Fiatalos, modern, stílusos – ilyen egy igazi álomotthon! Sorozatunk következő részében egy óbudai panorámás családi ház kulisszái mögé lestünk be Szén Molnár Tamás belsőépítész segítségével.

Álomotthonok című sorozatunk előző részében egy fővárosi zöldövezetben épülő 150 m2-es, új építésű luxuslakást mutattunk be. 

Most Szén Molnár Tamás belsőépítész munkáiból válogattunk, projektjei közül egy fiatal pár újonnan épülő, 300 m2-es lakóterületű otthonát járjuk körbe. 

A konyhával egybenyíló nappaliForrás: Szén Molnár Tamás

Így készül az álomotthon. 

Mivel a megbízók korábban már dolgoztak Szén Molnár Tamással, valamelyest ismerték egymás igényeit, munkamódszerét. Mindemellett az épület tervezésébe Tamást nem vonták be, ezért több szempontból is kész helyzet elé volt állítva, az adott körülményekkel kellett kezdenie valamit. A megrendelők kérése az volt, hogy a ház legyen fiatalos, modern, mégis meghitt és természetesen jól használható. Mivel még gyerekvállalás előtt állnak, a gyerekszobákat csak alapszinten kellett kialakítani. 

A hálószobaForrás: Szén Molnár Tamás

A megrendelőknek elsősorban a funkciókkal kapcsolatban minden térről elég határozott elképzelésük volt. Kérték, hogy a nappaliban egy komoly vetítőrendszert lehessen működtetni úgy, hogy közben a technikai eszközök ne uralkodjanak a térben. 

A nappaliForrás: Szén Molnár Tamás

A főzés is lényeges szempont volt, a legmodernebb konyhatechnikai eszközök beépítését igényelték. Továbbá mivel a konyha egybenyílik a nappalival, egy olyan egyedi elszívóberendezést kellett a konyhasziget fölé betervezni, amely látványban is illeszkedik a környezetbe, mégis nagy teljesítménye ellenére szinte hangtalan.

Mivel az ablakokból a látvány lenyűgöző, a megrendelők külön kérése volt, hogy a kád úgy legyen kialakítva, hogy fürdés közben láthassák a panorámát. 

A fürdőszobaForrás: Szén Molnár Tamás
Forrás: Szén Molnár Tamás
Szén Molnár Tamás
"A tervezés során folyamatos az egyeztetés a megrendelő és a tervező között. Ahhoz lehet hasonlítani, amikor az ember például egy szabott öltönyt csináltat magának, s rendszeresen visszajár a készítőhöz próbákra és igazításra. Egy tökéletes öltözet sem készül el egy próbával és aktív közreműködést igényel a megrendelőtől is. Tapasztalataim szerint a projekt sikeressége sokban múlik a megrendelő és a tervező együttműködésének minőségén."

Tamás arra törekedett, hogy egy olyan motívumrendszert alakítson ki, ami nem hivalkodó, mégis végigvihető az egész házon, és egységes jelleget ad neki. Jelen esetben ez egy keretforma, amely a fürdőszobai tükör köré éppen olyan elegánsan illeszkedik, mint a nappaliban a televízió köré, ahol még  a hangulatfényt és a vetítővásznat is magába rejti, amikor nem használják. Ugyanennek a keretnek az arányai jelennek meg a konyhasziget frontján is technikai kőből, valamint a mennyezeten az elszívóernyő foglalataként. 

A konyhaForrás: Szén Molnár Tamás

A házban a fehér különböző árnyalatai kontrasztos hatást eredményeznek a világos tölgy és a sötétebb dió színével, valamint a sötét felületekkel, melyek között rendkívül izgalmasan jelennek meg a ma már könnyebben elérhető, finom mintákkal gazdagon díszített tapéták. Ilyenek kerültek a hálószobába, a nappaliba a tévé mögé, valamint a wellness falára, ahol egy arannyal játszó mozikkal bevont, fűthető pihenőágy húzódik előtte. 

A wellness-szobaForrás: Szén Molnár Tamás

Szén Molnár Tamás: „Alapvetően kedvelem, ha a letisztult, nyugodt egyszerűség keveredik a barokkos, élénk, buja díszítettséggel, mivel e kettő elegye olyan élhető teret alkothat, amelyben sokféle énünk otthon érezheti magát.”