Marty McFly 2015-be látogatott előre a Vissza a jövőbe második részében, a futurisztikus Hill Valleyben pedig megannyi innovációval találta szembe magát, ilyen volt például jövőbeli családjának intelligens otthona is. Hanggal irányítható berendezések, videokonferencia és lapos tévé - mindez 1985-ben még csak sci-fi volt, mára azonban az életünk részévé vált. És a jövőben sokkal több technikai újítás vár még ránk, talán csak néhány év, és napjainkat valóban okosotthonokban fogjuk tengetni.

Hogy mitől okos egy okosotthon?

Az okosotthonok lényege, hogy olyan kényelmes környezetet teremtenek a családok részére, amelyek nemcsak biztonságossá, de energiatakarékossá is teszik a lakóhelyet. Ehhez pedig olyan megoldásokra van szükség, amelyek összehangolják a különböző gyártók termékeit, így azok összhangban egymással, rádiós kapcsolaton keresztül működtetik a ház egész területét, legyen szó nyílászárókról, árnyékolókról, fűtésről, klímáról, világításról, garázs- és kertkapukról vagy egyéb műszaki eszközről.

Forrás: Thinkstock

Kicsit bonyolultnak hangzik? Íme, néhány példa!

Egy okosotthon automatikusan alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, így hozzájárul a ház energiatakarékos működtetéséhez. Például a téli hónapokban jelentős mértékben csökkenthető a fűtési költség, ha napközben a nap energiáját a helyiségek fűtésére hasznosítjuk. Egy okosotthonban este automatikusan lezáródnak a redőnyök, hogy a redőnyök plusz hőszigetelő hatását kihasználva elkerüljük a nyílászárón keresztüli nem kívánt hőveszteséget. Így kevesebb energia szükséges a kellemes hőmérséklet megteremtéséhez.

Forrás: Thinkstock

De az is az okosotthonok sajátossága, hogy bárhonnan lekapcsolhatjuk a villanyt, elindíthatjuk a mosást vagy a kávéfőzőt, bezárhatjuk a garázsajtót, vagy bekapcsolhatjuk a riasztót. Nincs másra szükség, csak egy mobileszközre: okostelefonra vagy tabletre, valamint internetre.

A jövő rendszerei

Az idei berlini IFA nemzetközi vásáron, azaz a Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai és Háztartási Gépvásáron olyan irányítási rendszert mutattak be, amely akár 60 funkció vezérlését is képes kezelni. Az egyik legfejlettebb, bemutatott otthonautomatizálási szisztéma például lehetővé teszi a szóbeli parancs vezérelte világítást, fűtést, árnyékolást, vagy akár az ajtó nyitását is. Tehát, ha este hazaérsz a munkából, nem is lesz más dolgod, mit annyit mondani: "előszoba-világítást bekapcsolni", és a fények bekapcsolnak. Ugyanígy az ajtónyitással sem kell bajlódni, csak ennyit szólni: "szezám, tárulj!"

Forrás: Thinkstock

Kíváncsian várjuk, hogy ezek a már kifejlesztett innovációk mikor válnak majd otthonaink alapberendezéseivé.