Kínlódsz a menstruáció alatt, hasi görcsök gyötörnek, és az étvágyad is teljesen megváltozik? A megfelelő jógapózokkal könnyebben túljuthatsz ezen a pár nehéz napon!

Ha ügyes vagy, már a legelső jógaórán megtanulod, hogyan irányítsd a figyelmet befelé, és a test jelezni fogja, hol a határ, mi az üdvös neki. Akkor is szól, ha rosszul bánsz vele, majd később, valamilyen betegség formájában hangosabban kiabál. Sőt, azokhoz is beszél a testük, akik nem jógáznak, csak talán nekik kevésbé érzékeny a "hallásuk".

A menstruáció néhány napja az az időszak, amikor a csokoládééhség elemi erővel hat ránk, holott a csokoládé tiltólistán szerepel minden egészséges étrendben, legalábbis a túlzott mértékű fogyasztása.

Forrás: Thinkstock

Figyelj befelé!

Aki rendszeresen jógázik és méregtelenít, kisebb eséllyel fog összegörnyedve otthon szenvedni a piros betűs napokon. A nőknek a sok jógázás, tapasztalás eredményeképpen érdemes a ciklushoz képest kialakítaniuk a saját gyakorlásukat.

Figyeld meg te is, milyen gyakorlatokat kívánsz a menzesz után, a peteéréskor vagy a menzeszt megelőző időszakban, illetve a menstruáció alatt, és ha tudatosítottad a különbségeket, ügyelj rá, hogy a gyakorlásodban is legyen ciklikusság. 

Általában igaz, hogy a menzesz után és a peteérés alatt a dinamikusabb, erőteljesebb, míg a menzesz felé haladva egyre lassul és befelé fordul, intuitívabbá válik a jógini. A menstruációt érdemes megélni, és nem túl lenni rajta, a finomabb technikákat, meditációt és relaxációs technikát segítségül hívni az aktív gyakorlás helyett, és odafigyelni a könnyű táplálékra, kímélő étrendre.

Jó, ha tudod

Ha mégis ászanákat végzel, a lassú, hűsítő, lecsendesítő pózokat részesítsd előnyben, kerüld a fordított testhelyzeteket és a has préselésével járó gyakorlatokat. A nehéz has, görcsök, és erős vérzés ellenszereként végezd el EZT a rövid gyakorlatsort a JógaKlikkel.