A 37. hét végére a magzat orvosilag érettnek számít, ezért ha megindul a szülés, már nem próbálják késleltetni a kicsi világra jövetelét. Babád ha most születik meg, már nem számít koraszülöttnek.

Bár babád súlya az utolsó pár hétben is gyarapszik, azt nem szabad elfelejtened, hogy a születési súlyt és hosszt tekintve igen nagy egyéni változatosságok mutatkoznak.

Forrás: Thinkstock

 A 37. hétre gyermeked koordinációs készség már igen fejlett, bármit meg tud ragadni a kis ujjacskáival. Ha pedig a méheden belül fényt érzékel, arcocskájával arrafelé fordul.

Forrás: Thinkstock
Várandósságod 36. hetének történései

A 36. héten babád arcocskája már egészen pufók, a zsír lerakódása ugyanis az arcot sem kerüli el, sőt, a szopásban segédkező izmok erőteljes fejlődése szintén segít abban, hogy pofija elnyerje végleges formáját. Bár csontjai már erősek, még így is könnyen deformálódhatnak a szülőcsatornában. Gyakori, hogy a születés után pár napig a baba feje csúcsos vagy tojás alakú, ettől azonban nem szabad megijedni, hamar visszanyeri majd eredeti formáját.

A babád feje mostanra már elhelyezkedett a kismedencédben, ezért a légzésed könnyebbé válik, ahogy a méhed elmozdul a rekeszizmod alól.

Eközben te...

Ha eddig még nem tetted meg, érdemes ellátogatnod a szülészetre, és megnézned, hol fog a kisbabád világra jönni. Ha nem teljesen ismeretlen a hely, te is egyszerűbben el tudsz majd lazulni, és így a szülés is könnyebbé válhat.