Várandósságod második trimeszterének végéhez közeledsz - szinte hihetetlen belegondolni is, hogy röpke 12 rövid hónap múlva egy 39 hetes gyermek büszke mamája leszel!

A magzatod a 27. héten már körülbelül 1 kilogrammot nyom, és ha most születne meg, 85%-os esélye lenne a túlélésre.

Forrás: Thinkstock

Babád tüdeje, mája és immunrendszere már működőképesnek számít, azonban még szüksége van a fennmaradó három hónapra ahhoz, hogy érettségének maximális fokát el tudja érni.

Forrás: Thinkstock
Várandósságod 26. hetének történései
Ezen a héten babád agyhullámai már egy újszülöttére hasonlítanak, és kialakul a jellegzetes alvás-ébrenlét mintázatuk is. Annak érdekében, hogy magzatod retinája egészségesen fejlődjön, a szemei eddig szorosan le voltak zárva, ám ezen a héten nyiladozni kezdenek, így a méhen belül már a sötétség és a világosság is elkülöníthető számára.

A magzatod szemecskéinek retinarétegei ezen a héten nyerik el végleges formájukat. Ezek a rétegek fogják fel a fényt, majd ezek továbbítják az információt az agy látóközpontjába feldolgozásra. 

Gyermeked külseje már most is nagyon hasonlít egy újszülöttéhez, bár most még sokkal kisebb és vékonyabb, és a bőre alatti zsírszövetréteg sem alakult még ki.

Eközben te...

Ahogy egyre csak közeledik babád születésének időpontja, gyakrabban rád törhet a koraszüléstől való félelem. Nyugodj meg, ezt sok kismama át szokta élni. Ha azonban az alábbi figyelmeztető jeleket észleled, azonnal fordulj orvosodhoz!

- menstruációs típusú görcs

- bármilyen típusú vérzés,

- tompa fájdalom a hát alsó szakaszán

- kismedencei nyomás

- a hüvelyi folyás mennyiségének növekedése vagy minőségének megváltozása, különösen akkor, ha "vizessé" válik

- méhösszehúzódások 10 percnél gyakrabban, akkor is, ha fájdalmatlanok