Ha meg kéne neveznem egyetlen zöldséget, amiből nyáron bármennyit tudok enni, az a cukkini lenne. A létező összes formában isteni, mert az íze semleges, és úgy ízesítem, ahogy csak akarom. Emellett az alakomat sem kell féltenem tőle, mert egyáltalán nem hizlal – íme 10 ok, amiért még ma rá fogsz szokni a nyár slágerzöldségére!

1. A teljes növény ehető

Ha cukkinit készítesz, nem kell a hámozással, a kibelezéssel bajlódnod, mert az egész növény abszolút ehető. Még a virága is: ezt használják salátákba is, de töltve, rántva is kitűnő!

Forrás: Thinkstock

2. Alacsony a kalóriatartalma

Mivel a cukkini a tök, az uborka és a sárgadinnye rokona, kalóriatartalom szempontjából nagyon hasonlít társaihoz; egy egykilós cukkiniben mindössze 160 kilokalória (kcal) van. 

3. Hidratál!

A cukkini 95 százalékban vízből áll, így kiválóan hidratálja a szervezetet, és hozzájárul a folyadékpótláshoz. 

4. Káliumban nagyon gazdag

A cukkini káliumtartalma kifejezetten magas, így ha rendszeresen fogyasztod a zöldséget, segíthet karbantartani a vérnyomást, és csökkenti a szívbetegségek és a stroke kialakulásának esélyét. 

5. Jót tesz a testnek!

A cukkininek még az antioxidáns- és C-vitamin-tartalma  is magas, így, ha beiktatod az étrendedbe, azzal jót teszel a sejteknek, az artériáknak – egyszóval az egész testednek. 

6. Tökéletesen helyettesíti a tésztát

Imádod az olasz tésztákat, a spagettit, de a fogyókúrádba ezek nem férnek bele? Helyettesítsd a tésztát cukkinivel! Igen, jól olvastad, mindössze annyi a dolgod, hogy meghámozd, majd vagy késsel, vagy gyaluval egészen vékony szeletekre vágd. Hogy ne legyen túl merev, kicsit besózhatod, ettől ugyanis lazább lesz az állaga. A cukkinire jöhet a kedvenc szószod, és kész is vagy – mivel a cukkini viszonylag semleges ízű, a végeredmény tényleg hasonítani fog az eredetire! Sőt, ha imádod az itáliai ízeket, pizzát is készíthetsz cukkiniből; ITT megmutattuk, hogyan!

Forrás: Thinkstock

7. Nagyon feldobja a lecsót

Te is lecsófüggő vagy? Akkor próbáld ki cukkinivel – kicsit más lesz a végeredmény, amint amit megszoktál. Ha már szinte kész a hagyományos lecsó, akkor add hozzá a kis darabokra vágott cukkinit, és csak néhány percig párold, hogy beszívja az ízeket, de még roppanós maradjon!

8. Gyorsan elkészül

Ha a rántott cukkini helyett valami kreatívabbra vágysz, a cukkini remek alapja a zöldségfasírtoknak – ITT találtunk is egy remek receptet. De ha nincs otthon más, csak cukkini, paradicsom és mozzarella, akkor is hamar megvan az egészséges vacsora: karikázd fel a cukkinit, helyezz egy sort egy üvegtál aljába, sózd, borsozd, és locsold meg olívaolajjal. Erre jöhet egy sorban a karikákra vágott paradicsom, csipetnyi sóval, borssal. Ha van kedved, ismételd ezt meg újra, ha nem, a tetejére karikázd a mozzarellát, sózd meg egy kicsit, és süsd 20–30 percig a sütőben. Ha kicsit laktatóbb ételre vágysz, alulra tehetsz karikázott, picit megfőtt krumplit, esetleg darált húst a rétegek közé – úgy a pasik is imádni fogják!

CukkinifasírtForrás: Thinkstock

9. Édességnek is kiváló!

Ha répából, sütőtőkből lehet sütni, akkor cukkiniből is! Kreálj belőle muffint vagy pitét, hiszen a semleges íz és a lédús állag remekül illik édes tésztafélékbe is. Ráadásul egészséges is!

10. A cukkini szépít!

A cukkini nemcsak belülről tesz csodát, de külsőleg is érdemes használnod. Készíthetsz belőle arcpakolást: reszelj le 2-3 evőkanálnyi cukkinit, adj hozzá 1 kanál mézet, 1 kanál joghurtot, és hagyd az arcodon 20 percig. A pakolás felfrissít, energizál, és üdítő lesz tőle a bőröd!

Kíváncsi vagy a magyar sztárok életmódtippjeire, arra, hogy ők hogyan tartják magukat formában? Szombat délután 16.00-kor minden kiderül – nézd az Ez Zsír! magazint a LifeNetworkön SARKA KATÁVAL!