A kutatók kiderítették, hogy a nagy mennyiségű flavonoidot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök fogyasztása gátolja a hízást. A flavonoidok antioxidáns-tartalma ugyanis csökkenti az élelmiszerekből felszívódó energia mennyiségét.

A főként a bogyós gyümölcsökben, az almában, a körtében, az eperben és a retekben megtalálható flavonoidok antioxidáns-hatását már régóta ismerjük, és azt is tudjuk, hogy a betegség megelőzésében nagyon fontos szerepe van, mert segít a sejtkárosodás megelőzésében. 

Forrás: Thinkstock

A szakértők azonban most azt is felfedezték, hogy a vegyületek az élelmiszerekből felszívódó energia, különösen a cukor mennyiségét is csökkentik. 

A Harvard Orvosi Karának kutatói kimutatták, hogy bizonyos flavonoidok összefüggésben állnak az egészséges testsúly fenntartásával, sőt akár némi fogyás elérését is segíthetik. Kiderült, hogy egy marék (80 gramm) áfonyában fellelhető flavonoidmennyiség napi rendszerességű elfogyasztása négy éven keresztül körülbelül 1,2 kiló fogyáshoz segítheti hozzá az embereket. Ezzel szemben egy átlagos nő ugyanennyi idő alatt általában 1 kilót, egy átlagos férfi pedig 2 kilót hízik.

Forrás: Thinkstock

A British Medical Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz a kutatók 124 086 amerikai férfi és nő adatait elemezték 24 éves időszakban. Három fő csoportra összpontosítottak: a 36 év átlagéletkorú nőkre, a 48 év átlagéletkorú nőkre, valamint a 47 év átlagéletkorú férfiakra. 
Kimutattuk, hogy a legtöbb flavonoid nagyobb mértékű fogyasztása összefüggésbe hozható az egészséges testsúly megőrzésével, sőt még némi fogyással is  – mondta a kutatást vezető professzor. Az eredmények a férfiak és a nők esetében is igaznak bizonyultak, az életkortól függetlenül. Sokszor már egy kevés fogyás, vagy csupán a hízás megelőzése javítja az egészségi állapotot, amit csupán ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztásával el lehet érni, így érdemes odafigyelni, hogy elegendő mennyiséget fogyasszunk belőlük.