Az ivászat előtt elfogyasztott zsiradékban sült finomságok – például egy tipikus angol reggeli vacsorára – gátolják az alkohol gyors felszívódását, így elősegítik a kellemetlen tünetek megelőzését.

James Schaefer professzor, a New York-i Union College egykori munkatársa szerint a zsíros fogások „megolajozzák" a gyomor és a belek falát, aminek köszönhetően az alkohol lassabban szívódik fel „Személy szerint a pizzát ajánlom, de a sült kolbász is jó" – mondta a szakember a WebMD portálnak. „A mediterrán térségben egy kanál olívaolajat szoktak lenyelni ugyanerre a célra" – tette hozzá Schaefer.

Forrás: Thinkstock

Elméletével azonban nem mindenki ért egyet. Dr. Richard Stephens, a Keele University oktatója inkább a cukor erejében hisz, mivel a másnaposság a szénhidrát-anyagcsere felborulásával áll összefüggésben. „Nagy-Britanniában hagyományos angol reggelivel igyekeznek orvosolni a macskajajt, ami a benne lévő szénhidrátok miatt működik. Gyorsan feltölti a szervezet kimerült glükózraktárait, valósággal csodát tesz" – fejtegette Stephens.

Ha két egymásnak ellentmondó információ nem volna elég, egy idén publikált holland tanulmány szerint nincs mód a másnaposság elkerülésére, hacsak a mértékletes alkoholfogyasztást nem tekintjük annak.