A családok rezsiköltsége sokszor az egekig szökhet – csendes beletörődés és fizetés helyett néhány házi praktika segítségével viszont ezreket is spórolhatsz havonta. Mutatjuk a legegyszerűbb trükköket!

Éljenek az energiatakarékos izzók!

Az energiatakarékos izzók nagy előnye a hagyományos villanykörtékkel szemben, hogy nagyjából ötödannyi energiát használnak, és az élettartamuk is hosszabb. Az igaz, hogy drágábbak kicsit, de cserébe 30%-kal csökkenthetik a világításhoz felhasznált energiát, így egyrészt pénzt spórolhatsz velük, másrészt a környezetnek is jót teszel.  

Forrás: Thinkstock

Húzd ki a telefontöltőt!

A bedugott telefontöltő akkor is fogyasztja az áramot, ha nincs telefon rádugva. Így pedig az energia jelentős része veszik kárba.

Iktasd ki a stand by üzemmódot!

Az elektromos készülékek stand by, azaz készenléti üzemmódja csak úgy pörgeti a villanyórát. Felmérések szerint az a fránya kis zöld vagy narancssárga LED, ami a készenléti állapotot jelzi, a háztartás energiafelhasználásának 10%-át teszi ki. 

Perlátort a csapokra!

A perlátor egy olyan fémszövetes vízrendező, amely levegővel dúsítja a vizet úgy, hogy a a folyó víz mozgásának energiáját használja fel hozzá. A perlátorral ellátott csapokból folyó víz mennyisége többnek tűnik, mint amennyi a valóságban, ráadásul tapintásra is lágyabb hatású. 

Forrás: Thinkstock

Mosó Masa okos mosodája

Mosni 30-40 fokon is pompásan lehet, szóval csak azt mosd magasabb hőfokon, amit feltétlenül muszáj. A mosógép a felhasznált energia 80%-át a víz melegítésére használja, így ezzel is sokat spórolhatsz!