5 dolog, amit tudnod kell a teljes kiőrlésű gabonákról

Forrás: Thinkstock -
rost gabona szénhidrát életmód teljes kiőrlésű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A normál vagy a teljes kiőrlésű gabonafélék az egészségesebbek? A választ valószínűleg mindenki tudja, de azért nem árt tisztázni, miért is jobb választás a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszer. Soroljuk is az indokokat!

Javítják az emésztést

A teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek javítják az anyagcserét, így

ha ezekre váltasz át, sokkal kevésbé kell számolnod emésztési problémákkal.

Dr. Sally Norton fogyókúrás szakértő szerint például naponta legalább három szelet teljes kiőrlésű kenyérnek megfelelő szénhidrátra van szükség, ha ennél kevesebbet fogyasztasz, akkor anyagcserezavarok léphetnek fel.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Mennyi gabonát érdemes naponta fogyasztani? Milyen jófajta gabonafélékkel lehet helyettesíteni a klasszikus fehér lisztes termékeket? A Life.hu korábbi cikkéből mindezt megtudhatod!

Vitaminban gazdagok

A teljes kiőrlésű gabonák

sok B-vitamint, antioxidánst, ásványi anyagot, egészséges zsírsavat és rostot tartalmaznak.

A finomított gabona ezzel szemben fehérjetartalmának negyedét elveszíti, 17 létfontosságú tápanyaggal együtt.

Segítenek megelőzni a rákos megbetegedéseket

A fehér lisztes szénhidrátok gyakori fogyasztása nagyban hozzájárul például a koszorúér-problémák, a különböző gyulladások, a reuma és a rák kialakulásában. Ez pedig egy újabb ok arra, hogy lecseréld ezeket jó szénhidrátokra!

Mindent a lisztérzékenységről

Nagyon sok ember életét keseríti meg a gluténintolerancia, ráadásul az életet is megrövidíti. A Life.hu egy korábbi cikkében annak járt utána, hogyan lehet felfedezni és orvosolni a betegséget.

Magas a rosttartalmuk

Ha egészségesen szeretnél étkezni, különösen nagy gondot kell fordítanod a megfelelő rostfogyasztásra. A rostdús étrend ugyanis nemcsak a koleszterinszintet viszi lejjebb, de

serkenti az emésztést, az anyagcserét, szabályozza a testsúlyt,és csökkenti a szívbetegségek előfordulását.

A rostdús étrend remek kiegészítői a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek - fogyaszd őket bátran!

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője is javasolja a teljes kiőrlésű élelmiszerek fogyasztását, ám felhívja a figyelmet arra, hogy a rostdús étrendhez elengedhetetlen a napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása. A rostok ugyanis vizet vonnak magukhoz, ezért érdemes megfelelő mennyiségű folyadékot meginni.

Szebb lesz tőlük a bőr

A finomított szénhidrátok elfogyasztása után megemelkedik a vér inzulinszintje, ez pedig a bőrön is meglátszik, hiszen ez többek között aknék kialakulásához vezethet.

A teljes kiőrlésű liszt és egyéb gabonafélék beiktatása azonban sokat javít a bőr állagán.

Sőt, a hajdina antioxidáns hatása miatt például a bőr szebb, rugalmasabb lesz!

Támogatott tartalom.

Reggel vagy este jobb edzeni? Most megtudhatod!http://www.life.hu/ez-zsir/20151117-edzes-testmozgas-reggel-vagy-este-ezeket-erdemes-szem-elott-tartani.htmlMindig irigyelted azokat, akik képesek úgy érkezni a munkába, hogy reggel már edzettek egy órát? Te az a fajta csaj vagy, aki miatt este 10-ig tart nyitva a konditerem? Most megtudhatod, este vagy reggel érdemesebb rávenni magad a testmozgásra! Ez Zsír!--A jófajta gabona csodákat tesz a testtel - ne hagyd ki az étrendedből!http://www.life.hu/ez-zsir/20151116-gabonafogyasztas-mit-es-mennyit-erdemes-enni.htmlA gabonafogyasztás mennyiségéről megoszlanak a vélemények, az azonban biztos, hogy a megfelelően kiválasztott gabona nélkülözhetetlen eleme a mindennapi táplálkozásunknak. No de mit és mennyit fogyasszunk belőle? Ennek jártunk utána! Ez Zsír!--Tanuld meg irányítani a figyelmedet!http://www.life.hu/ez-zsir/20151113-jogaiskola-a-jogaklikkel-iranyitsd-a-figyelmed-es-megkapod-a-valaszt-a-legnagyobb-kerdesre.htmlA jógagyakorlás egyik jótékony hatása, hogy megtanít irányítani a figyelmedet. Amíg sikerül figyelő pozícióba helyezkedned, addig maximálisan jelen vagy. Ha figyeled a tested, nem lehetsz azonos a testeddel. Ha figyeled a lélegzeted, nem lehetsz azonos a lélegzeteddel. Ha figyeled az elmédben zajló folyamatokat, akkor nem lehetsz azonos az elméddel. Akkor ki vagy valójában?Ez Zsír!ThinkstockTényleg csak cukorral lehet igazán édes az élet? Tények, amiket tudnod kellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151101-ezt-teszi-a-cukor-a-testtel-igy-lehetne-kivaltani.htmlNem vagy édesszájú, így azt gondolod, téged nem érint a cukorkérdés? Nem is gondolnád, manapság mennyi élelmiszerben található cukor, kezdve az egészségesnek gondolt üdítőktől a salátaöntetekig. Száműzd az életedből a "fehér halált", méghozzá végleg – hidd el, megéri! Ez Zsír!ThinkstockSzabadtéri edzés ősszel és télen? 5 dolog, amire figyelj oda!http://www.life.hu/ez-zsir/20151107-edzes-a-hidegben-a-szabadban-ezekre-figyelj-oda.htmlEgyre hidegebb az idő, ám az eső, és majd a hó sem tántoríthat el attól, hogy a szabadban sportolj? Te aztán tényleg kitartó vagy, ha pedig ehhez már hozzászokott a szervezeted, akkor szerencséd van, mert az immunrendszeredet is erősíted. Ha azonban most kezded a kinti edzést, jó, ha tudod, hogy van néhány dolog, amikre különösen érdemes odafigyelni! Ez Zsír!--Kezdd a hetet jókedvűen és ragyogóan – köszöntsd velünk a napot!http://www.life.hu/ez-zsir/20151101-jogaiskola-a-jogaklikkel-ilyen-a-napudvozlet.htmlA napüdvözlet, vagyis a szúrja namaszkár gyakorlatsor az egyik legismertebb tradicionális ászanasorozat a jógában. Energizál, javítja az immunrendszeredet, „beolajozza” az ízületeidet, stimulálja az idegrendszeredet, oldja a feszültséget, a testhelyzetek váltakozása egyenletesen terheli az izmaidat és a csontjaidat, rugalmassá és erőssé teszi a gerincedet, és előhozza belőled a jókedvű ragyogást, ami bearanyozza az egész napodat! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.