Napi egy alma távol tartja a kilókat

Forrás: Thinkstock -
alma flavonoid áfonya antioxidáns
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók kiderítették, hogy a nagy mennyiségű flavonoidot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök fogyasztása gátolja a hízást. A flavonoidok antioxidáns-tartalma ugyanis csökkenti az élelmiszerekből felszívódó energia mennyiségét.

A főként a bogyós gyümölcsökben, az almában, a körtében, az eperben és a retekben megtalálható flavonoidok antioxidáns-hatását már régóta ismerjük, és azt is tudjuk, hogy a betegség megelőzésében nagyon fontos szerepe van, mert segít a sejtkárosodás megelőzésében.

Forrás: Thinkstock

A szakértők azonban most azt is felfedezték, hogy a vegyületek az élelmiszerekből felszívódó energia, különösen a cukor mennyiségét is csökkentik.

A Harvard Orvosi Karának kutatói kimutatták, hogy bizonyos flavonoidok összefüggésben állnak az egészséges testsúly fenntartásával, sőt akár némi fogyás elérését is segíthetik. Kiderült, hogy egy marék (80 gramm) áfonyában fellelhető flavonoidmennyiség napi rendszerességű elfogyasztása négy éven keresztül körülbelül 1,2 kiló fogyáshoz segítheti hozzá az embereket. Ezzel szemben egy átlagos nő ugyanennyi idő alatt általában 1 kilót, egy átlagos férfi pedig 2 kilót hízik.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.