Ha egy kis egzotikumot szeretnél becsempészni otthonod falai közé, érdemes kicsit a távol-keleti stílusok világában barangolnod. Mi most a kínai és japán ihletésű enteriőrökhöz szeretnénk meghozni a kedved: nyisd meg otthonodban a varázslatos Kelet világának kapuit a Life.hu segítségével.  

A japán és a kínai stílusjegyek gyakran keverednek, vannak azonban köztük lényegi különbségek: míg a japán stílus puritánabb, letisztultabb, addig a kínai harsányabb és szabadabb. Ettől függetlenül mindkét dizájnnál fontos a hagyománytisztelet, a rendezettség és az egyszerű kifinomultság.

Az alábbiakban összeszedtük a két stílus legfontosabb jegyeit, inspirálódj belőlük és képeinkből bátran!

A híres japán kortárs építész, Kengo Kuma Lotus házaForrás: kkaa.co.jp

Japán minimalizmus

 • A japán lakberendezést finom árnyalatok és letisztult formák jellemzik, kerüli a csillogást, főleg matt felületeket használnak. Az enteriőr minden részlete nagyon egyszerű, ugyanakkor nagyon jellegzetes is, legyen szó akár formákról, színekről vagy díszítésről.
 • Az enteriőrben a fa és a kő az uralkodó anyag, amely megtalálható a berendezésekben és a burkolatokon is. Kedvelt anyag továbbá a bambusz, a mahagóni, a juhar és a fenyő is.
 • A falak fehérek, amelyek nagyítják a teret, és még inkább hangsúlyozzák a berendezést. Főbb színek még: a fa barna árnyalatai és a növények zöld színei, a wenge-fehér kombináció.
 • Fontos, hogy a terek mindig szellősek, és minél több napfényt és természetet engednek be.
 • A dekoráció visszafogott, de míves, egy jól elhelyezett váza, egy lakkozott ékszeresdoboz könnyedén megteremtheti a lakás keleties hangulatát.
 • Fontosak a növények is: érdemes a szobát bonszai, bambusz vagy orchidea növényekkel díszíteni.
 • Finom árnyalatok és letisztult formákForrás: cdlapa.com
  Fontos, hogy a terek minél több napfényt engedjenek beForrás: kkaa.co.jp

   

Kínai színkavalkád

A meghatározó piros és fekete színek, amelyeket arannyal tesznek még díszesebbéForrás: ihomeids.com
 • A kínaiak gyakran használnak lótuszrózsaszín, bézs, pasztellsárga, jadezöld és kék színt, de meghatározóak még a piros, vörös és fekete színek is, amelyeket arannyal tesznek még díszesebbé.
 • A kínai motívumvilág igen gazdag: gyakoriak az állatok és növények, sárkányminta, virágok, valamint kínai írásjelek megjelenítése.
 • A papír, porcelán, selyem hazájában értelemszerűen nagyon közkedveltek az ezekből az anyagokból készült kiegészítők is. A rizspapír paravánok, színes lampionok, nagyméretű padlóvázák mind-mind gyakoriak.
 • A kínai stílusú bútorok általában alacsonyak: gyakran a padlószinthez közel van az ágy, és az sem ritka, ha az alacsony asztalkákat földre helyezett párnákon ülik körül.
  A selyem hazájában közkedvelt a selyem kiegészítőForrás: ihomeids.com
  Gazdag motívumvilágForrás: ihomeids.com