Ma már itthon is egyre ismertebbé válik az úgy nevezett otthonmegosztás műfaja. A couchsurfingről valósznűleg te is hallottál már, azt azonban nem biztos, hogy tudod, hogy milyen más lehetőségeid vannak még használaton kívűli kanapéd, esetleg szobád kamatoztatására.  

Forrás: Thinkstock

CouchSurfing

A lakásmegosztás talán legismertebb formája az úgy nevezett couchsurfing, magyarul kanapébérlés vagy kanapészörf. Ennek a lényege, hogy nem az egész lakásodat osztod meg, csupán egy "kanapét", azaz szállást biztosítasz a hozzád érkező vendégeknek, anélkül, hogy pénzt kérnél érte. Bizony, a lakásmegosztás ezen fajtája nem a könnyű bevételszerzésről szól, sokkal inkább a nyitottságról és az új emberek, új kultúrák megismeréséről. A több mint 9 millió tagot számláló CouchSurfing weboldalán lévő jelmondat - "Oszd meg az életed!" - hűen tükrözi is a kezdeményezés szellemiségét: ha valakit befogadsz a lakásodba, nem csak az otthonodat osztod meg vele, hanem egy kis időre az életedet is. 

Forrás: Thinkstock
A kanapéról már csak egy ugrás az ágy

Ha a Tinder segítségével dönthetünk a randomszexről az alapján, ki van a közelünkben, hány éves és milyen képeket töltött fel, akkor miért furcsa, ha ágyba bújunk azzal az emberrel, akinek egyébként a kanapéján alszunk? Egy korábbi cikkünkben utánajárt annak, miként lett az immáron tízéves múltra visszatekintő couchsurfingből mára cocksurfing.

Elsőre kicsit furcsán, sőt ijesztően hangzik, hogy idegen országokból érkező ismeretlenekkel oszd meg otthonod? Nem kell félned, a CouchSurfing hálózat törekszik arra, hogy minél biztonságosabbá tegyék a szállásadást és a szállásfoglalást. Ennek érdekében a közösségbe való regisztráláskor számos fontos információt kell megadnia mind a vendéglátónak, mind a vendégnek, érdemes hát alaposan tájékozódni az otthonodban megszállni kívánó utazókról.

Forrás: Thinkstock

Airbnb

Az eredetileg AirBed&Breakfast nevezetű közösségi hálózat azzal a céllal jött létre, hogy a drága hotelek és egyéb szálláshelyekkel szemben alternatívát kínáljon az utazni vágyóknak. A kezdeményezés 2008 óta működik, és lényege, hogy magánszemélyek adhatnak ki szobákat, vagy akár egész lakásokat rövidebb időszakokra. Hogy miért éri meg a vendégeknek? Az Airbnb révén minőségi szálláshoz juthatnak, jóval olcsóbban, mintha szállodába mennének. És miért éri meg a szállásadónak? Nos, ezekért a szállásokért az utazók fizetnek is, ígyhát nem csak új ismeretségeket köthetsz, de plusz bevételt is szerezhetsz, ha megosztod lakásod egy turistával. Szálláshelyet az oldalon díjmentesen hirdethetsz, viszont a szállásadóknak 3, míg a vendégeknek 6-12 százalékos díjat kell fizetniük az Airbnb-nek a foglalás árából.

Forrás: Thinkstock

HomeExchange

Ha láttad a Holiday című hollyvoodi filmet, akkor ezt a lehetőséget talán nem is kell bemutatnunk. A filmben a Cameron Diaz által megformált hősnő szerelmi bánata miatt el szeretne elmenekülni los angelesi übermodern otthonából, ezért szétnéz az interneten és megtalálja a másik főszereplő eldugott, angliai kis vackát. A két nő rögtön felveszi egymással a kapcsolatot, és megállapodnak abban, hogy két hétre otthont cserélnek - nos a HomeExchange nyújtotta lehetőségeket valahogy így kell elképzelni.  Az üdülésnek ezt a módját választók egy meghatározott időre kicserélik egymással házukat-lakásukat, egymás otthonában töltik el nyaralásukat.  A HomeExchange már 1992 óta működik és több mint 55 ezer taggal rendelkezik.

Forrás: Thinkstock
Vigyázat, nyaralás alatt veszélyben van otthonod!

Közeleg a nyár, biztosan te is tervezgeted már szabadságodat. Hogy nyaralás alatt ne azon kelljen aggódnod, biztosan mindent rendben hagytál-e otthonodban, egy korábbi cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot, amelyeket indulás előtt mindenképpen érdemes megfontolnod.

Az otthoncserének azonban több típusa is létezik: az egyidejű cserén kívül választhatsz nem párhuzamosan zajló megoldást is, például, ha van egy nyaralód, azt is a vendéged rendelkezésére bocsáthatod, így nem muszáj neked is abban az időben elhagynod otthonod.

Forrás: Thinkstock

A csere lebonyolításához természetesen itt is számos szabályt be kell tartani, és a partnereknek érdemes előzetesen minden fontos dolgot tisztázniuk egymás közt.