Újgazdag elkényeztetett ficsúrok sokkolják a közvéleményt

elit fiatalok gazdagság pazarlás internet közösségi média
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Biztosan te is láttál már gyönyörű sportautóval, egy köteg pénzzel, vagy méregdrága cuccokkal pózoló fiatalokat valamilyen közösségi oldalon. Ha máshol nem, egy korábbi cikkünkben mi is bemutattunk már egy válogatást a Dom Perignonban kezet mosó, pazarló milliárdos gyerekekről. Nos, a kínai fiatalok, úgy tűnik, kimaxolják a vérlázító rongyrázás fogalmát.

Kínában fuerdai-oknak nevezik azokat a második generációs újgazdagokat, akik szüleik pénzéből élősködnek, maguk többnyire nem dolgoznak, ám a közösségi oldalakon előszeretettel posztolnak magukról képeket, amelyeken pénzt égetnek, luxusautókat vezetnek, vagy éppen a bankszámlájukat mutogatják.

Forrás: Weibo
Forrás: Weibo/Zhang Jiale
Forrás: Weibo/Zhang Jiale

A legtöbb kínainak mára már elege van a milliárdoscsemetékből, de nemcsak amiatt, mert esetleg irigyelnék tőlük a vagyonukat: a felelőtlen tinik körül folyamatosan robbannak ki a botrányok, sőt nemegyszer volt már arra is példa, hogy nemtörődömségük emberéletet követelt.

Milliós szexbotrány

Az egyik legnagyobb botrányt 2013-ban okozták a fuerdai-ok, amikor is a Shanghai Daily leleplező riportot írt szex- és drogpartijaikról, ahol

egy Guo Meimei nevezetű lány állítólag több mint 27 millió forintnak megfelelő összegért bocsátotta áruba a testét.

És hogy miként reagált a lány a vádakra? Guo kikérte magának a gyanusítgatást, és válaszul egy 5 millió renminbit (230 millió forintot) érő kaszinóchipkártyát posztolt azzal a szöveggel, hogy "Túl gazdag vagyok, hogy szexet áruljak."

Ezt a visszavágást a botrányt kirobbantó férfi, bizonyos Chen Junyu sem hagyhatta szó nélkül: ő a bankszámlája fényképét posztolta ki, melyen 167 milliárd forintnak megfelelő összeg volt látható. A "cicaharcban" végül a nő húzta a rövidebbet, akit nemrégiben letartóztattak illegális szerencsejátékozásért, és természetesen azt is bevallotta, hogy valóban fogadott el pénzt szexért cserébe.

Guo Meimei Forrás: AFP

Futottak még

Az a 2012-es eset is nagy felháborodást keltett, amikor egy neves politikus fia szörnyethalt egy autóbalesetben, miután a falnak csapódott Ferrari 458 Spider-jével. A fiú mellett három másik utas is volt a kocsiban, mindannyian súlyosan megsérültek, kettőjükre közülük pedig meztelenül találtak rá a mentők a roncsban.

A darabokra tört Ferrari Forrás: Weibo

Egy Wang Sicong nevezetű milliárdoscsemete a kutyájával, vagyis annak óráival sokkolta a közvéleményt. Kutyusa, Keke ugyanis két aranyberakásos Apple Watcht visel az első két lábán.

Keke az aranyberakásos Apple Watchcsal Forrás: Weibo/Wang Sicong

Gazdája egyébként eredetileg mind a négy lábára szeretett volna egyet, de ezt még ő is túlzásnak érezte, így "csak" kettőt kapott.

Ez a férfi mellesleg egy privát popkoncertet is leszervezett magának Dél-Koreában, és természetesen erről is számos fényképen dicsekedett el a nagyvilágnak.

Elég volt

Sokaknak kezd elegük lenni ezekből a fiatalokból, és jelenleg úgy próbálják jó útra terelni a rongyrázó fiatalokat, hogy különböző társadalmi felelősségvállalási előadásokra és órákra kötelezik őket. Hszi Jinping elnök még egy rehabilitációs tábort is kitalált a számukra, ahol megtanítják nekik a pénz értékét, és azt, hogyan kell bánni vele.

Egyes kínai szakértők szerint a probléma gyökere abban rejlik, hogy

ezek a fiatalok magányosak, a szüleik sosem törődtek velük igazán, külföldre küldték őket tanulni, és kompenzálásként pénzzel tömik őket.

Emellett ezek a gyerekek elszigetelődtek a korosztályuktól, valamint az átlagemberektől is, és többnyire olyan szervezetekhez csatlakoznak, ahol hasonlóan gazdagok vannak.

Forrás: Weibo/coco

Forrás: Weibo

Forrás: Weibo/Zhang Jiale

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.