Biztosan te is találkoztál már olyan férfival, akinek stílusa, gesztusai, úgy összességében a lénye azt sugallta, hogy az illető a saját neméhez vonzódik. Aztán, amikor kiderült, hogy az úr "boldog" házasságban él, akkor összezavarodtál, és elhessegetted az előbbi buta gondolatot, hiszen egy nős férfi nem lehet meleg?! Pedig de mennyire, hogy lehet! Olyannyira, hogy egyes adatok szerint a meleg férfiak legalább 80%-a nővel házasodik meg, és feleséggel az oldalán alapít családot.

Egy korábbi cikkünkben változtatás nélkül közöltük azt a levelet, amelyet egy 18 éves lány írt édesapjának, aki több évtizedig titkolta családja elől melegségét. Az írás alatt összegyűlt kommentek alapján döntöttünk úgy, hogy kicsit jobban körbejárjuk a levendulaházasságok témáját.

Forrás: Thinkstock

Hogy pontosan mit is takar ez a definíció? 

A levendulaházasság olyan férfi és nő között létrejövő - valódi érzelmi közösségen nem feltétlenül alapuló - érdekházasság neve, amelyet azért kötnek a házastársak, hogy egyikük - vagy mindkettejük - homo- vagy biszexualitását leplezzék.

Levendulaházasságokat általában azért kötnek, hogy a pár vagy annak egyik fele fenntartsa a külvilággal szemben a heteroszexuális kapcsolat látszatát. A kifejezés feltehetőleg az 1920-as évekből származik, az álházasság ezen módja a homoszexualitás elítélése miatt jelenhetett meg. Az amerikai hírességeknél néhány évtizede még bevett szokás volt a levendulaházasság, hogy a közvélemény előtt fenn tudják tartani a tökéletesség látszatát.

Forrás: Thinkstock
Híres nők, akik meleg férfihoz mentek hozzá

Napjaink modern, felvilágosult világában még mindig erősen megbélyegzik és elítélik a homoszexuálisokat. Pláne akkor, ha híres emberekről van szó. Ez lehet az egyik oka annak, hogy sokan közülük félnek coming outolni, és inkább feleségül vesznek valakit, mintsem felvállalják valós szexuális orientációjukat. Itt olyan híres nőket mutatunk be, akik sokáig boldog kapcsolatban éltek, és fogalmuk sem volt arról, hogy férjük a saját neméhez vonzódik.

Az egyre liberálisabb hozáállásnak hála, manapság egyre több híresség vállalja fel másságát - a civil emberek között azonban továbbra is sokan bujkálnak, félnek a családtagok, ismerősök és úgy általában a társadalom rosszallásától.

Forrás: Thinkstock

De élhet egy homoszexuális férfi boldog családi életet egy nő oldalán? És egyáltalán, hogyan lehetséges több évtizedekig titkolni a másik elől a valódi szexuális hovatartozást? Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg a Life.hu szakértőjét, Deáki Tímea párterapeutát.

Deáki Tímea párterapeuta szerint
"Hallottunk már nem egy esetet, amikor kiderült, hogy a húsz éve házasságban élő, több gyermeket is nemző férfi végül felvállalta másságát, és borította a meglévő életét. Lehetnek jelek, amikből a nőnek észre kellene vennie, a férje más - ritkulnak az együttlétek, a férfi nemigen kezdeményező, időnként fizikai fájdalomról is beszámol stb. -, de leginkább nem veszi észre. Nem azért, mert nincsenek látható jelek - hiszen vannak -, hanem azért, mert ennek az új és nehéz helyzetnek a felvállalása olyan nagy lelki teher, hogy inkább nem vesz róla tudomást, elhessegeti, és nem engedi, hogy elméje továbbgondolja a dolgot. Ez részben tudatos csak, leginkább egy zsigeri elutasító reakció. Szóval, ha valahol tudja is, nem feltétlen hiszi el, illetve megpróbál még jobb lenni, hogy kihozza a pasiból a férfit."

Szakértőnk véleménye szerint a heteroszexuális kapcsolatban élő meleg férfiak nem boldogok, hiszen aki tudja magáról, hogy meleg, annak nem okoz örömöt a helyzet, amiben van, de hozzátette, hogy természetesen lehetnek olyan körülmények, amik miatt nem tud vagy nem akar változtatni.

Azonban minél inkább elhatalmasodik a férfin az érzés, hogy a saját neméhez vonzódik, annál kevésbé lesz otthon komfortérzete.

Forrás: Thinkstock

Ha ráadásul egy azonos nemű szerelem is képbe kerül, onnantól kezdve már csak idő kérdése, hogy kiderüljön a családban is a dolog. Bár szakértőnk szerint a megcsalás nem törvényszerű, de erősen benne van a pakliban. Mivel azonban nagy kockázatot vállal ezzel egy családos ember, sokan nem jutnak el a megvalósításhoz.

Marad a vágy és a kapcsolaton belüli elmagányosodás.

Ahogy cikkünk elején említettük, a témánkat egy kommentelőnk története indította, aki elég erős volt ahhoz, hogy - bár sok évnek kellett eltelnie - vállalja másságát, és megküzdjön saját boldogságáért. Tanulságos lehet minden hasonló cipőben járó férj számára.

Egy kommentelőnk története

"Szüleim rosszul éltek, és a szeretet nagyon hiányzott. 14 éves koromtól küzdenem kellett a mindennapokért, majd sok érdekes dologba sodort az élet, míg 21 évesen megnősültem. Kerestem a szeretetet, hovatartozást, a szebb és jobb jövőt. Sajnos kár volt, mert semmi szép és jó nem volt benne. Szerettem volna mást adni a családomnak, mint én kaptam, a gyerekemet szeretni, a páromat tisztelni és élni együtt. Cserébe semmit se kaptam, szeretetből a legkevesebbet, de lelki terrorból a legtöbbet. Közben az élet elvezetett egy-két járatlan útra, ahol mást láttam és éltem át, 30 év után belebetegedve a kudarcaimba váltunk el. Azóta boldog vagyok, mert idegen emberek barátságát, szeretetét szereztem meg, bármerre járok, közvetlenek hozzám, megtaláltam azt, amit idáig még csak nem is éreztem. A másságom tiszteletben tartása, ami régen még gondolatban sem volt az életem során, most fényt, erőt és boldog napokat hozott az életembe. Ma úgy élek, ahogy fiatalon kellett volna, szeretetben, harmóniában és boldogan. Korábban kellett volna arra az útra lépnem, ami még mindig tiltott terület, és az emberek többsége előtt egy érthetetlen állapot. Pedig nem az. Az, aki más lett, és ezt adta az élet neki, van olyan jó, vagy talán jobb ember, mint sokan körülöttünk."