A 61 éves Kathleen Mitchell 16 évesen esett teherbe, amikor rendezetlen családi háttere miatt nagyon sok alkoholt fogyasztott. Nem ivott ugyan minden nap, de így is káros mennyiségű bort és sört fogyasztott el. Lánya ma már 43 éves és egy hat éves szellemi szintjén van.

Kathleen szerint akkoriban még nem tudták, hogy ilyen komoly problémát okozhat a babáknak, ha a kismama iszik. Állítása szerint sokan még bíztatták is: „a bor jót tesz a baba vérének", „a sörben lévő komlótól jó húsban lévő baba fog születni" – mondták neki.

KarliForrás: Bonnie Jo Mount forThe Washington Post

Kathleen 1973-ban adott életet gyermekének, éppen abban az évben, amikor a washingtoni egyetem tudósai először leírták a magzati alkoholszindrómát. A cikkben részletesen taglalják, hogy az alkoholfogyasztás károsítja és el is pusztíthatja a fejlődő sejteket. A fejlődési rendellenességeket is leírták: a szellemi fogyatékosságot, a hiperaktivitást, a figyelem- és magatartászavart.

Kathleen 43 éves lánya, Karli ma babákat és Hello Kitty matricákat gyűjt, megrekedt egy hatéves gyerek szellemi szintjén. Édesanyja, aki 16 éves kora óta bűntudatban él, alkoholbeteg anyukáknak segít, hogy minél több gyermeket megmentsen attól a sorstól, amitől a saját lányát nem tudta. Ma a National Organization on Fetal Alcohol Syndrome nevű szervezetnek az elnöke, akik szerint egyetlen csepp alkohol sem megengedett a kismamáknak.