Ne keress kifogást, ne mentegesd!

Forrás: Thinkstock -
nők erőszak családon belüli erőszak NANE nők elleni erőszak NANE2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számtalan oka lehet annak, hogy a nők nem lépnek ki egy erőszakos kapcsolatból. Az alábbiakban a leggyakoribb okokat és indokokat ismertetjük.

A gyerekek

A gyerekeknek szükségük van apára. Egy erőszakos apa is jobb a semminél.

Házastársi eskü

Megfogadtam, hogy a felesége maradok, míg a halál el nem választ. A rossz tulajdonságait is el kell fogadnom.
Forrás: Thinkstock

Szerelem

Szeretem. Amikor nem durva, boldog vagyok. Ha vele maradok, talán a szerelmem megváltoztatja.

A valóság letagadása

Nem is igazi erőszak, amit velem csinál. Ki lehet bírni. Más nőknek sokkal rosszabb.

Szégyenérzet

Jobb, ha nem tud erről senki. Nem bírnám elviselni, ha kiderülne, miket csinál velem.

Bűntudat

Biztosan én tehetek róla. Valamit nem csinálok jól. Megérdemlem, hogy így bánik velem.

Az önbecsülés hiánya

Úgysem találnék nála jobbat. Azt mondja, hogy csúnya vagyok, és ráadásul rossz anya és feleség.
Forrás: Thinkstock

Félelem

Megfenyegetett, hogy ha elhagyom, utánam jön, és megöl engem is, meg a gyerekeket is.

Beletörődés

Úgysem tudok változtatni a helyzetemen. Ő az erősebb. Senki sem segíthet rajtam.

Felelősségérzet vagy társadalmi nyomás

A családnak mindenképpen együtt kell maradnia. A család összetartása a nők dolga.

Anyagi biztonság vagy gazdasági függés

Nem tudnám egyedül eltartani magamat és a gyerekeket. Egyébként is, hová mehetnék?

Érzelmi zsarolás

Azt mondta, nem tud nélkülem élni. Azt mondta, öngyilkos lesz, ha elhagyom.

Mondj nemet az erőszakra, ne tűrd el!

A családon belüli erőszak nem magánügy

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. Ez a segélyvonal az egyetlen olyan célzott telefonos szolgáltatás e témában, amelyet képzett női önkéntesek működtetnek civil szervezeti keretek között. A NANE a meghallgatásban, az ítéletmentes megértésben, valamint a családon belüli erőszak társadalmi jelenségéről szóló ismeretek terjesztésében tud segíteni.
A Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek ingyenes segélyvonal telefonszáma +36-80-505-101, és hétfő, kedd, csütörtök, péntek napokon 18 és 22 óra között hívható.

A Szexuális Erőszak Segélyvonal a +36-40-630-006-os kék számon hívható (helyi tarifával), hétfőnként 10–14, szerdánként 14–18, péntekenként 10–14 óráig.
További információért látogasd meg a nane.hu illetve a nokjoga.hu oldalakat!

Miért hisszük el, hogy a szülés mindig megaláztatásokkal, fájdalommal és sérüléssel jár?http://www.life.hu/csalad/20151119-szuleteshaz-egyesulet-emma-vonal-igy-traumatizalja-a-noket-a-szules.htmlA szülés elméletileg egy csodálatos, természetes folyamat, és az egyik legmeghatározóbb esemény a nők életében. Azért írjuk, hogy elméletileg, mert a magyar valóságban sok nő retteg a rá váró fájdalomtól, kiszolgáltatottságtól, esetleges megalázástól, ezek a félelmek pedig gyakran be is igazolódnak. De miért kell, hogy egy gyermek világra hozatala traumatikus élményként árnyékolja be egy édesanya életét? A Születésház Egyesület elnökével, Fazakas Pálmával és munkatársával, Schmidt Erikával beszélgettünk. CsaládThinkstock"A kórház folyosóján, a 26. héten egyszer csak elfolyt a magzatvizem" - egy koraszülött baba történetehttp://www.life.hu/csalad/20151116-koraszulottek-vilagnapja-november-17-brigitta-tortenete.htmlTíz csecsemőből egy koraszülött Magyarországon. Ez a szám olyan magas, hogy nemcsak az európai átlagot haladja meg, de a hazai szakemberek is már népbetegségként emlegetik. A koraszülöttek világnapja alkalmából Bihari Brigittával, egy tündéri korafiúcska édesanyjával beszélgettünk. Család--Így spórolhatsz pénzt és energiát egyszerűenhttp://www.life.hu/csalad/20151116-5-tipp-hogyan-sporolj-a-haztartasban.htmlA családok rezsiköltsége sokszor az egekig szökhet – csendes beletörődés és fizetés helyett néhány házi praktika segítségével viszont ezreket is spórolhatsz havonta. Mutatjuk a legegyszerűbb trükköket! Család--Tudatosan vagy ész nélkül - Te hogy vásárolsz?http://www.life.hu/csalad/20151029-igy-vasarolj-tudatosan-figyeld-az-akciokat-kuponokat.htmlÉletünket áthatják a reklámok, amerre csak lépünk, vásárlásra, fogyasztásra buzdítanak bennünket - ebben a felgyorsult, impulzív környezetben ember legyen a talpán, aki tudatosan, terv szerint tudja élni a mindennapjait. A tudatos vásárlás a mai világ egyik legnagyobb kihívása, amire ha kellő figyelmet fordítunk, akár több ezer forint is a zsebünkben maradhat. Nem hiszed? Okulj videónkból! CsaládThinkstockA tini anyák országahttp://www.life.hu/csalad/20151112-guatemala-a-tini-anyak-orszaga.htmlSokkoló adatok szerint Guatemalában az újszülöttek közel egynegyedének tinédzserek adnak életet, akik között akad, aki még a 13. életévét sem töltötte be, 2011-ben pedig 35 olyan eset is előfordult, ahol az újdonsült anyuka még csupán tízéves volt.Család--Öngyilkosság a családban - A legnagyobb sztárok tragédiáihttp://www.life.hu/csalad/20151106-sztarok-akiknek-gyerekuk-ongyilkos-lett.htmlIgazi csillagként ragyogtak Hollywood egén, nevük egybeforrt az amerikai filmgyártás aranykorával, filmjeik időtállók, és tehetségük elvitathatatlan. Ők voltak az igazi színészlegendák. Magánéletük azonban már kevésbé volt tökéletes: az egyik legnagyobb tragédia, egy gyermek öngyilkossága árnyékolta be boldogságukat. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.