Vannak olyan városok, amiket ősszel még jobban imádunk, mint az év bármely más időszakában. Ezúttal nem tengerpartra csábítunk, hanem néhány olyan helyre, amelyeket szeptemberben, októberben érdemes megnézned akár a nyár tökéletes lezárásaként.

Cesky Krumlov - A sörivók kedvence

Ha Prága látványosságait már kívülről fújod, de szívesen utaznál Csehországba, van egy jó hírünk: létezik egy kisváros, amit Cesky Krumlovnak hívnak, és kifejezetten rád vár. A világ minden tájáról érkeznek turisták a mesevárosba, ami igazi szenzációszámba megy az utóbbi években. A történelmi negyed 1992 óta a világörökség része.

Budapestről 440 kilométerre esik a dél-csehországi Cesky Krumlov. A csodaszép, kockaköves város nem csak a sörfőzdéjéről és a Schiele-múzeumról híres, bár kétségkívül ezek a helyek vonzzák a legtöbb látogatót.

Forrás: Thinkstock

 

Ahogy a városba érkezel, látni fogod, hogy minden turista a krumlovi várhoz igyekszik, ami az ország második legnagyobb vára. Négy részből áll, két várrészből, egy kastélyparkból és egy barokk várszínházból. A színház rendesen működik, látogathatóak az előadások. A kör alakú vártoronnyal ne felejts el lefényképezkedni, ugyanis ez a város egyik jelképe. A másik jellegzetes épület, ami nem maradhat le a fotókról, a Szent Vitus-templom a 14. századból. A híres Rosenberg-család mauzóleumát is megnézheted a templom belsejében.

Az óváros főterén áll az 1500-as években épült városháza, amelyet szintén nem érdemes kihagyni. 

Life.hu-tipp
Ahogy Prága, úgy Cesky Krumlov is tele van jobbnál jobb kocsmákkal. A kis város minden utcájában legalább egy remek helyet találsz, ahol érdemes megkóstolni a sörfőzdék finomságait. Mindenképp kérj egy korsó Eggenberget, a hely specialitását!

Ha az extrém élmények híve vagy, kipróbálhatod a raftingot is, ugyanis Cesky Krumlov a vadvízi evezők egyik Mekkája. Ha azonban csendesebb vizekre vágysz, kajaktúrára vagy tutajos kirándulásra is mehetsz a Moldva folyón. 

utazás ajánlat CsehországForrás: Life utazás
A Life.hu extra tippje

Csehországban a sör mellett a gyönyörű kastélyokat is érdemes beiktatnod az utazásba, és nem utolsósorban Prágát is látni kell! A Cseh kastélyok és Prága legjobb ára 45 900 forint/fő/3 éjtől.

Utrecht - A nyüzsgő egyetemi város

Hollandia minden évszakban nagyon jó választás; ősszel, a lehulló falevelek forgatagában pedig kifejezetten gyönyörű. Az ország egyik legnagyobb és legrégebbi városa, Utrecht sokak számára még ismeretlen úti cél, pedig rengeteg érdekes helyet tartogat. A város éppen annyira kicsi, hogy gyalog körbe lehet járni, de éppen annyira nagy is, hogy egy négy-öt napos városnézésre elegendő programmal szolgál, és garantáltan nem unatkozik senki, aki odalátogat.

Forrás: Thinkstock

Az ott élő közel százezer egyetemista állandó nyüzsgésben tart mindenkit. Szórakozásban és tipikus holland pubokban nincs hiány, ahogy kulturális látványosságokban és történelmi épületekben sem.

Hollandia egyik központja Utrecht. Világhírű egyeteme sok külföldi hallgatót is vonz, illetve a városban található a Holland Királyi Tudományos Akadémia és az űrkutatási laborok is.

Utrecht jelképe a Dómtorony, ami az ország legmagasabb templomtornya a maga 112 méterével. Tetejéről szinte az egész tartományt belátni, azonban ehhez 465 lépcsőfokkal kell megküzdeni, ami felér egy rövid kardioedzéssel, viszont megéri a csodás látványért. Vajon észreveszed a város összes, azaz 40 templomát a toronyból?

Forrás: Thinkstock

 

Life.hu-tipp
Érezd magad egy kicsit te is hollandnak: pattanj biciklire, és járd be úgy a várost! Számos bérelhető kerékpár áll az utcákon, amelyekhez könnyen és olcsón hozzájuthatsz. Hidd el, jó buli lesz!

Az Uithof Utrecht egyetemi negyede, amelyben a méltán híres Egyetemi Könyvtár is található.  Ne hagyd ki a helyiek és a turisták kedvencét, az Oudaen-kastélyt, ahol sörfőzde, kávézó és étterem is található. Ha teheted, foglalj asztalt, ugyanis nehéz helyet kapni az állandóan vendégekkel teli étteremben.

Hollandia legelső bevásárlóközpontja, az 1800-as években épült Winkel van Sinkel is Utrechtben található, ami mostanra rendezvényközponttá alakult. Természetesen ha tényleg shoppingolni szeretnél, a vásárlóutcában erre is lesz lehetőséged.

ajánlat utazás HollandiaForrás: Life utazás
A Life.hu extra tippje

Járd be a Benelux államokat ősszel! Csodált meg a brüsszeli csipke és az Európai Unió hazájának legszebb városait, Flandria száztornyú hírességeit. Tengerparti homokdűnék, hajózócsatornák, tulipánmezők és karcsú templomtornyok, szélmalmok tövében legelésző tarka tehenek - ez már mind Hollandia varázsa! A Benelux körút legjobb ára 115 900 forint/fő/7 éjtől.

Halle an der Saale - Ha valami igazán németre vágysz

Németországba utaznál, de nem akarsz mindenhol turistacsordákat? Irány Halle! Szászország apró városában rengeteg a látványos templom, ezek közül is a legjellegzetesebb az Ulrichskirche a sétálóutcában. A koncertteremmé alakított épületben pedig hetente többször is rendeznek hangversenyeket.

Forrás: Wikipédia

A reformáció idejében épült Marktkirchében, ahol Johann Sebastian Bach fia 20 éven át orgonista volt, kiállították Luther Márton halotti maszkját, amelyet sok történelemkedvelő vesz szemügyre. Annak ellenére, hogy nem jellemzőek a turisták a kicsi városban, a főtér, azaz a Markt kifejezetten vibráló érzést nyújt. Ezen a téren található a Roter Turm, azaz a vörös torony, amelynek tetejéről beláthatod az egész várost. 

Ha szórakozni mennél, feltétlenül nézd meg a Turm nevű klubot, amely egy több száz éves torony, belül modern designnal feldobva. A hét minden napján egészen jó bulikba futhatsz bele a különleges épületben!

Life.hu-tipp
Hajókázz a Saale-n! Nem véletlenül születtek versek a folyóról, amelynek nemcsak a partján érdemes sétálni, például a Heinrich Heine-sziklához, hanem hajótúrán is megnézhetjük a "szász metropoliszt".

A városi parkban, a Ziegelwiesében ősszel is piknikezhetsz egy jót, de elsétálhatsz a város állatkertjébe is, ami egészen közel van az óvároshoz. Ha a sólepárló vagy a geológiai múzeum nem igazán mozgat meg, látogass el a Händel- vagy a Beatles-múzeumba - imádni fogod!