Túl vagy négy pokoli hónapon, és azt sem tudod, hol áll a fejed? Imádod a gyermeked, de egyszerűen mindketten elfáradtatok, és úgy érzitek, nem bírjátok tovább? Amikor mindenki azt mondja, hamarosan jobb lesz, meglásd, na, akkor kezdenek el nőni a csecsemő fogai. Igen, pontosan akkor...

A babakönyvek, a kismamafórumok és az általános tapasztalatok szerint négy hónapos kortól akár hároméves korig is eltarthat a fogzás rettegett időszaka. Állítják, hogy a picik egy része meg sem érzi, a többségüket azonban eléggé megviseli. És nemcsak a babákat, a szülőket is.

Forrás: Thinkstock

Csak tippelni lehet

"Csak tippelni tudok. Azt mondják, jön a foga" - meséli kétségbeesve Dóri, akinek nemrég lett négy hónapos a kislánya, és mivel a csöppség érezhetően nyűgösebb, sírósabb, alig eszik, és még a szokottnál is kevesebbet alszik, arra gyanakodnak, jönnek a fogacskái. Tippelésük pedig helytálló lehet, ugyanis a tünetek stimmelnek. Ha mindezek mellett még az ínye is bedagad, elszíneződik, és észrevehetően több nyálat is termel, akkor nincs kétség, érkeznek az első tejfogak.

Nem ritka, hogy ilyenkor a babák széklete is meglazul, és előfordulhat hőemelkedés is. Ettől persze nem szabad megijedni, higgadtnak kell maradni.

!
Akkor sem kell beparázni, ha a te gyermekednek már három hónaposan megindul a fogzása. Ugyanígy el is tolódhat a dolog, vannak babák, akiknek csak tíz hónaposan bújik elő az első foga.

Mit tehetünk?

Ha apu már el is futott a patikába, szólj neki, hogy hozzon lidocaintartalmú kenőcsöt, amit direkt arra fejlesztettek ki, hogy csillapítsa a fogzási fájdalmat. Mielőtt azonban összevissza vásárolnátok, érdemes egyeztetni a védőnővel, háziorvossal, hogy ők milyen típusú ínyecsetelőt ajánlanak. Ha nagyon nem bírjátok tovább (sem a kicsi, sem pedig ti), akkor egy-egy esetben adhattok neki fájdalomcsillapító kúpot.

A további trükkök közé tartoznak a különböző rágókák, amelyeket ha előre hűtőbe tesztek, a hűs játékszerek enyhíthetik a baba fájdalmait. Etetéskor például a hideg fémkanál is jó lehet, ez is hűsítheti ugyanis az ínyét. A legjobb kiegészítő kezelés pedig a figyelemelterelés. Több séta, sok játék, hogy a kicsi ne arra figyeljen, hogy éppen fájdalmat él át.

Forrás: Thinkstock
Borostyán nyaklánc gyerekeknek: a természet ősi csodája, vagy költséges hóbort?

Korábbi cikkünkben
bemutattuk a borostyánt, amely karkötő és nyaklánc is lehet a kisbabáknak. Tudományosan igazolt hatása ellenére könnyű kételkedni a borostyánban, hiszen van, aki semmi változást nem tapasztalt a borostyánlánc viselésétől, de vannak gyerekek, akik valóban nyugodtabban viselték a fogzási kellemetlenségeket, sőt jobban aludtak tőle.

Ha ti is kipróbálnátok, a remélt jótékony hatás érdekében érdemes állandóan a kicsi nyakában tartani a láncot, akár már néhány hónapos kortól.

Hogy a gyermek biztonsággal viselhesse, tanácsos akkora láncot vásárolni, mely éppen körbeéri a nyakát anélkül, hogy szorítaná. Figyelj arra is, hogy egyenként csomózott szemekből álló, elszakíthatatlanul erős láncot vegyél, így biztosan nem nyeli le a szemeket, ha esetleg mégis elszakadna. Lenyelés esetén egyébként nem ártalmas a borostyán, de ha a kicsi az orrába vagy a fülébe dugja, már okozhat problémákat, ilyenkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni - írtuk korábban.

Vannak igazán különleges esetek is

2011-ben például egy kisfiú hatalmas meglepetést okozott szüleinek, mikor kiderült, hogy két teljesen kifejlett foggal jött a világra. James Oliver, az angol kisfiú fittyet hányt a szabályokra, és ő már az anyukája hasában kinövesztette első fogacskáit.

A pár hetes babát szülei természetesen azonnal bejelentették egy fogorvoshoz. A doktor akkor azt mondta nekik, elképzelhető, hogy ezek a fogak hamarosan kiesnek, és féléves korában, amikor megkezdődik a fogzás, majd újra kinőnek. De előrevetítette, hogy az is lehetséges, hogy megmaradnak, a többi fog pedig abban az időszakban nő ki, amikor amúgy is kellene.

Forrás: dailymail.co.uk
"Hatalmas meglepetés volt látni a kisfiunk fogait. Ezek nemcsak fogkezdemények, hanem igazi, fejlett tejfogacskák! Hallottunk már ilyet, hogy foggal születtek kisbabák, de nagyon-nagyon ritkán fordul elő, 2000 babából csak egy ilyen különleges. Vicces volt, hogy a kórházban mindenki a csodájára járt Olivernek" - mesélte az újdonsült anyuka.

Az édesanya persze így is tökéletesnek látta a kisfiát, a fogai egyáltalán nem zavarták. Óvatosságból azonban úgy döntött, hogy nem szoptatja, hanem inkább cumisüvegből eteti Olivert.