Teljes kiőrlésű gabona, nem csak diétázóknak - 5 finomság, ami formában tart!

Forrás: Thinkstock -
gabona szénhidrát teljes kiőrlésű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem csak akkor érdemes teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket fogyasztanod, ha le akarsz adni pár kilót: cseréld le a fehér lisztet egészségesebb verziókra, és igen hamar tapasztalod majd a pozitív hatásokat. Íme, öt egyszerű recept, amiket akkor is imádni fogsz, ha eddig nem figyeltél különösebben arra, mit mivel kombinálsz!

Áfonyás-zabpelyhes keksz, hogy jól induljon a nap!

Több napig eláll, isteni finom, a reggeli kávé mellé tökéletes választás!

Forrás: Thinkstock

Hozzávalók

10 dkg zabpehely

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

8 dkg barna cukor

2 evőkanál méz

7 dkg aszalt vörös áfonya

10 dkg kókuszzsír

1 tojás

1 csomag sütőpor

Így készítsd el!

Verd fel a cukrot a tojással, add hozzá a mézet, a kókuszzsírt, majd keverd hozzá a másik tálban már összeállított keveréket a zabpehelyből, lisztből, áfonyából és a sütőporból. Ha van kedved, reszelhetsz a tésztába pár deka étcsokit is! Előmelegített sütőben süsd kb. 20 percig 180 fokon!

Egészséges szendvics tízóraira

Ha napközben nem nagyon van időd az étkezéssel foglalkozni, állíts össze magadnak előző nap egy finom, tápláló, de egészséges szendvicset. Ha nem magadnak sütöd a kenyeret, akkor lehetőleg olyat válassz, amin fel van tüntetve, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült. Ezek általában sűrű, egészen sötét barna, tömör kenyerek. Vaj helyett pedig kreálj aszalt paradicsomos fetakrémet: egy evőkanálnyi feta sajtot alaposan törj össze, mehet hozzá egy csepp olívaolaj, egy kis kanál tejföl és egy kis bors, és ízesítheted aszalt paradicsommal vagy apróra vágott olívabogyóval. Ezzel kend meg a kenyeredet, és tehetsz még a szendvicsedbe rukolát és egy szelet pulykasonkát.

Ebédre jöhet a tészta!

Ha szereted a tonhalat és a paradicsomot, akkor pillanatok alatt összeüthetsz egy egészséges tésztát ebédre!

Forrás: Thinkstock

Hozzávalók

6-7 szem paradicsom vagy 1 konzerv

2 doboz tonhal olajban

só, bors, bazsalikom, oregánó

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csomag mozzarella

barna cukor

150 g teljes kiőrlésű tészta

Így készítsd el!

Vágd apróra a hagymát, pirítsd meg a halról leöntött olajban, majd nyomd bele a fokhagymát. Közben hámozd meg a paradicsomokat, és kockázd fel őket, de használhatsz konzerv paradicsomot is. Ez mehet is a hagymára, majd ízlés szerint adj hozzá egy kevés cukrot, sót, borsot, bazsalikomot és oregánót, 20 percig fedő alatt főzd kis lángon. A legvégén dobd bele a kisebb darabokra szedett tonhalat! Végül főzd ki a tésztát, és amikor elkészültél a paradicsomos tésztával, a tetejére mehet is a mozzarella. Isteni lesz!

Egészséges vendégváró

Délután vendégek jönnek, és gyorsan összeütnél valami finom, egészséges sós süteményt? A cukkinis sajtos muffin tökéletes lesz!

Hozzávalók:

2 bögre teljes kiőrlésű liszt

1 evőkanál sütőpor

fél evőkanál só

2 nagyobb tojás

fél bögre olvasztott kókuszzsír

3/4 bögre reszelt sajt, lehet cheddar sajt is

1 bögre reszelt cukkini

fél szál póréhagyma

1 bögre tej

Így készítsd el!

Verd fel a tojásokat a tejjel, egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sót és a sütőport, majd gyúrd össze a száraz hozzávalókat a tojásos keverékkel és a kókuszolajjal. Ha kész a tészta, óvatosan keverd bele a cukkinit, a sajtot és a hagymát. Ha kész vagy, oszd szét a muffinformákba, és süsd őket 18-20 percig 180 fokon, tűpróbáig.

Nasi a saláta mellé

Este már csakis valami könnyűre szavazol? Jöhet mondjuk egy isteni Cézár-saláta vagy a szezon sztárja, a sütőtökös-fetás rukolasaláta? Ha még egy kis ropogós, sós nasira vágysz a zöldségek mellé, nyugodtan hozzácsaphatsz a salátádhoz néhány egészséges krékert – mutatjuk is, hogyan készül a legkönnyebb változat!

Forrás: Thinkstock

Hozzávalók

1 csésze teljes kiőrlésű liszt

fél csésze víz

1/4 evőkanál só

a tetejére tengeri só

Így készítsd el!

Alaposan dolgozd össze a hozzávalókat, ha kell, cseppents hozzá még egy kis vizet. Sodord laposra a tésztát, majd pizzavágóval szeleteld fel tetszőlegesen. Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd őket, szórd meg egy kis sóval. Előmelegített sütőben 175 fokon süsd őket 10-15 percig, amíg közepesen meg nem barnulnak.

Life.hu tipp

Hogy miért érdemes teljes kiőrlésű gabonákra váltanod? ITT összeszedtük már, mi az az 5 dolog, amit érdemes tudnod ezekről az élelmiszerekről.

Támogatott tartalom

Védd az ízületeket a téli napokban! 5 remek praktika edzéshezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151123-futas-mozgas-telen-a-szabadban-izuletek-vedelme-tippek.htmlA hidegben sem hagysz fel a szabadtéri edzéssel? Jól teszed, ám a tél kezdetével az ízületek védelmére érdemes fokozottan odafigyelned - ebben a következő 5 tipp biztosan segít majd! Ez Zsír!ThinkstockÉtkezés, sport és sok kitartás - fogyókúratippek magyar sztároktólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151123-igy-fogytak-le-a-magyar-sztarok-molnar-aniko-schobert-norbi.htmlOdafigyelni a helyes életmódra, a megfelelő mennyiségű sportra mindig nehéz, akár híres az ember, akár nem. Ismert magyar embereket faggattunk arról, nekik hogy sikerült megszabadulniuk jelentős súlyfeleslegüktől, és mi motiválta őket a legnehezebb percekben. Érdemes tanulni tőlük! Ez Zsír!--Kate Winslet gyűlöli a fura, betarthatatlan diétákathttp://www.life.hu/ez-zsir/20151115-kate-winslet-a-titanic-es-a-holiday-sztarja-gyuloli-a-fura-betarthatatlan-dietakat.htmlSosem tartozott a csontsovány sztárok közé, de mi így is imádjuk: Kate Winslet jobban néz ki, mint valaha, de ezért bizony neki is tennie kell. Ez Zsír!--A bicepszem a védjegyem - Nők, akik főleg karra gyúrnak a sztárvilágbanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151107-hiressegek-akiknek-nagyon-eros-a-felsoteste-a-sztarvilagban.htmlA testük a védjegyük, efelől semmi kétség. Vannak, akik hatalmas és formás popsijukkal hódítanak, mások a kebleiknek köszönhetik hírnevüket, és persze olyanok is akadnak, akiknek gyakorlatilag minden porcikájuk tökéletes. De lássuk, kik azok a világsztárok, akik úgy érzik, méretes és formás bicepsz nélkül mit sem ér az élet... Ez Zsír!AFPReggel vagy este jobb edzeni? Most megtudhatod!http://www.life.hu/ez-zsir/20151117-edzes-testmozgas-reggel-vagy-este-ezeket-erdemes-szem-elott-tartani.htmlMindig irigyelted azokat, akik képesek úgy érkezni a munkába, hogy reggel már edzettek egy órát? Te az a fajta csaj vagy, aki miatt este 10-ig tart nyitva a konditerem? Most megtudhatod, este vagy reggel érdemesebb rávenni magad a testmozgásra! Ez Zsír!--Tanuld meg irányítani a figyelmedet!http://www.life.hu/ez-zsir/20151113-jogaiskola-a-jogaklikkel-iranyitsd-a-figyelmed-es-megkapod-a-valaszt-a-legnagyobb-kerdesre.htmlA jógagyakorlás egyik jótékony hatása, hogy megtanít irányítani a figyelmedet. Amíg sikerül figyelő pozícióba helyezkedned, addig maximálisan jelen vagy. Ha figyeled a tested, nem lehetsz azonos a testeddel. Ha figyeled a lélegzeted, nem lehetsz azonos a lélegzeteddel. Ha figyeled az elmédben zajló folyamatokat, akkor nem lehetsz azonos az elméddel. Akkor ki vagy valójában?Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.