Engedd el a feszültségeket, és tanuld meg, hogyan lehetsz elégedett!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk jógaiskola mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A béke, csend és nyugalom nem kívülről száll meg bennünket, hanem egy belső tapasztalás, egy tudatállapot megélése. Ez a békés tudatállapot létrejöhet spontán, vagy létre lehet hozni tudatos gyakorlással – a jóga megtanítja, hogyan csináld!

A belső béke elérése a külső körülményektől, eseményektől, emberektől függetlenül is lehetséges. Nagy segítség ebben az a gyakorlat, amit a jógában úgy hívunk: "szantósa" vagy "szamtósa". Ez egyike az öt nijámának, vagyis magatartási gyakorlatnak, és leggyakrabban "megelégedettségnek" fordítják. Ennek a békés tudatállapotnak a létrehozásához egy egyszerű lépés, hogy

gondolj vissza mindennap vagy akár naponta többször a cselekedeteidre, és legyél elégedett az erőfeszítéssel, amit beletettél.

Forrás: Thinkstock

A gyereknevelésben egyre inkább teret hódít az a nézet, hogy ne az eredményt dicsérd, hanem az erőfeszítést, amit a gyerek tett. Ha végrehajtotta a tőle telhető legjobbat, teljes erőbedobással, szenvedéllyel, figyelemmel küzdött, dicsérd meg nagyon, függetlenül attól, hogy hányadik helyezést érte el, vagy milyen jegyet kapott. Azt hangsúlyozd, hogy megtette a tőle telhető legjobbat, és ez fantasztikus eredmény önmagában. Egyre jobban elfogadjuk, hogy így lesz egy gyerekből egészséges önbecsüléssel rendelkező felnőtt.

Önmagaddal szemben ugyanez a hozzáállás lesz célravezető! Erre tanít a szantósa gyakorlása:

tudatosan, módszeresen, kitartóan, ahogy az ászanákat gyakorolod, vagy ahogy futni vagy edzeni jársz, gyakorold a megelégedettséget!

Minden jógagyakorlás vagy edzés végén tudatosítsd magadban, hogy a legjobb erőfeszítésedet tetted az aznapi gyakorlásban, nem akartál többet, mint amire képes vagy, és nem elégedtél meg kevesebbel.

Mint minden jó dolgot, a szantósagyakorlást is lehet túlzásba vinni, félreértelmezni: ilyenkor azokkal a dolgokkal kapcsolatban is a megelégedettséget gyakorolod, amiken tudnál változtatni. A megelégedettség nem azt jelenti, hogy nem kell változnod, erőfeszítést tenned, vagy törekedned a fejlődésre!

Forrás: Thinkstock

A szantósagyakorlást vezesd be a mindennapi életedre vonatkozóan is:

minden este, mielőtt álomra hajtod a fejed, tudatosítsd magadban, hogy aznap a tőled telhető legjobbat tetted mindenben:

a munkádban, a családoddal, a spirituális és fizikai gyakorlataidban, az életed minden területén. Elalvás előtt tudatosítsd, hogy minden teendő másnapra vagy későbbre marad, és most az a dolgod, hogy békésen megpihenj!

Life.hu tipp

A megelégedettség érzését erősíti, ha elengedsz minden testi és lelki feszültséget, amire nincs szükséged. Ebben segít a JógaKlikk e heti, 30 perces videója. Relaxálj velünk akár otthon! Kilkkelj ide a videóért!
Jóga az adventi időszakban - fontosabb, mint hinnéd!http://www.life.hu/ez-zsir/20151126-jogaiskola-a-jogaklikkel-joga-az-adventi-idoszakban.htmlSok nőben csak a gyermekvárás és a szülés időszakában tudatosul igazán, hogy a teste ki van téve a természet törvényeinek. Másokra az idő múlása, az évszakok változása hat intenzívebben. A jógagyakorlás közben is érhetnek téged hasonló felismerések arról, hogy a természet része vagy, és akkor is hatnak rád a változásai, ha erről néha megfeledkezel!Ez Zsír!ThinkstockJóga minden bajra? De még mennyire!http://www.life.hu/ez-zsir/20151022-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-joga-minden-bajra-jo.htmlHa valaki rendszeres jógázásra szánja el magát, előfordulhat, hogy kiújulnak a betegségei, eddig lappangó bajok kerülhetnek felszínre, sőt, a kapcsolatok vagy a munka is válságba kerülhet. „Azt mondták, hogy a jóga majd segít... Valamit rosszul csinálok, vagy lehet, hogy a jóga nem az én utam?” - teszi fel magának az ember a kérdést, pedig nem erről van szó... Ez Zsír!ThinkstockElőzd meg a sportsérüléseket jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20151016-jogaiskola-a-jogaklikkel-elozd-meg-a-sportseruleseket-jogaval.htmlAnnak, aki komolyan és rendszeresen edz, szembe kell néznie azzal, hogy a test sérüléseknek van kitéve. Természetesen igyekezni kell a sérülések veszélyét a minimálisra csökkenteni, de még így is időről időre előfordulhat, hogy megfájdul valami, túlterhelünk egy testrészt, rossz mozdulatot teszünk, és máris baj van. Ez Zsír!ThinkstockAz életerő irányítása - eláruljuk a jógások titkát!http://www.life.hu/ez-zsir/20150819-jogaiskola-a-jogaklikkel-az-eletero-iranyitasa-elaruljuk-a-jogasok-titkat.htmlSok jógázó a pránajáma gyakorlását eleinte légzőgyakorlatnak gondolja, pedig a prána sokkal több, mint lélegzet: életerő! A légzés irányításával viszont megtanulhatod az életerődet is irányítani – megmutatjuk, hogyan!Ez Zsír!ThinkstockHatékonyabban végeznéd a munkádat? Jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150724-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-rendszeres-joga-pozitiv-hatasai.htmlNem vitás, hogy a rendszeres mozgás nemcsak a testünkre, de a szellemi képességeinkre is jótékonyan hat. A jóga különösen javítja a munkavégző képességet, felfrissíti az elmét - olvasd el, mire hat még nagyon pozitívan! Ez Zsír!ThinkstockJóga és harcművészet - próbáltad már a Budokon jógát?http://www.life.hu/ez-zsir/20150605-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-flow-flow-ja-budokon.htmlHallottál már a harcművészetet és a jógát ötvözö Budokonnal? Érdemes megismerned ezt a mozgásformát, mert imádni fogod!Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.