Szenteste minden család asztalán a legfinomabb hagyományos karácsonyi édességek, sütemények sorakoznak. Vannak, akiknél a bejgli a kedvenc, mások a hókiflire esküsznek – a jól bevált menü pedig minden évben csak ismétli és ismétli önmagát. De mi lenne, ha idén valami különleges, valami egzotikus finomság lenne a karácsonyi vacsora fénypontja?

Nyugi, nem akarunk semmi ehetetlen szörnyűséget a nyakadba varrni, csak azt ajánljuk, nézz szét kicsit a világ különböző nemzeteinek asztalán, hátha találsz olyan finomságot, amit idén te is szívesen beemelsz majd az ünnepi fogásaid közé. Az alábbiakban ebben szeretnénk segíteni kicsit.

Gulab jamun – India

A gulab magyarul rózsát jelent, ez pedig rögtön utal is az egyik legjellegzetesebb összetevőjére, a jamun pedig egy lilás színű, ázsiai bogyós növény, amire a desszert formája némiképp emlékeztet. A gulab jamunt Indiában a ricottához nagyon hasonlító, friss, sajtszerű tejtermékből készítik, de mivel ezt a nyugati világban elég nehézkes beszerezni, tejporral szokták helyettesíteni. A további hozzávalók sem túl hétköznapiak, elkészítéséhez mindenképpen szükséged lesz zöld kardamomra, sáfrányra és rózsavízre. Ez a fánkszerű, mázzal bevont finomság minden bizonnyal meglepi és lenyűgözi majd a vendégsereget.

Forrás: Thinkstock

Mooncake – Kína

A mooncake, azaz a holdsüti egy tradicionális kínai édesség, amelyet a holdünnep idején ajándékoznak egymásnak barátok, rokonok. Kínában az ősz közepén, a nyolcadik holdhónap 15. napján tartják a holdünnepet, ugyanis állítólag ilyenkor a legnagyobb a Hold. A holdsütik tradicionálisan kerek vagy négyszögletes formájúak, tetejüket pedig írásjegyekkel, népi motívumokkal, virágokkal vagy a Holdon lakó nyúl képével díszítik. A süti vékony tésztarétege alatt igen különleges töltelék lapul, amit általában adzuki bab pépjéből, indiai lótusz magjának a pépjéből vagy kacsatojás sárgájából készítenek. 

Forrás: Thinkstock

Mocsi – Japán

Bár Japánban az édességeknek nincs akkora hagyományuk, mint például nálunk, van egy olyan különleges desszertjük, amely garantáltan meghódítja majd a vendégsereg ízlelőbimbóit. A mocsi egy speciális ("ragadós") rizsből készül, amit tésztává döngölnek, gombóc alakúra formálnak, és tradicionálisan vörösbab-krémmel megtöltenek. A japánok annyira odavannak ezért a nyúlós-mállós édességért, hogy újévkor kiemelt közösségi eseménynek számít a mocsipüfölés, azaz amikor a gőzölt rizst hatalmas fakalapáccsal mozsárban összetörik. Nem árt azonban vigyázni a kis gombócokkal: a szigetországban minden évben több fulladásos haláleset is történik a telhetetlen mocsievés miatt. 

Forrás: Thinkstock

Flan – Spanyolország

A flan egy spanyol pudingféle, amit előszeretettel fogyasztanak karamellkrémmel. Bár ránézésre bonyolultnak tűnhet, ezt a sült karamellás pudingot valójában pofonegyszerű elkészíteni, és – az előbbi sütikhez képest – a hozzávalókat is könnyedén beszerezheted. Nem lesz másra szükséged, mint tejre, cukorra, vaníliára, tojásra és egy kis citromlére. Ha egyszerűen szeretnél nagyszerűt készíteni, mindenképpen ezt ajánljuk!

Forrás: Thinkstock

Szirnyiki – Oroszország

Az orosz desszertek közül talán az egyik legismertebb a szirnyiki, a túróból készített lepény, amit a leggyakrabban tejföllel fogyasztanak. Bár idehaza csak orosz túrópalacsintaként emlegetik, ízre inkább a túrógombócot juttathatja eszedbe. Az elkészítése azonban különbözik a gombócétól, a szirnyikiben ugyanis a búzadara helyett liszt van, és nem főzik, hanem egy kis vajon – vagy néhány helyen bő olajban – kisütik. Ha szereted a túrót, ez lesz a tuti befutó! 

Forrás: Thinkstock