Kalcium, a csontok őre - 5 zöldség, amiben bőven van belőle

vitamin bab brokkoli kalcium kalciumhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kalciumban gazdag étrend főképp a csontok miatt lényeges, ha viszont nem fogyasztasz belőle eleget, memóriazavar, sőt akár depresszió is felléphet. A tejtermékek, olajos magvak kiváló kalciumforrások, de zöldségekben is van bőven belőle - mutatjuk is, melyeket érdemes fogyasztanod!

Sóska

Az egyik legegészségesebb zöldség, amit télen-nyáron megéri enni. Tele van ásványi anyaggal, C-vitaminnal, foszforral, vassal, de kalciumtartalma is különösen jelentős. Rendszeres fogyasztásával erősebb lesz a szervezet, megnő az ellenálló képessége, az immunrendszernek is jót tesz. Korábban vértisztítóként is kiválóan működött. Főzelékként fogyasztjuk leggyakrabban, de salátába is mehetnek a levelei - finom, savanykás íze lesz tőle az ételnek.

Forrás: Thinkstock

Petrezselyem

Fűszernövény, de nagyon jót tesz az ételeknek, nem utolsósorban magas kalciumtartalma miatt - 10 deka petrezselyemzöldben 245 mg kalcium van. Emellett vizelethajtó, javítja az étvágyat és veseproblémák esetén is ajánlott. A klasszikus felhasználási módokon kívül használhatod egyszerű salátákba is, akár nagyobb mennyiségben, ahogy a grúzok csinálják - nagyon feldobja a végeredményt! Ha pedig még nem tetted, most itt az ideje megkóstolni a citromos-petrezselymes krumplifőzeléket!

Forrás: Thinkstock

Fejes káposzta

Kiemelkedő kalciumtartalma mellett nagyon gazdag C-, K- és B1-vitaminban. Hatásos a daganatos betegségek megelőzésében, emellett nagyon jót tesz a bélrendszernek is. A fogyókúrázók imádják, nem hiába: alacsony a kalóriatartalma a fejes káposztának és a savanyú káposztának is. Rostban is különösen gazdag, ha pedig méregtelenítésbe kezdesz, akkor is érdemes káposztát választanod - itt el is árultuk, miért!

Forrás: Thinkstock

Csicseriborsó

Egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, ami nem is csoda: a csicseriborsó rosttartalma magas, így a belekre is jótékony hatással van. Ha gyakran fogyasztod, hozzájárulsz a koleszterinszint csökkentéséhez, de a szívre és az érrendszerre is jótékonyan hat. Kalciumtartalma is magas, így nem árt, ha beiktatod a napi menübe. Fasírtot is készíthetsz belőle, de a lepény is isteni, a mi nagy kedvencünk azonban a humusz, ennek jótékony hatásairól pedig ITT írtunk korábban.

Forrás: Thinkstock

Bab

Ha nem fogyasztasz elég tejterméket, akkor érdemes előnyben részesíteni a hüvelyeseket a kalciumtartalmuk miatt. A bab kiváló kalciumforrás, 100 grammban 110 mg található meg belőle. Ezen kívül magas a vitamin- és rosttartalma: sok benne a B-, C-, E-vitamin, és nagyon jó fehérjeforrás, így a vegáknak, vegánoknak is igazi alapélelmiszer. Foszfort, krómot, cinket és magnéziumot is tartalmaz, és a többi hüvelyeshez hasonlóan a babban is vannak olyan vegyületek, amelyek védenek a bélbe kerülő rákkeltő dolgokkal szemben.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.