Az utolsó hónap - Várandósságod 36. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
szülés Libero2015 várandósság terhesség hétről hétre magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Repül az idő! Elkezdődött az utolsó hónap: négy hét van hátra a babád születéséig.

A 36. héten a babád arcocskája már egészen pufók, a zsír lerakódása ugyanis az arcot sem kerüli el, sőt a szopásban segédkező izmok erőteljes fejlődése szintén segít abban, hogy pofija elnyerje végleges formáját.

Forrás: Thinkstock

Bár a csontjai már erősek, még így is könnyen deformálódhatnak a szülőcsatornában. Gyakori, hogy a születés után pár napig a baba feje csúcsos vagy tojás alakú, ettől azonban nem szabad megijedni, hamar visszanyeri majd eredeti formáját.

Várandósságod 35. hetének történései

Magzatod erre a hétre elérheti a 2550 grammot, és még csak most kezd hízni igazán! A terhességed utolsó hónapjában a súlygyarapodása elérheti az egynegyed-egyharmad kilogrammot hetente. Bár a zsír egyenletesen oszlik el a testén, elsősorban a végtagokra és a vállak környékére rakódik le.

A hasad látványosan leereszkedhet, ahogy gyermeked feje a szülőcsatornába illeszkedik. Ezzel ő teljesen felkészült a születésre. Ha most jönne világra, már szinte biztosan kutya baja se lenne.

Eközben te...

Ettől a héttől kezdve hetente kell találkoznod a védőnővel, aki minden alkalommal megméri a vérnyomásodat, meghallgatja a magzati szívhangot, és tájékozódik a magzatmozgásokról, illetve a végtagi ödémák képződéséről. Itt az ideje a remélhetőleg utolsó vérképnek és vizeletvizsgálatnak is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.