Imádod az édességet, de az elmúlt évek alatt rájöttél, hogy nem hódolhatsz büntetlenül a szenvedélyednek? Nem szeretnél felszedni egy gramm súlyfelesleget sem, pláne az ünnepek előtt, és a legnagyobb csatát az édességekkel vívod? Ne szenvedj, inkább ismerj meg új dolgokat - íme, néhány édes finomság, amiket szinte lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthatsz!

Szilvás-zabpelyhes morzsatorta

Imádod a zabpelyhet, és szereted a gyümölcsös édességeket? Ez a te sütid lesz!

Hozzávalók:

  • Kb 25 deka magozott szilva, de lehet akár áfonya is
  • 2-3 evőkanál barnacukor vagy méz
  • 2.5 evőkanál étkezési keményítő
  • őrölt fahéj
  • 20 deka kókuszzsír
  • csipet só
  • 1 citrom héja
  • 25 deka zabpehely
Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A kerek tortaformát kend ki egy kis kókuszzsírral. A cukrot vagy a mézet keverd át a negyedekre vágott szilvákkal, adj hozzá ízlés szerint fahéjat, keményítőt, majd oszlasd el a sütőforma alján. A kókuszzsírt és a zabpelyhet morzsold össze a csipet sóval, a citromhéjjal, és oszlasd el az egészet a szilván. 170 fokon süsd körülbelül 60 percig. Isteni lesz, édes, savanykás, nagyon ízletes!

Mindent bele egészséges süti

Mutatunk még egy zabpelyhes receptet, ahol a gyümölcsök helyett a téli fűszerek kerülnek a középpontba.

Hozzávalók:

  • 10 deka zabpehelyliszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 narancs héja
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 25 deka zabpehely
  • 10 deka aszalt gyümölcs - mi vörösáfonyával szeretjük legjobban
  • 2-3 deka magkeverék, ebben lehet tökmag, szezámmag - de ez ki is hagyható
  • 10 deka kókuszzír
  • 10 deka barnacukor
  • 1 tojás
  • 1 pohár görög joghurt
Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

Melegítsd a sütőt 180 fokra. Keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a zabpelyhet, a magokat, az aszalt gyümölcsöt, a fűszereket és a narancs héját. Egy másik tálkába tedd a kókuszzsírt a cukorral, kézi turmixxal verd fel, majd add hozzá a tojást. A száraz adalékokhoz keverd a cukros tojásos masszát, majd add hozzá a joghurtot, és alaposan gyúrd össze. Formázz dió alakú gömböket, helyezd őket egy sütőpapírral lefedett tepsire, és picit lapítsd ki a gömböket. Sütőtől függően 10-12 percig süsd, amíg a szélek egy kicsit aranybarnára nem sülnek. Ha nem fogyózol, feldobhatod a sütit 10 deka apróra kockázott étcsokival is, ezt a száraz anyagokhoz keverd az elején. Több napig is eláll! 

Villámgyors banános palacsinta

A banán egy remek hozzávaló egészséges süteményekhez, hiszen édes, így nem kell cukroznod a beőle készült ételeket. A következő finomság reggelire is tökéletes, és percek alatt megvan!

Hozzávalók:

  • 1 érett banán
  • 2 tojás
  • őrölt fahéj
Forrás: Thinkstock

Így készísd el!

Egy villával törd össze a banánt, add hozzá a 2 tojást, és alaposan keverd ki, de akár turmixolhatod is. Add hozzá a fahéjat, és jól keverd át azzal is. Hevíts egy serpenyőt - ha régi az eszközöd, mehet bele egy egészen kevés kókuszzsír. Tegyél egy kisebb kanálnyit a serpenyőbe - nem hagyományos méretű palacsinta készül, hanem akkora, mint az amerikai palacsinta. Lassan süsd, hogy ne égjen oda, pár perc után fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalt is. Eheted ízesítés nélkül, de akár egy leheletnyi mézzel is megédesítheted!

Egzotikus kuszkusz

A kuszkusz az egyik legjobb köret húsok mellé, de nem csak így érdemes fogyasztani - próbáld ki édesség gyanánt!

Hozzávalók:

  • 5 evőkanál kuszkusz
  • fahéj
  • egy kis marék mazsola
  • 1 gránátalma
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • méz
Forrás: Thinkstock

 Így készítsd el!

A kuszkuszhoz adj egy csipet sót, a félbevágott mazsolákat, majd a forrásban lévő vízzel öntsd fel annyira, hogy egy ujjnyira ellepje a kuszkuszt. Fedd le 8 percre, majd keverd át. Add hozzá a gránátalma magjait, az ízlés szerinti fahéjat - 1 teáskanálnyi minimum lehet - , a kókuszreszeléket, és mehet hozzá a méz. Keverd át az egészet, és már fogyaszthatod is, de ha akarod, hogy az ízek alaposan összeérjenek, 1-2 órát pihentesd a hűtőben. 

Spenótos-áfonyás saláta

Mit szólsz az édes salátákhoz? Itt ne csak a klasszikus gyümölcssalátára gondolj - érdemes megismerkedni új kombinációkkal!

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál barna cukor vagy méz
  • 40 deka megmosott spenótlevél
  • 40 deka áfonya
  • 15 deka feta sajt
  • 15 deka dió
  • 3 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • csipet só, bors
Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

Keverd ki a szósz hozzávalóit: az olajat, mézet vagy barna cukrot, az eceteket, a sót és a borsot. A spenóthoz add hozzá a gyümölcsöt, kockázd rá a sajtot, szórd meg dióval, majd alaposan keverd át a szósszal. 1 órát pihentesd a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek!

Forrás: Faluhelyi Fanni/Life.hu
+1: Ha nincs időd a konyhában tüsténkedni
Munka után valami gyorsra, édesre vágysz, de nem szeretnél emiatt pluszkilókat felszedni? Norbi új édességét, az Update 3R Revolution-t már mi is leteszteltük, itt meg is írtuk a véleményünket. Az édesség titka az összetevőkben rejlik.

Az ördögnyelv nevű növény rostja folyadék hatására háromszázszorosára tágul.

A sok rost felveszi a folyadékot, ezáltal nagyon laktat.

A linolsav egy természetes zsiradék, egy esszenciális zsírsav, ami az omega-3-ból származik, és koleszterinszint-csökkentő hatása van.

Rostok, amik nemcsak telítettségérzetet keltenek, de gátolják a vércukorszint emelkedését, a zsírok felszívódását is.

Természetes rezisztens keményítő, ami a testben nem alakul át cukorrá, és nem emeli a vércukorszintet.

És hogy mennyit érdemes belőle fogyasztani? A süteményből a napi minimum adag 3x1 darab, ennyi tartalmazza ugyanis az előírt rostot és omega-3 zsírsavat. Norbi elárulta nekünk, vacsora gyanánt akár 3 darabot is lehet eszegetni bő folyadékkal, ezzel simán ki lehet váltani az esti étkezést. A fitneszguru szerint fontos az is, hogy ha édességre vágyunk, de valami egészségeset ennénk, akkor figyeljünk, hogy olyat válasszunk, ami nem viszi fel a vércukorszintet, mert ha nincs inzulinválasz, nem kell tartani az elhízástól sem. Norbi elmondta azt is, heteken belül sós ízben is kapható lesz a sütemény, méghozzá sajtos-sonkás, magyaros kolbászos és libamájas ízzel!