Hogy mi kell ahhoz, hogy egy nő sikeresnek, befolyásosnak mondhassa magát, és hogy a világ is ezt gondolja róla? Sorozatunk következő szereplője amellett, hogy Kína egyik legfelkapottabb színésznője, több mint 77 millió internetes követővel büszkélkedhet, sőt,ő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának első kínai, jótékonysági nagykövete.

A 36 éves Yao Chen vagy ahogy nevezik, a kínai Angelina Jolie,

a Forbes 100 legbefolyásosabb nőt rangsoroló listáján a megtisztelő 82. helyet érte el.

Yao ChenForrás: AFP

Yao Chen 1979-ben született Kínában, egy középosztálybeli család gyermekeként. A gimnázium után először a Pekingi Táncművészeti Főiskolán tanult kínai népi táncot, majd a Pekingi Filmakadémián diplomázott. Színésznőként egy 2005-ös televíziós produkcióban debütált, ami után egész Kína megismerte a nevét. Mára - bár még csak 36 éves - az ország egyik legfelkapottabb színésznője lett, népszerűségét - és a Forbes-listán való szereplést - azonban nem csak ennek köszönheti.

Natalja Vodianova, Serena Williams és többek között Yoko Ono mellett Yao is helyet kapott a 2016-os Pirelli-naptárban. Az idei évhez Annie Leibovitz úgy választott fotóalanyokat, hogy elsősorban az életben eddig elért teljesítményük számított.
Yao Chen és Annie Leibovitz a 2016-os Pirelli-naptár készítése közben (bal oldal). Yao a 2016-os Pirelli-naptárban (jobb oldal).Forrás: Instagram/Yao Chen, Annie Leibovitz for Pirelli

Valójában nem színészi kvalitásai miatt nevezik a kínai Angelina Jolie-nak, ezt a bókot sokkal inkább humanitáriusi munkájának, társadalmi szerepvállalásának köszönheti. Yao Chen 2011-ben meglátogatott egy Észak-Thaiföldön található menekülttábort, tapasztalatairól, a menekültek helyzetéről és a világban zajló eseményekről pedig bátor és őszinte beszámolót írt blogjára - ennek a bejegyzésnek is köszönheti, hogy követőinek száma drámaian megugrott.

Mára blogját majd 78 millióan olvassák,

írásaiban pedig Yao rendszeresen foglalkozik komolyabb hangvételű témákkal is, például a kínai szmoghelyzettel, élelmiszer-szennyezési problémákkal, a kormányzati cenzúrával.

Forrás: Instagram/Yao Chen

2013-ban Yao volt az első kínai, akit az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagykövetévé neveztek ki, azzal a céllal, hogy segítse a menekültekkel kapcsolatos ügyek megismertetését a világ kínaiul beszélő lakosaival is.