Megdöbbentő eredményeket hozott egy nemrég végzett amerikai kutatás, amely szerint azoknál a csecsemőknél, akiket az anyjuk szoptatott, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki rákos megbetegedések. A kutatásból az is kiderült, miért.

Egy nagyon veszélyes és mérgező vegyületből, az úgynevezett perfluorozott alkilátból jut azoknak a babáknak a szervezetébe, akiket édesanyjuk szoptat. Ez az anyag pedig növeli a vese- és hererák kockázatát, illetve felelős lehet a pubertáskori elhízásért is - legalábbis ez derült ki az amerikai Harvard School of Public Health kutatásából, amely szerint ebből a veszélyes anyagból a háztartási eszközök használata során jut az anya, majd a szoptatás miatt a gyermek szervezetébe is. 

Forrás: Thinkstock

A szakértők szerint az erős háztartási vegyszerek, a teflonos edények és a mikrohullámú sütő használata során kerül a legtöbb perfluorozott alkilátból az anya szervezetébe. Ugyanakkor a kutatásban hangsúlyozzák, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem szabad szoptatni, csak arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a vegyipar gondatlansága mennyi kárt okozhat a felnövekvő generációk szervezetében - írja a Daily Mail.