A sütőtökös saláta az ősz slágere - íme, 3 mennyei recept

vitamin saláta egészség sütőtök életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Imádod a salátákat a létező minden verzióban, de eddig valahogy kimaradtak az életedből a sütőtökös-zöldséges csodák? Pedig hidd el, igazi ízorgia vár rád - íme, 3 isteni recept!

Miért is jó a sütőtök?

Már a népi gyógyászatban is nagy hasznát vették, mert tudták, hogy nagyon jót tesz a szívnek, és vesebetegségben szenvedőknek is kitűnő - az indiánok a kígyómarást is ezzel kúrálták. Hashajtó és béltisztító hatása is van, mindennemű megfázás ellen is alkalmazható. Erősíti az immunrendszert, gyönyörűvé teszi a bőrt, és elűzi a pattanásokat.

Használj nyers sütőtököt!

Ha szóba kerül a sütőtök, mindenki a sült változatra gondol, pedig nyersen is érdemes kipróbálni! A sütőtök íze így nem olyan intenzív, mint a sült változatban, és kombinálható egészen másfajta ízekkel is.

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A negyed sütőtököt gyaluld julienne-re, és tedd ugyanezt egy fél uborkával. Forgasd össze a két zöldséget, és locsold meg 3 evőkanál szójaszósszal, 2 evőkanál rizsecettel - ha nincs otthon, az almaecet is megteszi. Adhatsz hozzá egy negyed, szintén vékonyra vágott hagymát. Süss ropogósra 5-6 szelet baconszalonnát, vágd kisebb darabokra, és ezt is add a salátához. Locsold meg az egészet olívaolajjal vagy szezámolajjal. Isteni lesz!

Fetás-rukkolás ízorgia

Képtelenség megunni, annyira tökéletes a sós fetasajt, az édeskés sütőtök és a rukkola jellegzetes ízének hármasa.

Life.hu tipp

Egy leves, természetesen sütőtökből - itt találod Roberto szuper receptjét!

Így készítsd el!

Egy fél sütőtököt vágj nagyobb szeletekre, süsd a sütőben 40-50 percig, hogy jó puha legyen. Ha van kedved, locsold meg a végén egy kis mézzel, de anélkül is isteni lesz. Hagyd, hogy langyosra hűljön, adj hozzá egy fél csomag rukkolát, majd kockázz rá ízlés szerint fetasajtot. Locsold meg olívaolajjal, egy kevés balzsamecettel, forgasd össze, és kész is a tökéletes őszi saláta!

Forrás: Thinkstock

Sütőtökös-spenótos mámor

A sütőtök spenóttal is mennyei, és remekül harmonizál jó néhány magféleséggel. Ha van kedved, egy kis húst is készíthetsz hozzá, ami lehetőleg marhahús legyen - azzal működik nagyon jól a sütőtök.

Így készítsd el!

Piríts kókuszzsíron egy fél fej vöröshagymát, majd adj hozzá egy fél felkockázott és megpucolt sütőtököt. Pirítsd egy kicsit a hagymán, majd egy leheletnyi vízzel öntsd fel, hagyd, hogy kicsit párolódjon. Ha van kedved, tehetsz rá egy kevés sót, borsot, akár curryt is. Ne hagyd nagyon puhára főni, csak annyira, hogy a villádat kényelmesen bele tudd szúrni. Hűtsd ki egy kicsit, adj hozzá 3 marék megmosott spenótlevelet. Egy tálkában keverd ki egy fél citrom levét 2 kanál mézzel, 4 evőkanál olivaolajjal, 2 evőkanál mustárral, és öntsd a szószt a zöldségekre. Keverd át, és a végén szórd meg az egészet egy marék pirított fenyőmaggal. Kevés finomabb saláta van ebben az időszakban!

Forrás: Thinkstock

Szereted a sütőtököt?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.