Biztosan te is láttál már gyönyörű sportautóval, egy köteg pénzzel, vagy méregdrága cuccokkal pózoló fiatalokat valamilyen közösségi oldalon. Ha máshol nem, egy korábbi cikkünkben mi is bemutattunk már egy válogatást a Dom Perignonban kezet mosó, pazarló milliárdos gyerekekről. Nos, a kínai fiatalok, úgy tűnik, kimaxolják a vérlázító rongyrázás fogalmát.

Kínában fuerdai-oknak nevezik azokat a második generációs újgazdagokat, akik szüleik pénzéből élősködnek, maguk többnyire nem dolgoznak, ám a közösségi oldalakon előszeretettel posztolnak magukról képeket, amelyeken pénzt égetnek, luxusautókat vezetnek, vagy éppen a bankszámlájukat mutogatják. 

Forrás: Weibo
Forrás: Weibo/Zhang Jiale
Forrás: Weibo/Zhang Jiale

A legtöbb kínainak mára már elege van a milliárdoscsemetékből, de nemcsak amiatt, mert esetleg irigyelnék tőlük a vagyonukat: a felelőtlen tinik körül folyamatosan robbannak ki a botrányok, sőt nemegyszer volt már arra is példa, hogy nemtörődömségük emberéletet követelt.

Milliós szexbotrány

Az egyik legnagyobb botrányt 2013-ban okozták a fuerdai-ok, amikor is a Shanghai Daily leleplező riportot írt szex- és drogpartijaikról, ahol

egy Guo Meimei nevezetű lány állítólag több mint 27 millió forintnak megfelelő összegért bocsátotta áruba a testét.

És hogy miként reagált a lány a vádakra? Guo kikérte magának a gyanusítgatást, és válaszul egy 5 millió renminbit (230 millió forintot) érő kaszinóchipkártyát posztolt azzal a szöveggel, hogy "Túl gazdag vagyok, hogy szexet áruljak."

Ezt a visszavágást a botrányt kirobbantó férfi, bizonyos Chen Junyu sem hagyhatta szó nélkül: ő a bankszámlája fényképét posztolta ki, melyen 167 milliárd forintnak megfelelő összeg volt látható. A "cicaharcban" végül a nő húzta a rövidebbet, akit nemrégiben letartóztattak illegális szerencsejátékozásért, és természetesen azt is bevallotta, hogy valóban fogadott el pénzt szexért cserébe.

Guo MeimeiForrás: AFP

Futottak még

Az a 2012-es eset is nagy felháborodást keltett, amikor egy neves politikus fia szörnyethalt egy autóbalesetben, miután a falnak csapódott Ferrari 458 Spider-jével. A fiú mellett három másik utas is volt a kocsiban, mindannyian súlyosan megsérültek, kettőjükre közülük pedig meztelenül találtak rá a mentők a roncsban. 

A darabokra tört FerrariForrás: Weibo

Egy Wang Sicong nevezetű milliárdoscsemete a kutyájával, vagyis annak óráival sokkolta a közvéleményt. Kutyusa, Keke ugyanis két aranyberakásos Apple Watcht visel az első két lábán. 

Keke az aranyberakásos Apple WatchcsalForrás: Weibo/Wang Sicong

Gazdája egyébként eredetileg mind a négy lábára szeretett volna egyet, de ezt még ő is túlzásnak érezte, így "csak" kettőt kapott.  

Ez a férfi mellesleg egy privát popkoncertet is leszervezett magának Dél-Koreában, és természetesen erről is számos fényképen dicsekedett el a nagyvilágnak.

Elég volt

Sokaknak kezd elegük lenni ezekből a fiatalokból, és jelenleg úgy próbálják jó útra terelni a rongyrázó fiatalokat, hogy különböző társadalmi felelősségvállalási előadásokra és órákra kötelezik őket. Hszi Jinping elnök még egy rehabilitációs tábort is kitalált a számukra, ahol megtanítják nekik a pénz értékét, és azt, hogyan kell bánni vele. 

Egyes kínai szakértők szerint a probléma gyökere abban rejlik, hogy

ezek a fiatalok magányosak, a szüleik sosem törődtek velük igazán, külföldre küldték őket tanulni, és kompenzálásként pénzzel tömik őket.

Emellett ezek a gyerekek elszigetelődtek a korosztályuktól, valamint az átlagemberektől is, és többnyire olyan szervezetekhez csatlakoznak, ahol hasonlóan gazdagok vannak.   

Forrás: Weibo/coco

 

Forrás: Weibo

 

Forrás: Weibo/Zhang Jiale