Egy ház, amely egyáltalán nem bocsát ki szén-dioxidot, sőt annyi energiát termel, hogy abból még eladásra is futja. Ez már a jövő?

A Cardiffi Egyetem dizájnereit George Osborne brit pénzügyminiszter szavai inspirálták, aki elvetette azt a lehetőséget, hogy 2016-tól ilyen házakat építsenek, mert szerinte lehetetlen ennek a tervnek a megvalósítása.

Az egyetemi csapat fogta magát, és azért is megmutatta a miniszternek, hogy a jövő csak egy karnyújtásnyira van.

Forrás: bbc.com

Mindössze 16 hét alatt meg is építették a prototípust, mondhatni potom összegből! A kivitelezési költség ugyanis belefért a szociális lakhatási programra szánt költségvetési keretbe, így elméletileg nem lenne akadálya a tömeggyártásnak sem.

Így termelhet otthonod plusz bevételt - költözz te is aktívházba!

Aktív, passzív vagy öko? Energiafogyasztás és építészeti felfogás szempontjából ma már többféle alternatív otthonban is gondolkodhatunk. Hogy miért érdemes egyik vagy másik mellett döntened? A következőkben ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani - szakértőnket, Gortva Péter építészmérnököt az aktívházak előnyeiről és esetleges hátrányairól kérdeztük.

A csapat számítása szerint a háznak télen szüksége lenne energiaforrásra, viszont nyáron annyi plusz energiát termelne, hogy összességében nemcsak hogy el tudná látni az átlagos energiaszükségleteket, de a fennmaradó energiát még értékesíteni is lehetne - tehát pénzt hozhatna a lakóknak.

A háznak mindehhez napenergiára, különböző energiatárolási megoldásokra, illetve megfelelő szigetelésre és a természetes fény jó kihasználására van szüksége.