hónapig tart, utána pedig az utánkövetés részeként találkozunk a résztvevőkkel fél év után, meg egy év múlva is, remélhetőleg akkor már babával együtt.

Hogyan képzelhetünk el egy ilyen foglalkozást?

A program főként csoportos, kiscsoportos formában zajlik, de egyéni konzultációra is biztosítunk lehetőséget. Olyan, termékenységet fokozó módszerekkel segítünk a probléma feltárásában és megoldásában, mint például a kognitív viselkedésterápia, a hipnoterápia és a relaxáció, de a testet is megdolgoztatjuk speciális tornagyakorlatokkal. Egy csoportban körülbelül 15-20 résztvevő dolgozik együtt. A program kidolgozásában öten vettünk részt, a csoportot jelenleg ketten vezetjük Dr. Kéri Ibolyával, Svédországban praktizáló klinikai szakpszichológus kolléganőmmel, aki a nemzetközi tapasztalatokat is beépíti a tanfolyam anyagába. Meghívott előadóink, a témával határos tudomány- és szakterületek specialistái mind-mind kiváló szakemberek

Laikusként azt gondolnám, hogy a program nőknek szól, beszélgetésünk elején azonban említett egy esetet, amelyben egy férfipáciensről mesélt. Férfiak is részt vehetnek, vesznek a programban?

A terméketlenség nem pusztán női probléma. Tulajdonképpen azt mondja a szakirodalom, hogy fele-fele arányban felelős a nő meg a férfi a funkcionális meddőségért. Manapság gyakran a spermiumok minőségével és a számukkal is nagyon nagy gond van, és ezt is lehet tudatunkkal befolyásolni. Ha inkább a pár női tagjánál érzékelhető az elakadás, ennek ellenére a férj is eljön a párjával, és részt vesz a programban, az nagyon nagy erőt és támogatást ad. Azt gondolom, hogy hatékonyabb is, ha a párok együtt dolgoznak, mert akkor az derül ki, az erősödik meg, hogy mindenki közös ügyének tekinti a a probléma megoldását, és nem úgy élik meg a nők, hogy borzasztóan magára hagyottak egy ilyen nehéz helyzetben.

Forrás: Thinkstock

Adél

"...nem szívesen beszélnek a nők arról, amit mi kudarcként élünk meg. Ez egy nagyon fájó pont. Amikor a munkahelyünkön a maximumot várják el, precízen pontosan dolgozunk, sokszor nem 8, hanem 10-12 órában, ebben a sikerorientált világban arra törekszünk, hogy minden meglegyen, jó legyen, és pont ez nem jön össze... A nő a teljességet a gyermekáldással éli meg. (Még aki tagadja, az is.) Elvira nénihez én szerintem úgy 2 hónapig jártam szeptemberben-októberben, aztán abbahagytuk a terápiát, sok volt a munkám, nem tudtam megoldani. Egy kis szünet után novemberben voltam egy sikertelen inszemináción - közvetlenül utána persze rohantam vissza dolgozni - és én ezek után feladtam! Váratlanul januárban fogant meg a kisfiúnk természetes úton. A lelkemben a dolgokat kicsit helyreraktuk, és az biztos, hogy hozzájárult a sikerhez. Nem is gondolunk bele, hogy mennyien lehetnek azok, akik ilyen problémával küzdenek, míg bele nem lépünk ebbe a folyóba. Ez nagyon komoly, komplex egészségügyi, szociális, társadalmi kérdéseket vet fel!"

Milyen eredményeik vannak, történhetnek csodák?

A Lux-módszer segítségével 510 baba született meg, de vannak olyan esetek is, ahonnan nincsen visszajelzés, akiknek nem tudjuk, mi lett a sorsuk. És igenis vannak csodák, hiszen nem egy olyan esetről hallunk, mikor egy párral közli az orvosuk, hogy soha nem lehet gyermekük, aztán mégis születik akár három baba is. Az ilyen esetekben is a tudatunk segít. Konkrétan megtörtént, hogy az érintett nő egyszerűen nem akarta elhinni a diagnózist, és nagyon sokat tett azért, hogy a hite erősebb legyen, és meggyőződésévé váljon, hogy márpedig neki lesz gyermeke. Ennek eredményeként három babája született, szerencsére egészséges mind a három. De olyan is volt, hogy valakinek a méhének egy részét vagy petefészkét távolították el, és ennek ellenére megfogant a baba, természetes úton. És az is nagy élmény volt a résztvevőknek, amikor szülész-nőgyógyász szakorvos előadónk, Dr. Bálint Sándor szavaiból meríthettek erőt. Ugyanis az infertilitással küzdő nők többsége folyton azt hallja, hogy miért csak most jöttek, hogy már mennyi idősek, hogy nulla az esélyük arra, hogy babájuk lehessen. A doktor úr pedig kijelentette, hogy ő nem fog ilyet mondani, mert nincs felső életkori határa a fogantatásnak, hiszen látni szép számmal ellenpéldákat is. Nyilván az orvosok statisztikákból indulnak ki, de minden lehetséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.