A legtöbb lurkó odavan az okostelefonok, tabletek hívogató, csillogó képernyőjéért, ezt kihasználva pedig sok szülő használja ezeket a digitális kütyüket egyfajta gyereknyugtatóként. Az elmúlt években számos vizsgálat mutatott már rá a gyermekkori tévénézés káros hatásaira, arról azonban még mindig csak sejtéseink lehetnek, hogy hogyan hat a gyerekek agyának fejlődésére és társas kapcsolataira, ha a felnőttek társalgása helyett az okoskütyü képernyőjére tapad.

A szülők okostelefonja gyakran funkcionál bébiszitterként: ha a rosszcsont gyerkőc hisztizik, ott a telefon, ha unatkozik, ott a telefon. Egy varázsütésre elmúlik a hangzavar, a gyereket beszippantja a képernyő varázsa. 

Forrás: Thinkstock

Egy friss kutatás szerint az egészen kis gyerekek fele használ okostelefont és tabletet, sokan úgy, hogy még az első születésnapjukat sem érték meg.

Amint azt a tanulmányt készítő dr. Hilda Kabali, a philadelphiai Einstein Orvosi Központ munkatársa kifejtette, nem csoda, hogy már ilyen fiatalon hozzájutnak ezekhez az eszközökhöz a gyerekek, hiszen szinte minden szülőnek van telefonja vagy valamilyen számítástechnikai eszköze, a gyerekek pedig óhatatlanul vonzódnak hozzájuk.

A digitális bébiszitter

A kutatás során 370 szülőt kísértek figyelemmel, akik többnyire városban éltek és alacsony jövedelműek, illetve kisebbséghez tartozók voltak. A vizsgálat kimutatta, hogy a kicsik egyharmada már egyéves kora előtt fogott a kezébe mobilt, vagy használta az érintőképernyőt, mire pedig kétévesek lettek, már több mint a gyerekek fele görgette a képernyőt, hívott fel valakit telefonon, nézett valamilyen műsort ilyen eszközökön, illetve játszott videojátékkal vagy használt valamilyen alkalmazást.

Forrás: Thinkstock

Ebben a korban már a gyerekeknek több mint a negyede naponta akár egy óránál hosszabb ideig is használta a telefont valamire. A szülők gyakran a gyerek megnyugtatása céljából adják a kezükbe ezeket az eszközöket, amíg ők elvégzik a házimunkát vagy egyéb teendőket, valamivel kevesebben altatás céljára használták a mobilt, de 30 százaléknál kevesebb volt azok aránya, akik a gyerekorvossal is beszéltek arról, hogy jó-e, ha a gyerekük már használ ilyen készülékeket. A Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiája azt javasolja, hogy 

kétéves kor alatt semmilyen képernyő elé ne ültessük a gyerekeket, mert még nem lehet tudni, pontosan milyen hatása vannak rájuk nézve.

Egy másik vizsgálat során 30 mélyinterjút készítettek szülőkkel és gondviselőkkel, amelyekből kiderült, hogy a szülőket nagyon is foglalkoztatja az a kérdés, milyen alkalmazásokat adhatnak a gyerekek kezébe, mennyi időt tölthet a gyerekük különféle mobil eszközökkel, és hogyan találják meg mindenben a helyes egyensúlyt.

Csak módjával

Amint azt dr. Jenny Radesky, a Boston Egyetem Orvosi Iskolájának szakembere elmondta, az, hogy milyen hatással vannak ezek a különféle eszközök a gyerekekre, számos tényezőtől függ. Az ideális az, ha a gyerek a korához illő, viszonylag lassú és lehetőleg valamilyen oktató célú alkalmazást használ, ebből ugyanis sokat tanulhatnak, főleg, ha egy felnőtt is ott áll mellettük, aki tanácsával segíti őket.

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a mobil eszközök megfelelő használata előnyére válik a gyerekeknek, segítheti őket a tanulásban is, sőt a tanároknak is hasznos lenne, ha élnének ezekkel a lehetőségekkel, különben hamarosan egyre több unatkozó diákkal fogják szembetalálni magukat.