A bőrápolás télen-nyáron fontos, ám a melegben érdemes tápláló, mégis nagyon könnyed arckrémet használnod a smink alá. De milyen szempontok szerint érdemes válogatni? Larion Oscar sminkmester elárulja!

A bőrtípusnak megfelelő hidratálás nyáron is elengedhetetlen a szép bőr fenntartásához. A bőrtípus változását befolyásolhatja az évszak, az időjárás, a lelki egyensúly, a hormonok, a stressz, az étrend, az életmód, az életkor, a folyadékháztartásunk, a bőr víztartalma, valamint a faggyúmirigyeink működése is. Ezért legyél körültekintő az arckrém kiválasztásánál.

1. Avon 2899 forint, 2. Garnier, 3. The Body Shop 3690 forint, 4. Lancome 46 dollár, 5. Biotherm, 6. Mac 3600 forint

Érdemes a testes krémeket meghagyni az esti rituálékhoz, nappalra pedig könnyű szerkezetű, gyorsan felszívódó textúrára váltani.  A megfelelő krém megtalálásához figyeld az összetevőket; legyen könnyű, vizes vagy zselés szerkezetű, vízmegtartó, regeneráló tulajdonságú és antioxidánsokban gazdag formulájú az alapozás alá. Ezenfelül nem árt, ha tudod, milyen a bőrszerkezeted!

A normál bőrűeknél egyensúlyban van a zsír és a víztartalom, ezért a pórusok zártak, a bőr egyenletes és üde. Ideálisak számukra a normál bőrre ajánlott kozmetikumok,  krémes és púderes alapozóval pedig egységes lehet a megjelenésük.

Forrás: Thinkstock

A száraz bőrűek tulajdonsága, hogy a bőr könnyebben sérül, hámlik, húzódik, kissé érdes, zártak a pórusok. Minden esetben bőrnyugtató, bőrpuhító, B-vitamin-tartalmú, tápláló, nedvességmegtartó krémeket, arcolajakat használjon,  akinek ilyen a bőrszerkezete. A krémes textúrájú alapozó ideális számukra, de egyenletesebb lehet a bőrszerkezet, ha bőregységesítő primert is használnak alá.

A zsíros bőr nedvességtartalma jó, pórusai tágak, az arc fénylik.  A rendszeres arctisztítás elengedhetetlen azoknak, akik ebbe a bőrtípusba tartoznak,  számukra jót tesz, ha vérkeringést serkentő fertőtlenítő hatású, vizes készítményekkel ápolják a bőrt. A matt hatású alapozó alá érdemes faggyúháztartást csökkentő primert használni az átfénylés ellen, és a végén selymes, matt púderrel fixálni.

Korpázóan zsíros bőrre a legcélszerűbb megoldás az elhalt hámsejtek eltávolítása radírozással. Kíméletes arcápolás és testesebb hidratálókrém használatával optimalizálható a bőr. Olajosabb, krémesebb alapozót érdemes használni, és nagyon finoman púderezni.

Forrás: Thinkstock

Kombinált bőrnél a leggyakoribb, amikor a T-zóna zsírosabb, és az arc többi része normál szerkezetű. A zsírosabb részekre érdemes mattító faggyúháztartást szabályzó primert majd krémes, púderes alapozót alkalmazni. Előfordulhat az is, hogy a T-zóna normál és az arc többi része száraz. Ebben az esetben egy bőrtökéletesítő primer elegendő az egyensúly kialakításhoz, majd jöhet a krémes lapozó.

Az érzékeny bőrűeknek érdemes nagy gondot fordítaniuk az összetevőkre; kerüljék az alkoholtartalmú készítményeket, a durva szemcsés bőrradírokat, a szappant, az illatanyagokat tartalmazó kozmetikumokat. Védjék a bőrüket magas fényvédőkrémekkel. Arckrémben az illatanyagmentes, bőrkímélő, hipoallergén, bőrnyugtató tartalmú készítményeket érdemes használniuk. Ugyanilyen alapossággal válasszák meg az érzékeny bőrre való folyékony alapozót is.

Érett bőrnél az elmélyülő ráncocskák, az erőteljes nedvességvesztés miatt érdemes a bőrtömörséget visszaállító, nedvességmegtartó, ránctalanító arckrémeket, arcolajakat használni; külön nappali krémet extra fényvédelemmel, este pedig tápláló éjszakai krémet. A krémes alapozó alá fontos bőregységesítő primert választani a tökéletesen egységes arcszerkezet érdekében.