Egy igazi romantikus tündérkastély - lehetne. A több évtizede elhagyottan álló Miranda-kastély jelenlegi állapotában viszont sokkal inkább egy neogótikus kísértettanyára emlékeztet. 

A káprázatos kúriát 1866-ban egy Edward Milner nevű angol építész tervei alapján kezdték el építeni a belgiumi Celles község területén, a Liedekerke-De Beaufort család megbízásából. A család korábban egy Celles külterületén fekvő kastélyban lakott, a francia forradalom idején azonban el kellett hagyniuk otthonukat. 

Forrás: lipinski.de

Edward Milner nem érhette meg, hogy álomszép terve megépüljön, a munkálatok közben elhunyt, így a kastély teljes egészében csak 1907-ben készült el, ekkor toldották hozzá az épület monumentális óratornyát is. 

Forrás: lipinski.de, Wikipedia

A II. világháborúig a család leszármazottai lakták az épületet, ám az ardenneki offenzíva alatt náci megszállás alá került.  

Forrás: lipinski.de

1950-ben a gyönyörű neogótikus kastély új nevet kapott: Château de Noisyra, azaz "zajos kastélyra" keresztelték. A furcsa nevet akkor aggatták rá, mikor a belga vasúttársaság tulajdonába kerülve rossz egészségi állapotú gyerekeknek tartottak benne nyári táborokat.  

Forrás: lipinski.de

A gyönyörű kastély története a 90-es évekre véget ért. 1991 óta üresen áll, az állapota pedig az évek, évtizedek múlásával jelentős romlásnak indult. Bár néhány befektető próbálkozott, hogy rendbe tegye az épületet, a tulajdonosok, a Beaufort család leszármazottai elutasították az ötletet. 

Forrás: davidbakerphotography.com

 

Forrás: Wikipedia

Az egykor páratlan szépségű Miranda-kastély mára hátborzongató kísértettanyává vált. 

Forrás: davidbakerphotography.com

 

Forrás: davidbakerphotography.com

 

Forrás: davidbakerphotography.com