Bosszantó pattanások felnőttkorban - mi a megoldás?

Forrás: Thinkstock -
kozmetikus szépségápolás szépség pattanás bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Többnyire úgy gondolunk a pattanásokra, mint a kamaszkor kötelező velejáróira, és reménykedünk benne, hogy a korszak lezárultával örökre búcsút mondhatunk a zavaró bőrhibáknak. Ám idővel rájövünk, hogy a pattanások bizony időről időre visszatérnek – de tehetsz ellenük!

Kamaszkorban az emberek 85 százalékának pattanásos a bőre, ám ezek 25 éves korra rendszerint elmúlnak. Az erősebb nem képviselőinél intenzívebbek a tünetek, és hosszabb ideig is küzdenek a pattanásokkal, a nőket viszont sokkal jobban zavarják a test különböző részein megjelenő piros „pöttyök".

Forrás: Thinkstock

Adél, egyetemista (24)

Nekem tinédzser koromban sosem volt gondom a pattanásokkal! Amikor elmúltam 18 éves, akkor kezdett el kipattogzódni az arcom, de csak akkor, ha megjött a menstruációm. Ilyenkor kénszappannal mosok arcot, mert ez jól leszárítja őket, de nem lesz tőle száraz az arcbőröm. Vagy ott van még az afrikai fekete szappan, ami még jobb, mert csak természetes anyagokból készül!

Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus szerint egyszerűen is kezelhető ez a kínzó bőrprobléma. A felnőtt korban jelentkező pattanások hátterében a genetikán és a faggyútermelés zavarain túl nagyon gyakran kozmetikumok, gyógyszerek és bizonyos szennyező, külső provokáló tényezők állhatnak. A kínzó tüneteket emellett egyes élelmiszerek, valamint hormonális hatások is okozhatják, a nőknél például gyakran a menstruáció idején jelentkezik a zavaró bőrprobléma. „A pattanásokat gyakran krónikus gyulladás vagy endokrinológiai megbetegedések provokálják. Terhesség során, a menstruációs ciklushoz kapcsolódóan, illetve fogamzásgátló szedésekor vagy a szedés felfüggesztésekor is jelentkezhetnek panaszok" – vallja a szakértő, aki szerint különösen felnőtt korban gyakori, hogy a bőrön megjelenő aknés tünetek valamilyen belső ok következtében alakulnak ki.

Lili, grafikus (28)

Nekem kamaszkoromban nagyon meggyűlt a dolgom a pattanásokkal, óriási duzzanatok nőttek az arcomra. Aztán a bőrgyógyász felírt egy gyógyszert, amit azóta is szedek. Az elején nagyon jól bevált, szépen kitisztult az arcom, amikor szedtem. Ma már viszont nem működik ilyen jól: ha stresszelek, csak egy kicsit is, újra előjönnek... Praktikának a sószappanomat mondanám, az viszonylag egyensúlyban tartja a bőröm zsírosságát, szép lesz tőle a bőröm, anélkül, hogy kiszárítaná.

Lehetséges megoldások

Mivel különböző a bőrünk, más és már kezelés válik be mindenkinek. Íme, néhány módszer, amiket akár érdemes lehet kipróbálni.

Villanófény

„Ha a panaszok hátterében a bakteriális gyulladásos jelenségek dominálnak, a villanófény optikai energiájának és a rádiófrekvenciás energia egymást erősítő hatásának köszönhetően tudjuk csökkenteni a faggyúmirigyek aktivitását, és szelektíven tudjuk elpusztítani a problémát okozó baktériumokat" – emelte ki a bőrgyógyász.

Forrás: Thinkstock

Nóri, üzletvezető (33)

A kozmetikusomat pár éve bőrgyógyászra cseréltem, később ő írta fel azt a bizonyos csodapirulát, ami tulajdonképpen rendbe hozta a bőröm. Igaz, azóta iszonyú érzékeny, nagyon kiszáradt, de a pattanásaim elmúltak, és csak olykor-olykor térnek vissza. Kiváltképp, ha épp nem figyelek oda a problémás kajákra, mint a tej (ettől mindig nagyon ronda lesz a bőröm), a csoki, az olajos magvak és a túl sok cukor. Az étkezésen túl háromhavonta járok arctisztításra, odafigyelek arra, hogy soha ne sminkkel aludjak el, hetente egyszer radírozok, és a régi, jól bevált hidratálókrémjeimet használom.

Oxigénfúzió

A pattanások kezelésére hatékony és természetes módszer az oxigénfúzió is. „Ilyenkor egy speciális technológia segítségével, a bőr károsodása nélkül 98 százalékos tisztaságú oxigénmolekulákat juttatunk a bőrbe. A kezelés növeli a hyaluronsav és a kötőszövet szerkezeti stabilitását, fokozza az érképződést és a hidratáltság mértékét, emellett pedig jelentős gyulladáscsökkentő és faggyútermelést szabályozó hatása is van" – folytatta dr. Kriston Renáta, aki a hegek eltüntetésére szén-dioxid-terápiát javasol.

Patrícia, kurátor (28)

Az egész tinédzserkoromat megkeserítették a pattanások. A családban szinte mindenkinek problémás az arcbőre, ez valamilyen aspektusból tehát családi örökség is, de egyre égetőbb lenne utánajárni az eredeti okuknak, a pattik ugyanis felnőttkoromra sem tűntek el. Nemsokára 28 éves leszek és még mindig nagyon problémás a bőröm. A pattanások egyedül akkor szűntek meg, amikor fogamzásgátlót szedtem. Mivel jó ideje nincs tartós párkapcsolatom, így nem szeretném felesleges hormonbombával sokkolni a szervezetemet, ez pedig a bőrömön is meglátszik. Most készülök gasztroenterológushoz, a bőrgyógyászok ugyanis eddig csak tüneti kezelésekkel tudtak ellátni.

Házi módszerek

Ha pattanásos vagy, de a dolog még nem súlyos, érdemes akár otthon is próbálkoznod néhány praktikával. A szaunázás nagyon jót tesz, az intenzív izzadással ugyanis távoznak a testből a méreganyagok – de még számos pozitív hatása van a finnek kedvenc tevékenységének.

Forrás: Thinkstock

Sokszor az is okoz gyulladt pattanásokat, hogy túl keveset iszol, így nem győzzük eleget ismételni, hogy télen-nyáron nagyon fontos, hogy igyál meg naponta legalább 2,5 liter vizet.

Hajni, 35 (aerobikedző)

Fiatalon csodaszép volt a bőröm, 25 év felett azonban jól láthatóan akkor jönnek ki pattanások, ha sokat stresszelek, és elragad a hév, már ami a csokikat illeti. Nekem beválnak a tisztítókúrák, a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása, és persze az, hogy rengeteg vizet iszom!

Próbálkozhatsz még gyógyteákkal, illetve a cukor és a liszt bevitelének csökkentésével. Ezeket érdemes kipróbálni, hiszen a cukormentes életnek számtalan pozitív hatása van, melyekről itt írtunk is korábban.

Te felnőttként kínlódsz a pattanásokkal?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.