A felnőttek bőre is nagyon érzékeny lehet a napfényre, hát még a babáké! A csecsemők bőre nem termel melanint, ami megvédi a bőrt a nap káros hatásaitól, így nagyon oda kell figyelni a megfelelő védelemre. 

A bőr szerkezete 8-9 éves korra éri el a végleges állapotot, és a kamaszkor alatt kezd újra fejlődni. Hat hónapos korig nagyon fontos, hogy a babát egyáltalán ne érje napfény. Szigorúan óvni kell a közvetlen napsütéstől. Akár 10 perc után is nagyon leéghetnek. 

Forrás: Thinkstock

Három hónapos korig még a nyitott ablaknál is vigyázni kell, hogy ne érje őket erős fény. Napozószerek használata viszont nem ajánlott, mert a gyerekek bőre még nem viseli jól az ilyen szereket, mint ahogy a fürdetőket sem

Féléves kor után azonban már többször mehetsz a babával fényre, de ehhez olyan természetes alapanyagokat érdemes használni a kicsi bőrére, mint például a kakaóvaj, ami véd az UV ellen is. Ha a szabadba mentek, indulás előtt 30-40 perccel kend be a bőrét, mert ezek a termékek nagyjából ennyi idő után fejtik ki a hatásukat. Kétóránként ismételd a krémezést, mert ennél tovább egyik fényvédő hatása sem bírja. 

Hat hónapos kor után nem árt, ha kora délután árnyékban levegőzik a gyerek. Kezdetben egy percet engedd, hogy süsse a nap, majd hetente egy perccel növelve az időtartamot, szoktathatod őt a napfürdőzéshez. Vigyázz, ez a fokozatosság elengedhetetlen!

A ruhák nem mindig nyújtanak megfelelő védelmet, így ha erős napfényben, nyáron az utcára mentek, 11 óra előtt vagy 15 óra után érdemes inkább útnak indulni, és akkor is természetes napozószerrel bekenve. Javasolt a világos színű ruha, és ha teheted, adj vékony, világos sapkát is a babára. 

A nap és a meleg miatt gyakran kiütések jelentkezhetnek a csecsemőkön. Ezeket cink tartalmú krémekkel könnyen elmulaszthatod. 

Ne feledd, hogy a felnőtteknek és a babáknak is rengeteg folyadékra van szüksége a hőségben, illetve ajánlott a bőrt is rendszeresen hűteni.