Európa ütőkártyája: Málta, a tengeren ringatózó történelem

lovag tavasz Málta tenger lovagrend nyár 2015 napfény nyaralás ősz vallás városlátogatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Földközi-tenger közepén megbújó apró szigetország csodálatos természeti képződményekkel, lenyűgöző lovagkori történetekkel és lüktető éjszakai élettel várja, hogy a kalandokra éhes utazók felfedezzék maguknak. 

Kevés olyan hely van a világon, ahol minden évszakban megtaláljuk azt, amire a testünk és a lelkünk egyaránt vágyik: a melengető napsugarakat, a kobaltkék tengert, a kristálytiszta partszakaszokat, a történelmi városokat, a tenger ízletes gyümölcseit és a finom borokat. Málta az úti célok igazi jolly jokere.

A festői Szent Julián-öböl Forrás: Thinkstock

Tavasszal és ősszel a legszebb

A kora tavaszi és a késő őszi időszak a legideálisabb városnéző túrákhoz. Ekkor garantáltan pólóban és farmerban élvezhetjük a nap melengető sugarait. Ha belebújtunk a kedvenc, kényelmes tornacipőnkbe, indulhatunk is felfedezni ezt a parányi szigetet, amely méreteit tekintve mindössze 27 kilométer hosszú és 14 kilométer széles, tehát könnyűszerrel bejárható minden szeglete.

A jelenlegi főváros, Valletta kora reggel Forrás: Thinkstock

Lüktető éjszakák, nyugalmas nappalok

Az éjszakai élet kedvelői a sziget északi részén foglaljanak szállást, itt található ugyanis Málta buliközpontja, az úgynevezett Paceville negyed (vagy ahogyan manapság a fiatalok hívják, a PíVí), ahol számos bár, étterem és diszkó is található. Aki inkább pihenni szeretne, azok számára a sziget délebbi részét javasoljuk.

Ahol évszázadokkal ezelőtt megállt az idő…

Az első utunk az egykori fővárosba, Mdinába vezet, amit a bronzkorban alapítottak, és csaknem kétezer éven keresztül Málta politikai és adminisztrációs központja volt. Szűk, kanyargós utcácskáin sétálva fellelhetők a föníciaiak, a rómaiak, a bizánciak, az arabok és a normannok kézjegyei. Kihagyhatatlan program azoknak, akik kedvelik a kőfallal körülvett, ódon városokat, a barokk építészeti remekműveket és a máltai lovagrend misztikus történeteit. A város nem véletlenül kapta a Silent City nevet – a házak között barangolva megtapasztalhatjuk, milyen lehet az autók zaja és a fényreklámok nélküli élet.

Mdina csendes utcái Forrás: Thinkstock

Vallás mindenekelőtt

A sziget lakói keresztények, fontos számukra a vallás, az egész ország hangulatát átjárja ennek a szellemisége. Nem meglepő hát, hogy lépten-nyomon Mária-szobrokat, feszületeket, szentek képeit láthatjuk a házak falain.

Európa kulturális olvasztótégelye

Vallettában, Málta jelenlegi fővárosában kihagyhatatlanok az Alsó és a Felső Barakka kertek, ez utóbbiból a kilátás megfizethetetlen: a történelmi Három Város és a Nagy Kikötő tárul a szemünk elé. Ha szerencsénk van, hatalmas óceánjáró luxushajókat is láthatunk a sok-sok ringatózó halászhajó mellett. De a főváros, amely 2018-ban Európa kulturális fővárosa lesz, a természeti látnivalókon túl számos kulturális értékkel is megajándékozza a turistákat: meseszép templomok sokasága ejti rabul a kíváncsi tekinteteket. Ilyen például a Nagymesterek palotája, ami ma a köztársasági elnök hivatala, de itt található a temérdek arannyal díszített Szent János-katedrális is Caravaggio világhírű festményével.

Valletta Forrás: Thinkstock

Érdekesség

Málta jelenlegi fővárosa egy jól védhető félsziget végén fekszik, hatalmas erődrendszerrel körülvéve. A város nevét Jean Parisot de la Valette-ről, a lovagrend 1557-68 között uralkodó nagymesteréről kapta. A város mértanilag tervezett, szűk utcái szabályos négyzethálót alkotnak.

A sziget érdekes látnivalói közé tartoznak Rabatban, azaz a külvárosban a Szent Pál-katakombák, amelyeket klausztrofóbiásoknak ugyan nem ajánlunk, aki viszont bírja a sötét és szűk kialakítású, kissé hátborzongató helyeket, megismerheti egy letűnt kor temetkezési szokásait.

Szent Pál-katakombák Forrás: Vadas Judit, Thinkstock

Mindenki magának akarta a szigetet

Málta 1530-tól közel 300 éven át a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend (johanniták) székhelye volt, emiatt kapta „A lovagok földje" elnevezést is. Ennek a korszaknak köszönheti középkori vonásait. Ezt a földrészt végül Napóleonnak sikerült meghódítania hosszú idő után, de később így is brit fennhatóság alá került, függetlenségét csak 1964-ben nyerte el.

Ahol a tenger valószerűtlenül kék

Az apró szigetországban Marsaxlokk híres kikötőjét mindenképpen érdemes szemügyre venni, nemcsak az itt ringatózó helyes kis színes halászhajók lebilincselő látványa és a helyi kézművespiac miatt, de innen nem messze van lehetőségünk arra is, hogy csónakba üljünk és kihajózzunk a Blue Grottóhoz, vagyis a Kék-barlanghoz. Aki látott már sötét barlangok bugyraiban szikrázó és valószerűtlenül kék vizet, az tudja, mire számíthat.

Blue Grotto Forrás: Thinkstock

Ízek, minden mennyiségben

A kulináris élvezeteket nem megvető utazónak figyelmébe ajánljuk a különleges máltai nyúlételeket, a friss máltai kenyeret paradicsommal, kecskesajttal és egy kis olívaolajjal vagy a ricottával, illetve fűszeres zöldborsókrémmel töltött pastizzit és a kaktuszlikőrt.

A szomszéd fűje itt is zöldebb

Máltát – ha ügyes szervezők vagyunk – néhány nap alatt könnyedén felfedezhetjük, így nyáron bőven marad idő a strandolásra is. Vagy éppen arra, hogy komppal átugorjunk a mindössze néhány kilométerre fekvő Gozo szigetére. A sziget meglepően más képet nyújt, mint amit eddig megszokhattunk: a kopár sziklák mellett itt már nagyobb, összefüggő zöld területeket is láthatunk. Egy teljes napot mindenképp megérdemel a sziget, hiszen csurig van kulturális, történelmi és természeti élményekkel, annak ellenére, hogy méreteit tekintve „beleférne akár a Balatonba is” - a sziget hossza ugyanis 14, a szélessége pedig mindössze 7 kilométer.

Gozo Forrás: Thinkstock

Közbiztonság a szigeten

A bűnözés fogalma szinte ismeretlen a szigeteken, inkább a külföldi turistáktól kell védenünk vagyontárgyainkat. Természetesen Máltán van börtön, ahol jelenleg egyetlen magyar állampolgárságú személy raboskodik, és mivel itt az elítéltek az ellátás mellett munkájukkal pénzt is kereshetnek, sokan közülük nem bánják, ha itt tölthetik le büntetésüket. Gozón, ahol jelenleg összesen kb. 40 ezer fő lakik, nem ritka az ajtók zárjaiban „felejtett" kulcsok látványa sem.

Gozo fővárosa Victoria, a sziget üzleti és gazdasági élet központja. Itt érdemes megtekinteni a Szent György-bazilikát, a több száz éves város látképét befolyásoló Fellegvárat, amelyben számos múzeum várja a látogatókat. De! A sziget leghíresebb és egyben legvarázslatosabb látnivalója az úgynevezett Azúr ablak, ez valójában egy természetes kőhíd, ami 100 méter magasan ível egy tengerben álló kőoszlopig. Nevét a körülötte lévő mély, sötétkék árnyalatú tengerről kapta. Aki még látni szeretné ezt a csodát, az ne habozzon sokáig, a geológusok szerint ugyanis a hatalmas sziklafal hamarosan leszakadhat…

Az Azúr ablak Forrás: Vadas Judit

Utazás

A nagyobb repülőtársaságok közül átszállás nélkül, a legegyszerűbben a Wizz Air járataival juthatunk el a szigetországba. A társaság télen heti két járatot indít Máltára Budapestről, nyáron heti ötöt. A repülőjegyek már 14 990 Ft-tól elérhetők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.