Mindig is imádott mozogni, de a hivatásos sport 34 éves korában vált az élete részévé. Ekkor alakult ki benne az az elhivatottság és kitartás, ami szerinte elengedhetetlen feltétele az életmódváltásnak. 

Engler Zsuzsanna gyerekkorában talajtornával foglalkozott, majd több csapatjátékot is kipróbált, de végül rájött, hogy nem ez az ő igazi terepe. Versenyszerűen két évvel ezelőtt kezdett el sportolni, miután rátalált a fitneszre. „A fitneszt és testépítést 34 évesen kezdtem el versenyszinten. Előtte éveken keresztül jártam edzőterembe, de az elhivatottság és a kitartás csak később alakult ki bennem. Rendszeresen edzeni, az egy dolog, de életmódot váltani, az sokkal több. Akkor az edzés és az egészséges étkezés életstílussá válik.

Forrás: Engler Zsuzsanna
Öröm az Ausztria-KupánForrás: Engler Zsuzsanna
Így lett vb-ezüstérmes
Először hazai versenyeken indult: magyar bajnok a Bodysport Kupán lett. Ez után Hollandiában nyert Európa-bajnoki címet sportmodell kategóriában tavaly júniusban. 2015 novemberében ezüstérmet szerzett az Ausztria-kupán, ahonnan egyenes út vezetett a Thaiföldi vb-re. Itt szintén a fantasztikus második helyet szerezte meg fitneszmodell kategóriában a WBPF nevű szervezet világversenyén.

Zsuzsi jelenleg pihenőn van, ugyanis három szezont csinált végig szünet nélkül, ami megviselte az ízületeit és az idegrendszerét is. Jelenleg napi egy formafenntartó edzést csinál, de közben a jövőt tervezgeti. „A pihenés után szeretném megcélozni újra a külföldi versenyeket, és persze nyerni, nyerni, nyerni!

Forrás: Engler Zsuzsanna

Zsuzsi nem tagadja, még az elhivatott sportolókkal is előfordul, hogy nincs kedvük edzeni, de a versenyszezon egy egészen különleges időszak, ilyenkor egészen más tudatállapotba kerül az ember:

Ilyenkor ott lebeg a cél a szemem előtt, és tudom, hogy az utat végig kell járnom, ha nyerni akarok, így a napi három edzést, ha kínkeservesen is, de végigcsinálom. Persze az edzőm ilyenkor nagy hatással van rám. Amikor úgy érzem, már nem bírom tovább, ő új életet lehel belém, és hatására elhiszem, hogy bármire képes vagyok.”

Forrás: Engler Zsuzsanna

A siker természetesen nemcsak az edzéstől függ, hanem az étkezéstől is, amire Zsuzsi szezonon kívül is nagyon odafigyel. Túlnyomó részt fehérje és zöldség szerepel az étlapján, de egy-egy vasárnapi desszertet azért ő sem hagy ki. A versenyszezonban persze nincs mese, erről is kíméletlenül lemond.

Zsuzsi azt is elárulta nekünk, hogy sokan bizony rosszul indulnak neki az alakformálásnak: „Minden hölgyet a feneke, a hasa és a combjai foglalkoztatnak, én azonban úgy gondolom, a teljes izomzatot érdemes edzeni, így a felsőtestünket sem szabad elhanyagolni az esztétikus arányok eléréséhez.” Ami a rendszeres sportot és a kihívások teljesítését illeti, a kétgyermekes anyukának erről is határozott véleménye van: „A céljainkat sosem szabad szem elől téveszteni. Ha valamit nagyon akarunk, elérjük még gyerekek, család és munka mellett is.

A sport nemcsak kitartást és önbizalmat ad, hanem hatalmas energiákat mozgat meg mindenkiben.